Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5372
Mărime: 73.91KB (arhivat)
Publicat de: Corvin State
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sorin Burnete
Facultatea de stiinte Economice Sibiu

Extras din proiect

PIATA MOBILEI IN ROMANIA

Obiectele de mobilier au fost, sunt şi vor fi prezente mereu în viaţa omului. Ele scot în evidenţa relaţiile sociale, relaţiile economice, obiceiurile şi modul de viaţă al societăţii omenesţi dintr-o anumită perioadă.

Procesul de realizare a obiectelor de mobilier a fost strîns legat de arhitectura, în funcţie de aceasta obiectele de mobilier s-au şi dezvoltat.

Mediul în care omul traieşte şi îşi deşfăşoară activitatea este rezultatul acţiunii combinate a mai multor factori, dintre care obiectele de mobilier joaca un rol foarte important în crearea micromediului înconjurator, deoarece marea majoritate a timpului petrecut de oameni are loc în clădiri.

Drumul parcurs de evoluţia mobilei în decursul timpurilor este paralel cu cel al arhitecturii, amandouă fiind legate de apariţia de noi materiale, de progresul tehnic şi de nevoile oamenilor mereu în schimbare.

Producţia de mobilă s-a dezvoltat abia după cel de-al doilea razboi mondial, într-un ritm mai intens în toate ţările, fapt explicabil prin eforturile de refacere a zonelor afectate de război, dar şi prin creşterea nivelului de trai în ţările socialiste, nivel de trai ce s-a concretizat şi într-o creştere demografică accentuată, ceea ce a condus şi la creşterea cererii şi bineînţeles a ofertei de mobilier.

Începînd din anul 2005 piaţa romanească a mobilei înregistrează o creştere treptată, sţimulată de sporirea numarului de construcţii şi de tendinta de reamenajare a locuinţelor vechi. Conform statisticilor efectuate la nivel european situaţia din Romania nu este una fericită (25 euro/cap locuitor consumul de mobila , comparativ cu 201 euro/cap de locuitor pentru cetatenii UE), însa la nivel intern se realizează un salt apreciabil comparaţiv cu anii precedenţi - în 2003 consumul de mobilă pe cap de locuitor era de 14 euro.

În 2006 valoarea producţiei de mobilă a fost de 1,65 miliarde de euro, dintre care aproape un miliard se exportă, Romania afându-se încă printre ultimele locuri în topul consumatorilor de mobilă. Creşterea pieţei interne este stimulată, în continuare, de înflorirea construcţiilor (locuinte, birouri, hoteluri), de mărirea dimensiunilor locuinţelor noi şi de reamenajarea celor vechi, la care se adaugă sporirea substanţiala a importurilor. Importurile acopera 30% dîn piaţa interna de mobilă, evaluată la un miliard de euro, cele mai multe dintre acestea venind din Italia (175 de milioane de euro, cca. o treime din valoarea totală a importurilor), din Polonia (20%) şi din Germania (10%).

Consumul de mobilă pe cap de locuitor în anul 2007 este de 45,2 euro; mare parte din procent fiind asigurată din producţia de mobilă autohtonă. Însa intrarea pe piaţa a brandului IKEA (martie 2007), care a anuntat vânzări de 40 milioane de euro pe piaţa romaneasca, a luat din cota de piaţa a liderilor tradiţionali, Mobexpert şi Elvila.

Anul 2007 marcheză începutul unei perioade de segmentare pe piaţa de mobilă, locul marilor operatori care dominau piaţa cu magazine de tip generalist, în anii precedenţi, fiind luat de primele reţele specializate. Principalele ţări spre care Romania exportă sunt Franţa, Germania, Italia, Anglia, Olanda şi SUA, iar primele trei ţări de unde importă Romania sunt Italia, Germania şi Polonia.

În 2008 pe piaţa îşi fac apariţia noi lanţuri internaţionale (precum: retailul austriac Kika), noi magazine de desfacere, iar concurenţa creşte vizibil. Se constată o concentrare a ofertei pe paliere de preţ şi pe categorii de mobilier, semn al maturizarii pietei românesţi de mobilier. România conţinuă să înregistreze creşteri în ceea ce priveşte aceasta piaţa, cu toate ca exporturile au scazut, din considerente de ordin valutar.

Preview document

Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 1
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 2
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 3
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 4
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 5
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 6
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 7
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 8
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 9
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 10
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 11
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 12
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 13
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 14
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 15
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 16
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 17
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 18
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 19
Strategia de penetrare a pieței din România - Firma IKEA - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Strategia de Penetrare a Pietei din Romania - Firma Ikea.doc

Alții au mai descărcat și

Strategia Mc Donalds

STRATEGIA MC DONALD’S ÎN ROMÂNIA I. Prezentarea generala a companiei McDonald’s McDonald’s este cel mai mare şi mai cunoscut lanţ şi mai...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Comunicare managerială

Dintr-un studiu efectuat anterior, s-a constat că produsul P1 al întreprinderii X a marcat o scădere continuă a cotei de piaţă în raport cu...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Înființarea unei plantații pomicole pe un teren cu suprafața de 33,50 Ha

1. TEMA PROIECTULUI Tema proiectului o constituie înființarea unei planțatii pomicole pe un teren cu suprafață de 33,50 ha, și achizitionarea unor...

Ai nevoie de altceva?