Plan de Afaceri IMM - Europan

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 6054
Mărime: 79.89KB (arhivat)
Publicat de: Erica Petrescu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolescu
ASE Management Economic Anul 3 pt Managementul IMM-urilor

Extras din proiect

1. SINTEZA PLANULUI DE AFACERI

S.C. EUROPAN S.R.L. este o societate cu răspundere limitată, înregistrată la Registrul Comerţului sub nr. J10/435/2002, cod unic de înregistrare R 17252847. Societatea are sediul în Buzău, strada Unirii, nr.14 şi este o firmă privată cu un capital social de 200.000 RON şi un număr de 20 de părţi sociale împărţit între cei doi asociaţi Gabriel Anghel şi Alexandru Matei. Domeniul de activitate îl constituie fabricarea şi comercializarea produselor de panificatie şi patiserie.

Managementul societăţii comerciale este asigurat de :

- Adunarea Generala a Acţionarilor

- Director general

- Director executiv

- Directori comerciali

- Director economic

- Administrator

EUROPAN produce atât pâine, cât şi o serie de specialităţi de panificaţie şi patiserie. Produsele companiei se disting printr-o calitate deosebită, datorată reţetelor tradiţionale şi grijii deosebite faţă de cerinţele consumatorilor. În procesul de fabricare al produselor se folosesc tehnologii noi şi performante, firma achiziţionând recent o serie de cuptoare şi utilaje de panificatie.

Produsele EUROPAN pot fi găsite în supermarketuri precum şi în magazinele alimentare din judeţul Buzău, la preţuri relativ scăzute accesibile tuturor categoriilor de consumatori. Aşadar principalii clienţi ai firmei sunt reprezentaţi de către supermarketuri şi magazine de desfacere a produselor alimentare, vânzarea realizându-se pe bază de comenzi ferme şi contracte.

Principalul avantaj competitiv constă în calitatea superioară a produselor de panificaţie oferite ceea ce a condus la fidelizarea clienţilor, precum şi la creşterea cererii pentru produsele firmei. Întrucât pâinea reprezintă un produs de bază în alimentaţie este de presupus că în viitorul apropiat consumul nu va scădea semnificativ, iar în ceea ce priveşte produsele de patiserie, specialiştii apreciază că aceasta este una dintre cele mai puţin costisitoare ramuri din sectorul alimentaţiei, beneficiind în acelaşi timp de o cerere în progres. În acest sens conducerea EUROPAN s-a preocupat de diversificarea gamei de produse oferite ţinând cont de sugestiile primite din partea clienţilor.

Astfel, ţinând cont de evoluţia pieţei, precum şi din dorinţa de a atrage cât mai mulţi clienţi şi de a-şi consolida imaginea pe piaţă, conducerea societăţii şi-a propus deschiderea unui magazin propriu de desfacere a produselor (existând posibilitatea ca în viitor numărul magazinelor proprii de desfacere ale societăţii să crească). Prin intermediul acestuia urmează să se primească, să se gestioneze şi să se vândă produsele fabricate. Magazinul urmează să fie deschis în zona centrală a oraşului (o zonă cu vad comercial foarte bun) într-un spaţiu comercial care se află deja în proprietatea firmei.

Pentru deschiderea magazinului este necesară o investiţie în valoare de 120 000 RON. Finanţarea investiţiei se va realiza în proporţie de 50% din surse proprii (60.000 RON aportul proprietarilor), iar 50% din fonduri imprumutate prin contractarea unui credit în valoare de 60.000 RON, pe o perioadă de 5 ani cu o dobândă anuală de 20%. Ratele scadente se vor rambursa trimestrial.

Perioada de realizare a proiectului de investiţie este de 3 luni timp în care activitatea EUROPAN S.R.L. se va desfăşura în mod firesc prin realizarea şi livrarea produselor către clienţi – supermarketuri şi magazine alimentare. După aceste 3 luni comercializarea produselor către clienţii persoane fizice se va putea realiza prin intermediul magazinului propriu de desfacere ceea ce va duce la o creştere a veniturilor realizate în urma vânzării. Se estimează că acestea vor asigura recuperarea investiţiei într-o perioadă mai mică de 2 ani şi cu o rată de rentabilitate internă de 63%.

2. PREZENTAREA ÎNTREPRINDERII

2.1. Date generale

S.C. EUROPAN S.R.L. este o societate cu răspundere limitată înfiinţată la 11 aprilie 2002, cu sediul în Buzău, strada Unirii, nr.14. Societatea are ca domeniu de activitate fabricarea şi comercializarea produselor de panificaţie şi patiserie, în general produse din făină de grâu combinate cu alte ingrediente. Încă de la început firma s-a remarcat prin calitatea produselor sale realizate după cele mai înalte norme internaţionale. Clienţii firmei sunt reprezentaţi de supermarketuri, precum şi de magazine alimentare, societatea neavând la momentul de faţă un magazin propriu de desfacere a produselor.

La începutul anului 2003, conducerea societăţii a dat posibilitatea consumatorilor să îşi exprimă punctul de vedere asupra produselor EUROPAN, pe site-ul firmei. S-a urmărit astfel diversificarea gamei de produse ţinându-se cont de cerinţele clienţilor, de sugestiile şi iniţiativele acestora. Proiectul s-a dovedit a fi un succes cererea pentru produsele firmei crescând cu aproape 45% ceea ce a condus la deschiderea unui al doilea laborator de panificaţie.

În 2006 firma a desfăşurat un amplu program de modernizare şi retehnologizare. Cele două laboratoare de panificaţie au fost dotate cu noi cuptoare electrice , echipamente frigorifice şi de aer condiţionat. În vederea îmbunătăţirii tehnologiei de producţie au fost achiziţionate utilaje precum dospitor, maşină pentru turat aluatul, mixer planetar, malaxor. Acestea au permis obţinerea aceleiaşi calităţi superioare, dar cu un cost mult mai scăzut, reflectat în preţul de vânzare accesibil al produselor.

În prezent în judeţul Buzău există 98 de firme care au ca domeniu de activitate producerea şi comercializarea produselor de panificatie, iar dintre acestea aproape jumătate se găsesc în localitatea Buzău. În aceste condiţii EUROPAN are o cotă de piaţă de aproximativ 7% cu o cifră de afaceri de 974.283 RON.

2.2. Situaţia financiară pentru anii 2005, 2006, 2007

An bilant Cifră de afaceri (RON) Venituri (RON) Cheltuieli (RON) Profit brut / pierdere bruta(RON) Profit net / pierdere netă (RON) Număr angajaţi

2005 241743,00 258260,00 256302,00 1958,00 1644,72 10

2006 690778,00 860341,00 853669,00 6672,00 5604,48 34

2007 974283,00 1455806,00 1443558,00 12248,00 10288,32 38

Nota: Indicatorii financiari conform bilanţului pentru anii 2005, 2006, 2007 sunt prezentaţi in Anexa 1

2.3. Motivarea proiectului

În România, consumul mediu anual de pâine şi produse de panificaţie se ridică la 115 kilograme pe cap de locuitor, de aproximativ patru ori mai mult faţă de media Uniunii Europene. Această situaţie se datorează faptului că, în ţara noastră, pâinea sau, în general, produsele de panificaţie sunt considerate produse de bază în alimentaţie. În plus aceste produse sunt relativ ieftine şi accesibile tuturor categoriilor de consumatori.

Preview document

Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 1
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 2
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 3
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 4
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 5
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 6
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 7
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 8
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 9
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 10
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 11
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 12
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 13
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 14
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 15
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 16
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 17
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 18
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 19
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 20
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 21
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 22
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 23
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 24
Plan de Afaceri IMM - Europan - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Plan de Afaceri IMM - Europan.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Plan de afaceri - Pensiunea Casa Europan

Capitolul I: Prezentare generala S.C. EUROPAN PROD S.A Piteşti , cu sediul in Pitesti, strada Sfanta Vineri, nr 17, judeţul Argeş, tel/fax:...

Ai nevoie de altceva?