Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4503
Mărime: 39.29KB (arhivat)
Publicat de: Melisa Mazilu
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE MANAGEMENT BRASOV Specializarea: MANAGEMENT

Cuprins

  1. INTRODUCERE pag 3
  2. CAPITOLUL I – Prezentare temă pag 5
  3. 1. Definiţie selecţie pag 5
  4. 2. Metode de selecţie pag 5
  5. CAPITOLUL II – Analiză şi prezentare pag 7
  6. 1. Prezentarea societăţii pag 7
  7. 2. Scopul şi obiectul de activitate pag 7
  8. 3. Selecţia personalului în cadrul
  9. S.C. MULTI TRADE GROUP S.A. pag 8
  10. CONCLUZII pag 13
  11. BIBLIOGRAFIE pag 14
  12. ANEXE pag 15

Extras din proiect

INTRODUCERE

Personalul organizaţiilor este reprezentat de acele persoane cu care acestea au încheiat contracte de muncă, fiind salarizate conform legislaţiei în vigoare.

Personalul salariat al organizaţiei este constituit din diferite categorii de lucrători, având vârste, calificări, specializări, poziţii ierarhice diferite, trăsături de caracter şi personalitate diferite, aspiraţii şi experienţe diverse.

Salariaţii organizaţiei colaborează între ei, după anumite reguli, la realizarea tuturor activităţilor specifice acesteia, având rolul de a utiliza cu maximă eficienţă celelalte resurse de care dispune organizaţia, de a asigura îndeplinirea ritmică şi integrală a oportunităţilor de care dispune, modernizarea tehnicii şi proceselor tehnologice, creşterea productivităţii, reducerea continuă a costurilor, ridicarea calităţii activităţii etc.

Selecţia personalului este o parte importantă în managementul resurselor umane, deoarece îndeplineşte o condiţie esenţială pentru înfiinţarea şi funcţionarea unei organizaţii: asigurarea permanentă a forţei de muncă pentru ocuparea diferitelor posturi dintr-o organizaţie.

Până în urmă cu 6-7 ani în România activitatea de selecţie, şi în general domeniul resurselor umane, nu a cunoscut o atenţie deosebită.

O preocupare intensă pentru acest domeniu a apărut la noi în ţară odată cu creşterea investitorilor străini, căutători de forţă de muncă ieftină şi de calitate.

Acest lucru a dus la o adevărată concurenţă pe piaţa forţei de muncă şi prin urmare la creşterea interesului pentru înfiinţarea unor servicii specializate în recrutarea şi selecţia de personal.

Investitorii străini, companiile multinaţionale de renume au instituit în România o

adevărată cultură şi politică a managementului resurselor umane.

În prezent activitatea de selecţie a personalului constituie o adevărată provocare pentru unele organizaţii: în primul rând, pentru că este nevoie de oameni specializaţi în domeniu pentru a efectua o selecţie de înaltă calitate iar în România această ramură fiind încă în stadiul de dezvoltare sunt puţini specialişti în domeniu.

În al doilea rând există o limitare a resurselor umane pe piaţa forţei de muncă în anumite domenii de activitate precum informatica şi telecomunicaţiile.

Firmele care produc bunuri şi servicii în aceste ramuri se confruntă cu o fluctuaţie mare de personal motiv pentru care este nevoie de o selecţie bine organizată, strategică şi flexibilă.

Scopul acestei lucrări nu constă doar într-o simplă prezentare şi enumerare a unor metode de selecţie, un obiectiv mult mai important fiind prezentarea unui caz concret în care sunt analizate şi problematizate practicile de selecţie din cadrul unei companii.

Informaţiile despre recrutarea specializată pe anumite arii ocupaţionale vor fi obţinute în urma unui interviu cu un specialist în recrutare de la departamentul de resurse umane al organizaţiei respective.

CAPITOLUL I. Prezentare temă

1. Definirea selecţiei

Selecţia reprezintă procesul în care prin anumite tehnici se testează compatibilitatea dintre potenţialul sau potenţialii candidaţi stabiliţi în urma recrutării şi postul vacant, pornindu-se de la premisa că acei candidaţi nu sunt în măsură egală dotaţi psihic, pregătiţi sau potriviţi pentru un anumit post. Unii sunt mai apţi decât alţii pentru o profesiune. Rolul selecţiei este să-i descopere pe cei mai buni dintre cei buni.

Astfel selecţia răspunde la întrebarea: „Care din persoanele care au trecut de primul filtru al recrutării este cea mai potrivită pentru îndeplinirea sarcinilor postului?”

Cu alte cuvinte, selecţia este o activitate de alegere şi reţinere dintre mai multe persoane a celor mai bune, deci la activitatea de selecţie poate participa multe alte persoane din unităţile organizaţiei.

Important de menţionat este că procesul de selecţie are trei activităţi preliminare comune:

- analiza şi stabilirea nevoii de personal pe termen lung şi scurt (parte integrantă a planificării strategice a afacerilor şi implicit a resurselor umane);

- analiza fişei postului;

- elaborarea exigenţelor postului, cu alte cuvinte stabilirea specificaţiilor de personal.

Fără aceste activităţi premergătoare, procesul de selecţie nu poate fi desfăşurat.

2. Metode de selecţie

Selecţia trebuie să se desfăşoare după anumite criterii stabilite anterior. Stabilirea criteriilor este mult mai riguroasă, deoarece trebuie alese acele criterii cu cea mai mare relevanţă pentru activitatea postului. Asemenea criterii pot face diferenţa între un candidat potrivit pentru post şi unul nepotrivit.

Prin urmare, în funcţie de criteriile stabilite, care diferă de la post la post, se aplică

tehnicile de selecţie, urmând ca acestea să măsoare intensitatea cu care criteriile de selecţie apar la un candidat.

Preview document

Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 1
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 2
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 3
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 4
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 5
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 6
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 7
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 8
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 9
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 10
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 11
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 12
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 13
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 14
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 15
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 16
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 17
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 18
Selecția personalului la SC Multi Trade Group SA - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Selectia Personalului la SC Multi Trade Group SA.doc

Alții au mai descărcat și

Recrutarea, selecția și evaluarea performanțelor personalului în cadrul companiei Nokia

Într-o organizație pot interveni, la un moment dat, schimbări de personal precum: unii angajati părăsesc organizația (concediere, demisie), alții...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Managementul Strategic - Besta Group

I. Prezentarea firmei BESTA GROUP este o companie privată renumită pe piața metalurgică românească, cunoscut distribuitor de feroaliaje, oțel...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Organizarea bazei de cazare după criterii europene

INTRODUCERE Importanţa deosebită a dezvoltării serviciilor turistice în economia oricărei ţări decurge din faptul că acestea asigură creşterea...

Ai nevoie de altceva?