Structura de conducere a firmei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 7 fișiere: docx
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 9282
Mărime: 228.26KB (arhivat)
Publicat de: Marcheta Chiriac
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Argument
  3. Capitolul 1- Definirea şi importanţa structurii organizatorice
  4. 1.1 Definirea şi importanţa structurii organizatorice
  5. 1.2 Componentele structructurii organizatorice
  6. 1.3 Tipuri de structuri organizatorice
  7. Capitolul 2 - Managerii
  8. 2.1 Definirea managerilor
  9. 2.2 Calitatile necesare managerului
  10. 2.3 Tipuri de manageri si stiluri manageriale
  11. 2.4 Leadership-ul - element al managementului modern
  12. Cap 3 - Studiu de caz - Evidentierea structurii de conducere a firmei
  13. 3.1 Prezentarea firmei
  14. 3.2 Documente de formalizare a structurii organizatorice
  15. 3.3 Organigrama intreprinderii
  16. Concluzii
  17. Bibliografie

Extras din proiect

Argument

În societatea contemporană, importanţa marketingului este esenţială pentru supravieţuirea firmelor, având în vedere faptul că acestea îşi desfăşoară activitatea într-un mediu concurenţial.

Fundamentarea acţiunilor firmei trebuie să pornească de la următoarele premise: firma trebuie să fie orientată în permanenţă către clienţi şi către piaţă. Întreaga activitate şi întreg personalul trebuie să fie canalizate în direcţia satisfacerii cererilor clienţilor actuali şi a celor potenţiali. Dacă firma nu va ţine cont de aceste cerinţe, va avea de suferit, atât pe termen scurt, dar mai ales pe termen mediu şi lung; în interiorul firmei, strategiile, tacticile şi instrumentele concrete prin intermediul cărora realizează politica globală de marketing, trebuie să fie coordonate astfel încât sa reprezinte un tot unitar.

O premisă absolut necesară în fundamentarea acţiunilor firmei este reprezentată de buna cunoaştere a clienţilor firmei, a cerinţelor, exigenţelor şi preferinţelor acestora astfel încât răspunsurile firmei să fie pe măsura cererilor acestora.

Firma îşi desfăşoară activitatea într-un mediu complex şi dinamic. Pentru a se putea adapta cât mai bine la mediul său extern, firma trebuie să-l cunoască şi să-l cuantifice foarte exact, iar organizarea activităţii de marketing a firmei va porni de la această necesitate.

Datorită creşterii continue a importanţei acestui domeniu am ales ca temă „Structura de conducere a firmei.”

Obiectivul lucrării este analiza structurii de conducere a intreprinderii prin evidentierea componentelor si membrilor acesteia.

Lucrarea de fata este structurata în 3 capitole, în primul capitol, „ Locul structurii de conducere in cadrul structurii organizatorice.”, am definit si prezentat cateva aspecte legate de structurile organizatorice ale intreprinderii, precum elementele care fac parte din aceste structuri dar si diferite tipuri de structuri.

În al doilea capitol, denumit „Managerii”, am analizat notiunea de manager in cadrul inreprinderii prin definirea acestora dar si prezentarea unora dintre calitatile necesare acestui post. Tot in acest al doilea capitol am prezentat si diferite tipuri si stiluri manageriale care sunt folosite in intreprinderi din tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare. Nu in ultimul rand acest capitol l-am incheiat prezentand componenta de leadership in cadrul managementului modern.

Capitolul 3, „ Studiu de caz -Svidentierea structurii de conducere a firmei”, cuprinde informatii legate de firma “La fantana”. In inceput am vorbit depre firma “La Fantana” prezentand date despre momentul de inceput al firmei dar si anumite date despre domeniul de activitate in care firma este prezenta. In continuarea capitolului am prezentat unele dintre documentele necesare organizarii si functionarii firmei precum fisa postului sau organigrama, subiect discutat mai pe larg in ultima parte a capitolului.

La finele lucrarii am prezentat cate concluzii trase in urma realizarii acestei lucrari si analizarii structurii organizatorice a firmei in cauza.

Capitolul 1

“ Locul structurii de conducere in cadrul structurii organizatorice ”

1.1 Definirea si importanta structurii organizatorice

Deşi noţiunea de structură organizatorică a fost abordată în numeroase lucrări, asupra sa nu ajuns la o definire riguros ştiinţifică, în măsură să întrunească consensul specialităţilor. Cea mai mare parte din abordările consacrate o definesc de o manieră destul de generală, ceea ce lasă, mai ales când se trece la analiza concretă în organizaţii, o uşă larg deschisă impreciziunilor şi confuziilor. Definiţia propusă este următoare : structura organizatorică a firmei reprezintă ansamblul persoanelor şi subdiviziunilor organizatorice în vederea stabilirii şi realizării obiectivelor previzionate.

În cadrul structurii organizatorice a organizaţiei deosebim două componente principale : structura managerială şi structura de producţie.

La rândul său, structura managerială poate fi definită ca ansamblul managerilor de nivel superior şi al subdiviziunilor organizatorice prin ale căror decizii şi acţiuni se asigură se asigură condiţiile manageriale, economice, tehince şi de resurse umane necesare desfăşurării activităţii compartimentelor de producţie. Structura managerială este deci alcătuită, în principal, din organismele de management participativ, managerul general şi adjuncţii săi, compartimentele funcţionale şi de concepţie constructivă şi tehnologică.

Cea de-a doua componentă, structura de producţie, este alcătuită din totalitatea sub diviziunilor organizatorice ale firmei, în cadrul cărora se desfăşoară activităţile operaţionale în principal de producţie.

Specifică firmelor moderne este creşterea dimensiunii şi rolului structurii manageriale concomitent cu amplificarea integrării structurii de producţiei în structura organizatorică de ansamblu, prin elemente organizatorice, informaţionale, economice ş.a.

Structura organizatorică a organizaţiei este o expresie atât a resurselor umane, materiale, financiare şi informaţionale încorporate, cât şi a caracteristicilor mediului în care acestea îşi desfăşoară activităţile. Analitic, elementele endogene şi exogene firmei, care-şi pun amprenta asupra caracteristicilor organizării structurale, pot fi individualizate sub forma variabilelor organizaţionale.

Variabila organizaţională reprezintă un factor intern sau extern firmei, care-i condiţionează într-o anumită măsură caracteristicile organizării, astfel încât modificărea unora dintre parametrii săi necesită schimbări în structura organizatorică a unităţii respective. Între principalele variabile organizaţionale privind societatea comercială sau regia se numără: statutul juridic al firmei; proprietarii; natura proprietăţii organizaţiei, dimensiunea organizaţiei, complexitatea producţiei; cultura organizaţiei; situaţia financiară a fimei; caracteristicile procesului tehnologic; nivelul dotării tehnice; caracteristicile procesului de producţie; dispersarea teritorială a sudiviziunilor firmei; gradul de informatizare a înregistrării, transmiterii şi prelucrării informaţiilor; potenţialul uman, concepţia managerilor asupra organizării, etc.

Organizarea formală a unei firme este bazată pe acte normative şi dispoziţii manageriale interne şi cuprinde :

-organizarea procesuală, prin care se asigură deliminarea şi dimensionarea funcţiunilor, respectiv corelarea lor cu obiectivele asumate şi componentele structural – organizatorice ale firmei;

-organizarea structurală, prin care se asigură coroborarea diferitelor subdiviziuni organizatorice (posturi de muncă, compartimente de muncă, etc.) într-o anumită configuraţie, adecvată realizării obiectivelor firmei. Operaţionalizarea multiplelor procese de muncă, care alcătuiesc organizarea procesuală, se realizează prin intermediul organizării structurale, care şi ea devine din ce în ce mai complexă şi dinamică. Organizarea structurală constă în gruparea funcţiunilor, activităţilor, atribuţiilor şi sarcinilor, în funcţie de anumite criterii, şi repartizarea acestora, în scopul realizării lor, în subdiviziuni organizatorice pe grupuri şi persoane în vederea asigurării unor condiţii cât mai bune pentru îndeplinirea obiectivelor firmei. Deci, organizarea structurală se concretizează în principal prin structura organizatorică.

Preview document

Structura de conducere a firmei - Pagina 1
Structura de conducere a firmei - Pagina 2
Structura de conducere a firmei - Pagina 3
Structura de conducere a firmei - Pagina 4
Structura de conducere a firmei - Pagina 5
Structura de conducere a firmei - Pagina 6
Structura de conducere a firmei - Pagina 7
Structura de conducere a firmei - Pagina 8
Structura de conducere a firmei - Pagina 9
Structura de conducere a firmei - Pagina 10
Structura de conducere a firmei - Pagina 11
Structura de conducere a firmei - Pagina 12
Structura de conducere a firmei - Pagina 13
Structura de conducere a firmei - Pagina 14
Structura de conducere a firmei - Pagina 15
Structura de conducere a firmei - Pagina 16
Structura de conducere a firmei - Pagina 17
Structura de conducere a firmei - Pagina 18
Structura de conducere a firmei - Pagina 19
Structura de conducere a firmei - Pagina 20
Structura de conducere a firmei - Pagina 21
Structura de conducere a firmei - Pagina 22
Structura de conducere a firmei - Pagina 23
Structura de conducere a firmei - Pagina 24
Structura de conducere a firmei - Pagina 25
Structura de conducere a firmei - Pagina 26
Structura de conducere a firmei - Pagina 27
Structura de conducere a firmei - Pagina 28
Structura de conducere a firmei - Pagina 29
Structura de conducere a firmei - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Structura de Conducere a Firmei
    • Argument.docx
    • Bibliografie.docx
    • Capitolul 1.docx
    • Capitolul 2.docx
    • Capitolul 3.docx
    • Concluzii si propuneri.docx
    • Cuprins.docx

Alții au mai descărcat și

Managementul și Conducerea

Introducere Abordările teoretice privind activitatea de conducere s-au dezvoltat de-a lungul timpului foarte mult. Activitatea de conducere este...

Organizarea structurală și principiile elaborării structurilor organizatorice

Introducere Organizarea structurala reprezinta cea de-a doua componenta de baza a firmei. Prin organizarea structurala se asigura modelarea...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Elementele funcției de organizare

1. Strcuctura organizatorica – aspecte generale Functia de organizare consta, in esenta in stabilire a principalelor categorii de munca necesare...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Pregătirea organizației pentru implementarea unui sistem de management de mediu

Cap.I. Pregatirea organizatiei pentru implementarea unui sistem de manangement de mediu(SMM) 1.1. Descrierea Organizatiei (profil de activitate,...

Dosar de practică la unitatea SC Pravat SRL

CAPITOLUL I Caracteristicile tipologice ale firmei 1.1 Denumirea si statutul juridic Firma la care a fost efectuata practica ( 6 ore pe...

Sistemul de Management Integrat de Mediu al Firmei SC Romcif SA

Sistemul de Management Integrat de Mediu al organizatiei S.C. ,,ROMCIF’’ S.A Cap.I. Pregatirea organizatiei pentru implementarea unui nou...

Implementarea sistemului de management de mediu - ArcellorMittal Hunedoara

Cap I. Pregatirea organizatiei pentru implementarea unui sistem de management de mediu (SMM) 1.1. Descrierea Organizației (profil de activitate,...

Ingineria și Managementul Mediului

CAPITOLUL 1. PREGATIREA ORGANIZATIEI PENTRU IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM DE MANAGEMENT DE MEDIU (SMM) 1.1.Descrierea organizatiei (profil de...

Elaborarea unui sistem de management de mediu integrat pentru organizația sc Ceramica SA Iași

Elaborarea unui sistem de management de mediu integrat pentru organizaţia “S.C. Ceramica S.A” Iaşi Cap.I. Pregatirea organizatiei pentru...

Proiect Management - Strial SRL

CAPITOLUL I CARACTERISTICI TIPOLOGICE ALE FIRMEI 1.1. DENUMIREA ŞI STATUTUL JURIDIC Societatea comercială STRIAL S.R.L. s-a constituit în baza...

Sistemul de management integrat de mediu al firmei SC Tenaris Silcotub SA

CAPITOLUL 1. PREGATIREA ORGANIZATIEI PENTRU IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM DE MANAGEMENT DE MEDIU (SMM) 1.1. Descrierea organizației TenarisSilcotub...

Ai nevoie de altceva?