Procesul decizional de cumpărare a unui mp3 player

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1931
Mărime: 180.93KB (arhivat)
Publicat de: Ioan-Oliver Alecu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alin Angheluta
ASE,Facultatea de Marketing,anul II, disciplina Comportamentul Consumatorului, anul 2008.

Extras din proiect

CAPITOLUL I

Aparitia nevoii nesatisfacute

Nevoia de a achizitiona un mp3 player a aparut in momentul venirii vacantei de vara. Avand in vedere ca aveam planificate mai multe calatorii, dintre care unele singura m-am hotarat sa imi cumpar un mp3 player pentru a face calatoria mai putin plictisitoare. Astfel, in cazul meu se poate spune ca a aparut un dezechilibru intre produsele sau serviciile asociate in consum(am hotarat sa plec intr-o destinatie destul de indepartata, ce necesita un drum lung, iar asta m-a determinat sa imi cumpar un mp3 player despre care consider ca imi va face drumul mai putin plictisitor).

Cautarea de informatii si identificarea alternativelor

Dupa ce am luat decizia de a-mi achizitiona un mp3 player, am inceput sa caut informatii despre posibilele alternative de cumparare pe care le am la dispozitie. Avand in vedere ca este vorba de un bun de uz indelungat am avut nevoie de o varietate destul de mare de surse de informare, astfel incat sa fiu sigura ca alegerea facuta este cea optima.

I) Cautarea interna:

Cautarea interna de informatii reprezinta un proces mental de regasire in memoria consumatorului a informatiilor stocate in trecut si care ar putea servi pentru fundamentarea deciziei de cumparare. Aceste informatii pot fi rezultatul unui proces anterior activ de cautare, sau au putut fi stocate in mod pasiv.

a) activa: Cu un an in urma, din acelasi motiv, luasem decizia de a imi cumpara un mp3 player si la momentul respectiv am studiat oferta, insa din motive financiare am abandonat procesul de cautare inainte sa ma decid asupra unui produs. Acum insa m-am folosit de toate informatiile pe care le-am obtinut atunci.

b) pasiva: Cateva din cunostintele mele au cate un mp3 player, de diferite marci, si ocazional mi se povestea sau asistam la discutii despre caracteristici tehnice, pe care nu le-am retinut in mod intentionat, dar care mi-au revenit in minte odata cu luarea deciziei de achizitionare a acestui produs.

II) Cautarea externa:

Cautarea externa se bazeaza pe mai multe surse si anume: experienta consumatorului, sursele personale ale acestuia, surse de marketing, alte surse.

a) Experienta consumatorului: Nemaiavand pana acum un mp3 player, experienta mea de cumparare este nula. Insa de-a lungul timpului am mai achizitionat diverse produse de la firme care produc si mp3 playere, astfel incat mi-am facut o opinie despre diferitele branduri.

b) Surse personale: Am apelat la cunostintele si sfaturile prietenilor mei care detin un mp3 player. Aceste surse nu au fost foarte precise deoarece in privinta unor anumite aspecte parerile erau diferite, insa sunt cele mai sigure moduri de a obtine informatiile necesare.

c) Surse de marketing: Principala sursa de marketing a fost internetul, intrucat am reusit sa obtin rapid ofertele fiecarui magazin de electronice, cu fiecare produs in parte prezentat in detaliu. Pe langa internet, am mai studiat si pliantele gratuite trimise periodic de catre hypermarketuri la domiciliu.

III) Prezentarea alternativelor identificate:

Am decis sa aloc cumpararii o suma nu foarte mare de bani(300 de lei) deoarece fiind perioada vacantei, si cheltuielile in alte scopuri sunt mai mari. Pe langa asta, am dorit ca mp3 playerul sa aiba o capacitate minima de 2 GB. Astfel, m-am oprit asupra a 5 alternative de cumparare:

1) Apple iPOD Shuffle 2GB

Brand: Apple

Pret: 258 lei

Capacitate: 2GB

Autonomie: 12 h.

Dimensiuni/greutate:41x10x27 mm/16 g.

2) MP3 Player SAMSUNG YP-K3JQB

Brand: Samsung

Pret: 190 lei

Capacitate: 2GB

Autonomie: 20 h

Dimensiuni/greutate: -/50 g

3) MP3 Player Iriver E100

Brand: Iriver

Pret: 202 lei

Capacitate: 4GB

Autonomie: 17 h

Dimensiuni/greutate: 93x48x11 mm/ 59.3 g.

Preview document

Procesul decizional de cumpărare a unui mp3 player - Pagina 1
Procesul decizional de cumpărare a unui mp3 player - Pagina 2
Procesul decizional de cumpărare a unui mp3 player - Pagina 3
Procesul decizional de cumpărare a unui mp3 player - Pagina 4
Procesul decizional de cumpărare a unui mp3 player - Pagina 5
Procesul decizional de cumpărare a unui mp3 player - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Procesul Decizional de Cumparare a unui Mp3 Player.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Comportamentul consumatorului de produse electronice și electrice în România în gospodăriile populației

1 COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI.TRASATURI, MOTIVATII Evolutia societatii omenesti, industrializarea, implicatiile societatii informationale au...

Ai nevoie de altceva?