Cariera în Administrația Publică

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 8675
Mărime: 92.66KB (arhivat)
Publicat de: Valeriu Grecu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. CAPITOLUL I. Conceptul de carieră 3
  2. CAPITOLUL II. Managementul carierei în administrația publică 6
  3. CAPITOLUL III. Cunoașterea și delimitarea etapelor (stadiilor) carierei profesionale 9
  4. CAPITOLUL IV. Planificarea carierei 15
  5. 4.1.Conceptul de planificare a carierei 15
  6. 4.2. Avantajele și dezavantajele carierei în administrația publică 18
  7. Evoluţia carierei unui funcţionar public -studiu de caz - 21
  8. Concluzii 23
  9. Referințe 25
  10. Bibliografie 26
  11. Chestionar 27

Extras din proiect

CAPITOLUL I. Conceptul de carieră

Deși în limbajul curent noțiunea de carieră este larg folosită, conceptul de carieră are numeroase înțelesuri, neexistând până în prezent o definiție oficială unanim acceptată, care să întrunească consensul specialiștilor, în literatura de specialitate fiind cunoscute diferite formulări sau diferite opinii.

Noțiunea de carieră, în general și carieră profesională, în special reprezintă succesiunea realizărilor profesionale și pozițiilor (funcțiilor), în structura ierarhică cvasistabilă a organizației din care face parte salariatul. Definițiile pentru "carieră" pot releva și alte puncte de vedere:

- "succesiunea de funcții, în ordinea crescătoare a prestigiului, prin care trece angajatul în mod ordonat, după o regulă previzibilă" (V.J.Mannen);

- "succesiunea pozițiilor într-o ierahie, împreună cu funcțiile asociate" (R.Mathis);

- "mișcarea de avansare a unei persoane într-un domeniu de activitate dorit, cu scopul de a obține mai mulți bani, mai multă responsabilitate sau pentru a dobândi mai mult prestigiu și mai multă putere" (G.Dressler).

Pentru unele persoane, conceptul de carieră poate fi asociat cu cel de profesie (militari, manageri, profesori); în alte cazuri, cariera este sinonimă cu avansarea sau cu succesiunea funcțiilor din ce în ce mai reprezentative.

Specialiștii disting, în acest domeniu, două noțiuni distincte care sunt intercondiționate: cariera obiectivă, care are la bază perfecționarea profesională și avansarea pe posturi superioare și cariera subiectivă, care are în vedere percepția proprie privind rolul în cadrul organizației și al societății.

O carieră se referă la situații diferite pentru oameni diferiți. Este posibil ca un individ să conceapă cariera ca fiind o serie de posturi diferite în firme diferite, în timp ce un alt individ vede cariera sa similară cu o ocupație.

Tradițional, termenul de carieră este asociat doar cu aceia care dețin roluri manageriale sau ocupă posturi bine plătite.

Treptat însă, conceptul de carieră a dobândit o accepțiune mult mai largă și o aplicabilitate tot mai globală. Astfel devenind deosebit de complex, conceptul de carieră are în vedere atât întregul personal al instituției, cât și dezvoltarea în cadrul postului deținut sau chiar în cadrul altor ocupații (mame, tați, voluntari, lideri ai vieții civile etc.), deoarece capacitatea unei persoane de a face față unor noi servicii sau unor responsabilități mai mari crește pe măsură ce timpul trece și se acumulează experiență.

Deși conceptul de carieră este clar legat de muncă, acesta trebuia să fie suficient de larg pentru a include nu numai experiența muncii, ci și modul de viață sau condițiile de trai, deoarece viața extraprofesională a unei persoane joacă un rol deosebit în cadrul carierei.

Cu alte cuvinte, cariera reprezintă un aspect important și o parte însemnată din viața unui individ care, la rândul ei, reprezintă o permanentă luptă pentru atingerea scopurilor sau obiectivelor personale. Astfel, indivizii sunt, de obicei, dornici să-și dezvolte cariera care ține cont atât de nevoile personale și familiale, inclusiv educația copiilor, cât și de carierile partenerilor sau de calitatea vieții.

Prin urmare, dezvoltarea carierei profesionale nu este o problemă de sine stătătoare, ci trebuie privită în contextul vieții și dezvoltării de ansamblu a unei persoane și nu numai în calitatea sa de angajat.

Astfel, potrivit literaturii de specialitate [1], conceptul de carieră are mai multe înțelesuri.

- Carieră = avansare. Această viziune a carierei presupune mobilitate, de obicei ascensiunea într-o organizație sau în ierarhia profesională.

- Carieră = profesie. Potrivit acestui punct de vedere, anumite ocupații constituie o carieră ( managerii, profesorii), în timp ce alte ocupații sunt gândite ca "posturi" (ospătari, muncitorii necalificați sau vânzători).

- Carieră = succesiunea de posturi de-a lungul vieții. În această viziune, cariera reprezintă istoria unor posturi individuale.

- Cariera = serie de roluri de-a lungul vieții, legate de experiență. Aceasta este o abordare subiectivă care se concentrează asupra istoriei unei experiențe de muncă ce poate cuprinde propriile concepții, aspirații, succese, insuccese, etc.

- Cariera = percepere individuală a succesiunii de atitudini și comportamente, asociată cu experiențele și activitățile de muncă de-a lungul vieții personale.

- Carieră = cadrul dinamic în care o persoană își percepe viața în întregul ei și interpretează semnificația diferitelor calități personale, acțiuni și lucruri care i s-au întâmplat. Deci o interpretare subiectivă a carierei.

O carieră poate fi lungă sau scurtă, iar un individ poate avea mai multe cariere, una după alta sau în același timp.

Conform Hotărârii nr.1209 din 14 octombrie 2003 privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, cariera este definită astfel: „Cariera în funcţia publică cuprinde ansamblul situaţiilor juridice şi efectele produse, care intervin de la data naşterii raportului de serviciu până în momentul încetării acestui raport, în condiţiile legii” [2].

Bibliografie

1. Ana-Maria Bercu, Pregătirea profesională și cariera personalului din administrația publică, Editura Universitară, Iași, 2009;

2. Aurel Manolescu, Managementul resurselor umane, Editura Economică, București, 2010;

3. Ovidiu Nicolescu, Managerii și managementul resurselor umane, Editura Economică, București, 2004;

4. Codruța Osoian, Managementul resurselor umane, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2006;

5. Anton Rotaru, Adriana Prodan, Managementul resurselor umane, Editura Sedcom Libris, Iași, 2006;

6. Ștefan Stanciu, Managementul resurselor umane, Editura SNSPA, București, 2001.

7. Hotărârea nr. 1209 din 14 octombrie privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici;

8. Legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici;

9. www.dlep-iasi.ro.

Preview document

Cariera în Administrația Publică - Pagina 1
Cariera în Administrația Publică - Pagina 2
Cariera în Administrația Publică - Pagina 3
Cariera în Administrația Publică - Pagina 4
Cariera în Administrația Publică - Pagina 5
Cariera în Administrația Publică - Pagina 6
Cariera în Administrația Publică - Pagina 7
Cariera în Administrația Publică - Pagina 8
Cariera în Administrația Publică - Pagina 9
Cariera în Administrația Publică - Pagina 10
Cariera în Administrația Publică - Pagina 11
Cariera în Administrația Publică - Pagina 12
Cariera în Administrația Publică - Pagina 13
Cariera în Administrația Publică - Pagina 14
Cariera în Administrația Publică - Pagina 15
Cariera în Administrația Publică - Pagina 16
Cariera în Administrația Publică - Pagina 17
Cariera în Administrația Publică - Pagina 18
Cariera în Administrația Publică - Pagina 19
Cariera în Administrația Publică - Pagina 20
Cariera în Administrația Publică - Pagina 21
Cariera în Administrația Publică - Pagina 22
Cariera în Administrația Publică - Pagina 23
Cariera în Administrația Publică - Pagina 24
Cariera în Administrația Publică - Pagina 25
Cariera în Administrația Publică - Pagina 26
Cariera în Administrația Publică - Pagina 27
Cariera în Administrația Publică - Pagina 28
Cariera în Administrația Publică - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Cariera in Administratia Publica.docx

Alții au mai descărcat și

Cariera în Funcția Publică

INTRODUCERE Dezvoltarea carierei la Consiliul Judeţean Arad implică o gamă largă de activităţi desfăşurate, în principal de către personalul...

Carieră în funcția publică final

Teoreticianul Gary Johns considera organizatiile a fi drept inventii sociale destinate realizarii unor scopuri comune prin efort de grup". În...

Organizații Internaționale la Nivel Regional

Capitolul I Caracteristicile organizaţiilor regionale, europene şi euroatlantice Organizațiile regionale se caracterizează pe de o parte prin...

Răspunderea Administrativ Disciplinară și Patrimonială

Consideraţii generale Răspunderea juridică este acea formă a răspunderii sociale constând în complexul drepturilor si obligațiilor conexe, care...

Problematica regionalizării în România

Metodologie Am ales să abordez tema “ Problematica reionalizarii in Romania”, un subiect de actualitate si mult discutat. Abordarea pe care am...

Răspunderea juridică a funcționarului public

Notiunea de functionar public a suscitat nenumarate discutii, deoarece au existat mai multe opinii privind delimitarea celor care ar rebui sa fie...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Tehnologiile informaționale și guvernarea digitală

Noţiunea de sistem se referă la un ansamblu de elementelor aflate în interacţiune. Sistemul constituie ansamblul de elemente, dependente între ele,...

Te-ar putea interesa și

Managementul Resurselor Umane în Sectorul Public

NTRODUCERE Schimbarile petrecute la nivelul societatii românesti ar fi trebuit sa elimine sau cel putin sa atenueze tensiunile existente. Criza...

Raport practică - Primăria Sectorului 2

1.Prezentarea generala a stagiului de practica Identificarea institutiei gazda si al departamentului unde a fost efectuat stagiul de practica...

Stabilitatea pe funcție - mijloc de creare a unui corp performant al funcționarilor publici

INTRODUCERE Analiza funcţiei publice reprezintă o temă care este interesantă dintr-o dublă perspectivă: a) Istorică, dat fiind faptul că funcţia...

Evaluarea performanțelor angajaților în administrația publică

I. Evaluarea performanţelor Motto: “Dacă nu poţi măsura ceva, nu-l poţi înţelege, Dacă nu-l poţi înţelege, nu-l poţi controla, Dacă nu-l poţi...

Avantaje și Dezavantaje ale Carierei în Administrația Publică

CAP I: Conceptul de carieră 1.1 Definirea conceptului de carieră Deşi în limbajul curent noţiunea de carieră este larg folosită, conceptul de...

Carieră în funcția publică final

Teoreticianul Gary Johns considera organizatiile a fi drept inventii sociale destinate realizarii unor scopuri comune prin efort de grup". În...

Carieră în administrația publică

Introducere Organizarea si functionarea Primariei Roman Municipiul Roman, atestat documentar din 30 martie 1392, este unul dintre putinele orase...

Avantaje și dezavantaje ale carierei în administrația publică

1. Conceptul de cariera Cariera este o succesiune evolutiva de activitati profesionale, de pozitii, de statusuri sociale pe care le atinge o...

Ai nevoie de altceva?