Front-office-ul unui hotel din Brașov

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7169
Mărime: 100.76KB (arhivat)
Publicat de: Dinu Iancu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lazar Monica
Este prezentat front-office-ul hotelului Cubix***. Sunstinut in proba de astestat la cl a 12a.

Cuprins

  1. ARGUMENT 3
  2. CAPITOLUL I. OPERAŢIILE DE FRONT-OFFICE 6
  3. 1.1. Ciclul clientului în hotel 6
  4. 1.2. Activităţile de rezervare la hotel 8
  5. Capitolul 2. Recepţia 13
  6. 2.1. Pregătirea pentru sosirea clienţilor 14
  7. 2.2. Atribuirea sau desemnarea camerelor 15
  8. 2.3. Alte sarcini ce revin, respectiv servicii furnizate de personalul de
  9. front-office 16
  10. 2.4. Recepţia de plecare/Check-out 18
  11. 2.5. Casieria 18
  12. 2.6. Instrumentele de plată 19
  13. CAPITOLUL 3. Prezentarea front-office a hotelului Cubix 20
  14. Bibliografie 22
  15. ANEXE 23

Extras din proiect

ARGUMENT

In cadrul diviziei cazare se desfasoara activitatile de inchiriere a camerelor dar si de asigurarea de servicii si dotari pt. clienti. Din aceste considerente, aceasta divizie are in componenta mai multe departamente si sectiuni.

Inchirierea camerelor de hotel constituie, in general, principala sursa de venit pt. hotel, si in multe cazuri, veniturile realizate din inchirierea camerelor sunt mai mari decat cele obtinute din toate celelalte servicii oferite, la un loc. Prin inchirierea camerelor se realizeaza, de asemenea, cea mai mare rata a profitului.

Holul hotelului asigura prima impresie a clientilor la intrarea in hotel si poate fi organizat in mai multe "sectoare de lucru":intrarea, desk-ul(comptoir), biroul managerului de hotel care are vedere asupra holului si in special asupra desk-ului, scari si ascesnsoare care asigura accesul clientilor in camere si care, atunci cand conceptia arhitectonica permite, sunt astfel amplasate incat sa existe posibilitatea de supraveghere permanenta de la comptoir si grupurile sanitare de pe hol, accesul spre restaurant, bar, saloane, etc.

Practic, activitatea departamentului front-office se desfasoara in cea mai mare parte la comptoir, care nu este doar un obiect de mobilier (tejgheaua in spatele careia se realizeaza activitatea lucratorilor din acest departament), dar si utilajul principal de lucru care asigura coordonarea activitatii intregului departament de front-office.

Lungimea comptoirului se stabileste in functie de numarul de camere din hotel, respectiv aprox. 3 cm/camera, iar la hotelurile de 25-100 camere, lungimea nu trebuie sa fie mai mica de 3 m.

Sectorul de receptie este acea diviziune a hotelului care are permanent contact cu clientul din momentul intrarii aces-tuia in unitatea ospitaliera si pana in momentul in care o paraseste; de multe ori contactul se mentine si dupa plecarea clientului.Ca arie de actiune, acest sector acopera o parte a spatiilor exterioare repre-zentative (parcarea, trotuarul, spatiile verzi, peronul) si spatiul cunoscut in general sub denumirea de "hol de primire", incepand de la intrarea principala in hotel si terminand cu liniile de acces catre etaje (lifturi, scari principale) sau cu spatiile comune specializate (saloane de receptii si conferinte, baruri, restaurante, etc.). in functie de capacitatea si categoria hotelului poate exista un sef de receptie, functie incadrabila in nivelul managerial inferior.

Prerogativele functiei pot fi delegate asistentului sefului de re-ceptie, care este in general seful fiecareia dintre cele trei ture presupuse de activitatea zilnica a sectoru-lui.

Cele cinci subsectoare componente ale sectorului pot fi dispuse autonom in diferite puncte ale ho-lului de primire, sau in spatele unui comptoir ("desk"), cu o delimitare formala semnalizata prin inscriptii. Comptoir-ul, echipament specific functiei hoteliere de receptie, garantie fizica a oficializarii calitatii de client, intruneste de obicei primele trei subsectoare componente ale sectorului: concierge, receptie si casierie. Celelalte doua subsectoare (biroul de rezervari si centrala telefonica) sunt pozitionate adesea in "culise", dar in imediata vecinatate a spatiului comptoir-ului, cu acces direct la acesta.

Concierge este subsectorul ale carui atributii principale sunt:

a). Gestionarea cheilor sptiilor de cazare, prin predarea si primirea lor zilnica si supravegherea ocu-parii spatiilor, atat in cazul cheilor clasice cat si in cazul cartelelor magnetice.

b). Efectuarea serviciilor suplimentare specifice sectorului de receptie: furnizarea de informatii, transmiterea de mesaje, sortarea si distribuirea coresponedentei, rezervarea de mese la restaurante, de bilete la mijloacele de transport in comun, etc.

c). Coodonarea activitatii "serviciului de hol" prin supervizarea directa a "personalului in uniforma" (portar-usier , bagajist, curier, comisioner, liftier, voiturier), care efectueaza la randul lui o serie de servi-cii suplimentare: transportul bagajelor, curieratul, comisioneratul, comenzi de taxi, etc.

d). Supravegherea circulatiei persoanelor in hotel, prin identificarea clientilor, a vizitatorilor si a ce-lor care nu fac parte din aceste doua categorii, pentru a asigura securitatea clientilor (mai ales prin inter-zicerea accesului strainilor in zona spatiilor de cazare).

In unele hoteluri exista si functia de sef concierge, care coodroneaza activitatea receptionerului-concierge, a portarului-sef, curierului, comisionerului, bagajistului, liftierului.

Lucratorul din spatele comptoir-ului concierge este cel mai reprezentativ angajat al sectorului de re-ceptie, deoarece prin natura obligatiilor, este persoana careia oaspetele i se adreseaza in permanenta pentru rezolvarea problemelor sale. De fapt, putem spune ca in timpul sejurului, receptionerul-concierge este "secretarul personal" al clientului. Data fiind pregnanta relatie de reprezentare a acestui lucrator cu clientela, este de la sine inteles ca respectivul angajat trebuie sa fie extrem de prezentabil, impecabil ca tinuta personala si vestimentara, cu un comportament ireprosabil, volubil, persuasiv, mereu atent, dotat cu o buna memorie vizuala si auditiva si bineinteles, excelent cunoscator al unor limbi straine de circu-latie internationala.

Functiile compartimentului de receptie raman aceleasi si la hotelurile de capacitate medie sau mica unde sunt cumulate in fisa postului lucratorului. Astfel, in marea majoritate a hotelurilor din Romania, receptionerul este persoana care indeplineste, pe langa sarcinile sale specifice, si pe cele ale lucratorului concierge, ale casierului si functionarului de la biroul de rezervari. in situatia in care hotelul este mic, sau sezonalitatea este marcanta, centrala telefonica este instalata chiar in spatiul in care se afla desk-ul, iar receptionerul preia si atributiile centralistei.

In mod normal, sectorul de receptie lucreaza 24 de ore din 24, ceea ce ridica managerului proble-me de organizare privind echitarea rularii turelor (mai ales a celor de noapte), acordarea tuturor zilelor libere prevazute in codul muncii, etc. De aceea, diversitatea hotelurilor implica si o diversitate organiza-torica a sectorului. Astfel, multe hoteluri de origine nord-americana utilizeaza un "night auditor", adica un receptioner care lucreaza numai in tura de noapte, avand ca principala sarcina incheierea situatiei contabile a receptiei din ziua respectiva, preluand totodata si atributiile sefului de tura (sau ale sefului de receptie).

Preview document

Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 1
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 2
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 3
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 4
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 5
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 6
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 7
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 8
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 9
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 10
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 11
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 12
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 13
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 14
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 15
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 16
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 17
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 18
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 19
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 20
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 21
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 22
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 23
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 24
Front-office-ul unui hotel din Brașov - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Front-Office-ul unui Hotel din Brasov.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Departamentului Front Office al Hotelului Hilton Athenee Palace

Capitolul 1 INDUSTRIA OSPITALITĂŢII. CONCEPTE ŞI PARTICULARITĂŢI 1.1 . Stadiul actual al dezvoltării turismului Turismul reprezintă, atât prin...

Calitatea Serviciilor în Industria Hotelieră

INTRODUCERE Industria hotelieră modernă se conturează odată cu apariţia marilor hoteluri europene din a doua jumătate a secolului al –XIX- lea...

Modalități de organizare a serviciului de cazare la Hotel Vega

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico-social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa socială şi influenţat de...

Analiza activităților specifice departamentului de front office în cadrul Hotelului Best Western Savoy

INTRODUCERE Turismul zilelor noastre poate fi definit ca un fenomen social – economic, ce cuprinde relaţiile ce au loc în societate ,în procesul...

Protecția consumatorului privind serviciile hoteliere

INTRODUCERE Întâietatea utilizării noţiunii de consumator este disputată între europeni şi nord-americani. Cei din urmă afirmă că preşedintele...

Comercializarea Produsului Hotelier

INTRODUCERE Încă la sfârşitul secolului trecut, dar mai cu seamă după primul război mondial, dezvoltarea industriei turismului în general şi a...

Proiect gestiune hotelieră - organizarea activității de front-office a Grand Hotel Traian

Introducere In sens larg, activitatile de front - office necesita in mod curent un contact nemijlocit cu clientul. Nu trebuie confundat cu simplul...

Calitatea Serviciilor Turistice

ARGUMENT Turismul a devenit in zilele noastre o activitate la fel de importanta precum cea desfasurata in alte sectoare-chei din economia mondiala...

Te-ar putea interesa și

Asigurarea calității serviciilor în cadrul hotelului Crowne Plaza

În prezent, se face referire în mod frecvent la termeni cum ar fi calitate, calitate totală, managementul calității etc. Calitatea s-a constituit...

Strategii de calitate utilizate în industria hotelieră - studiu de caz Kolpinghaus Brașov

INTRODUCERE MOTIVAREA ALEGERII TEMEI ŞI OBIECTIVELE LUCRĂRII Sistemul de management este partea vizibilă a managementului, fiind alcătuit din...

Economia comerțului, turismului și serviciilor - caiet de practică Hotel Kolping

1. Prezentarea firmei 1.1. Denumirea, localizarea Hotelul Kolping *** este situat la poalele Tâmpei, în Centrul Vechi al Braşovului, la o...

Organizarea și Gestiunea unui Hotel

Introducere Dimensiunile industriei hoteliere, progresele înregistrare în domeniu, reprezintă măsura satisfacerii nevoii pentru turism a...

Hotel Alpin

HOTEL ALPIN, Poiana Brasov, Brasov, Romania Categorie Hotel: 4**** Adresa: Poiana Brasov Telefoane pentru rezervari: (021) 407 47 48 Locatia:...

Analiza Societății Comerciale SC Kolping Concept SRL din Domeniul Turismului

INTRODUCERE Am ales sã îmi desfãşor activitatea de practicã în domeniul turistic la Hotel Kolping din Braşov. Hotel Kolping este un hotel-şcoalã,...

Proiect la management - Hotelul Grădiștea

Hotelul este unitatea comercială de cazare omologată care oferă camere sau apartamente mobilate pentru a fi închiriate, fie unei clientele de sejur...

Grupurile Hoteliere și Segmentarea Ofertei Lor

INTRODUCERE Apariţia primelor hoteluri care funcţionau pe o baza comună se leaga de numele lui Cesar Ritz, care la sfârsitul secolului XIX-lea,...

Ai nevoie de altceva?