Sistem strategic și câmp strategic

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 6800
Mărime: 34.83KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: ANdreea Cornea

Extras din proiect

Orice firma, cu originile sale specifice, cu know-how-ul si cimpetentele sale, cu optiunile sale anterioare, contituie un sistem , adica o retea dinamica de relatii si de schimburi recurente intre partile sale constituente. Pornind de la faptul ca un sistem reprezinta un grup de elemente care formeaza un intreg care interactioneaza si functioneaza in scopul realizarii unui obiectiv comun, sistemul strategic care defineste o intreprindere reprezinta un ansamblu unitar de verigi structurale productive si compartimente functionale, aflate intr-o retea dinamica de interrelatii si schimburi de activitati, in vederea punerii in aplicare a unei strategii economice globale performante.

In practica, in raport cu campul strategic si cu legaturile stabilite de intrepeindere cu late intreprinderi, se poate deosebi strategic in sens larg si un sistem strategic in sens restrans.

Sistemul strategic in sens restrans este caracteristic unei intreprinderi, ca entitate juridica, el avand un camp strategic situat intre anumite frontiere date ale intreprinderii si fiind definit de aranjamentele si relatiile existente dintre componentele acestuia.

Sistemul strategic in sens larg defineste sistemul care cuprinde in conturul sau strategic relatiile si legaturile pe care le stabileste intreprinderea cu alte entitati juridice in vederea realizarii obiectivelor sale strategice. Din randul acestor legaturi si relatii fac parte diferitele feluri de aliante, societatile mixte, sistemele de francizare si concesionare, retele de subcontractanti, licentele de fabricatie sau de distribuire a produselor, consortiilor de cercetare si dezvoltare, programele economice cu risc impartit s.a.

In cadrul unor astfel de sisteme in sens larg, cum ar fi de pilda sistemele caracteristice unor firme ca Toyota, Honda, Mc Donald's, Bombardier s.a., conducerea firmei, care cuprinde parteneri strategici pe baza de relatii si legaturi juridice, trebuie sa manifeste diplomatia necesrara pentru a asigura o buna functionare a sistemului, tinand seama deinteresele si sensibilitatile partenerilor de afaceri.

Pentru a putea functiona ca un sistem strategic o intreprindere trebuie sa dispuna de o structura organizatorica performanta, sa fie dotata cu com[onentele motrice necesare realizarii strategiei adoptate, sa se caracterizeze prin relatii stabile si armonioase intre diferitele sale componente si sa functioneze pe baza unor valori manageriale si motivatii impartasite de toti membrii colectivului.

Se considera ca un sistem strategic performant care defineste o intreprindere trebuie sa aiba la baza un ansamblu de competente si abilitati de a sti sa faca si sa execute ceva specific, aranjamente competitionale complexe si optiuni strategice bine stabilite privind parametrii ei de functionare.

Firma care nu reuseste sa creeze un sistem strategic capabil sa execute o strategie de piata corespunzatoare va fi condamnata mai devreme sau mai tarziu la disparitie. De fapt, rivalitatea economica se disputa intre sisteme strategice cu proprietati diferite, posedand prin urmare competente si capacitati variate. Forta distinctiva a unui sistem provine dintr-o mai buna dozare a variabilelor si dintr-o mai pronuntata armonie si coerenta a partilor sale componente.

Cum un sistem strategic performant este rezultatul unor structurari aorganizationale complexe si al unor optiuni ingenioase privind parametrii economici, un examen superficial al functionarii acestuia nu va putea sa dezvaluie adevaratele ratiuni ale succesului. De fapt, un sistem strategic se aseamana cu un aisberg prin accea ca partea sa vizibila este mai putin semnificativa. Analistul strategic trebuie sa practice adevarate "scufundari acvatice" daca doreste sa surprinda factorii si relatiile care confera forya economica si competitiva unui sistem.

Ca sistem strategic performant, o intreprindere trebuie sa se caracterizeze printr-un anumit camp strategic si prin anumite dimensiuni ale acestuia.

Campul strategic al unei intreprinderi defineste ansamblul pietelor asupra carora isi desfasoara activitatea sistemul strategic, anvergura activitatilor si dimensiunile acestora.

Campul strategic al unei intreprinderi si sistemul strategic al acesteia sunt determinate de felul strategiei adoptate, avand insa ca punct de plecare relatia dintre raportul intre venituri si costuri si volumul productiei.

Definirea campulii strategic prezinta o mare importanta in procesul de adoptare si aplicare a unei anumite strategii economice si deci pentru buna organizare si functionare a sistemului strategic.

La determinarea campului strategic trebuie luate in consideratie factorii campului strategic care influenteaza asupra nivelului costurilor si al profiturilor intreprinderii. Astfel, pornind de la faptul ca exista posibilitatea ca extinzand prea mult campul strategic sa aiba loc o crestere a costurilor ca urmare a impactului fenomenelor de scara, de anvergura si de complexitate, trebuie avut in vedere asigurarea unui echilibru optim intre cresterea campului strategic si punctul de la care apar efecte negative ca urmare a cresterii costurilor.

Dimensiunea campului strategic este legata in mod direct de volumul investitiilor care urmeaza a de efectua, de asigurarea unor competente, abilitati, modalitati de gestiune si mentalitati care sa asigure performanta intreprinderii. O intreprindere care doreste sa puna in functiune un sistem strategic puternic cu un mare camp strategic trebuie sa aiba capacitatea si mijloacele necesare sa faca fata unor astfel de probleme, valorificand oportunitatile care se ofera in acest scop.

O cerinta importanta care se impune in conditiile in care se doreste extinderea puternica a campului strategic este aceea ca in cadrul sistemului strategic preconizat sa se asigure o buna coordonare si cinducere a diferitelor divizii, filiale sau unitati de productie atat pe orizontala cat si pe verticala, si integrarea optima a acestora printr-o strategie unitara sau mai multe strategii adecvate.

Obtinerea unor performante superioare necesita ca in cadrul campului strategic vizat sa se urmareasca pe cat posibil folosirea unei puternice sinergii intre unitatile sistemului strategic.

In conditiile actuale, cand se inregistreaza o puternica liberalizare in comertul international, au fost create conditii pentru extinderea campului strategic al firmelor, aplicandu-se strategii de anvergura geografica si, pe un plan superior, strategii de mondializare.

Preview document

Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 1
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 2
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 3
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 4
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 5
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 6
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 7
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 8
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 9
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 10
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 11
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 12
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 13
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 14
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 15
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 16
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 17
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 18
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 19
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 20
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 21
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 22
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 23
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 24
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 25
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 26
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 27
Sistem strategic și câmp strategic - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Sistem Strategic si Camp Strategic.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Optimizarea Poziției Financiare și a Performanțelor Întreprinderilor între Strategiile de Conservatorism și de Optimism Contabil

CAPITOLUL 1 Abordari în clasificarile contabile internationale si influenta lor asupra evaluarii si proiectarii strategiilor de dezvoltare...

Studiul privind Armonizarea Sistemului Fiscal Românesc cu Cel Comunitar

INTRODUCERE “O nouă civilizaţie ia naştere în viaţa noastră, iar orbii de pretutindeni încearcă să o suprime. Această civilizaţie aduce cu sine o...

Contribuția Mărcii la Succesul Firmei pe Piața Internațională

INTRODUCERE Mărcile au o influienţă importantă în viaţa noastră. Reprezintă o expresie a pieţei libere şi a unei societăţi democratice. Acestea au...

Strategia de brand a firmei Xerox

Mărcile au o influienţă importantă în viaţa noastră. Reprezintă o expresie a pieţei libere şi a unei societăţi democratice. Acestea au un impact...

Piața florilor - politici agricole

Statistic, pentru florari cel mai important anotimp ramane primavara, cand inregistreaza si cel mai ridicat volum al vanzarilor, de peste 60%. Cele...

Auditarea situațiilor financiare consolidate

1. Introducere In contextul preocuparilor actuale de implementare a unor sisteme ale calitatii, potrivit standardelor din familia ISO, auditul...

Cultura oganizatională. factori de succes al procesului strategic

Cultura organizaţională este unul dintre factorii ce compun mediul intern în care îşi derulează activitatea organizaţia publică, având un impact...

Managementul Serviciilor

Directiile strategiei economice Mediul concurentional: componente Abordarea strtegik: domeniu de activitate= DAS: definitie, criterii...

Ai nevoie de altceva?