Extras din referat
Marketingul urban este un domeniu relativ nou la nivel internațional, cu atât mai mult la nivel național, fiind evidentă necesitatea familiarizării autorităților locale și a populației cu acest nou domeniu, care vine ca o soluție pentru problemele locale, în conturarea imaginii și identității localităților.
Marketingul urban reprezintă un set de activități menite să atragă atenția clienților potențiali și a celor existenți asupra orașului, prin utilizarea instrumentelor specifice și prin intermediul eforturilor coordonate ale actorilor de marketing urban.
Politicile urbane trebuie să fie în acord cu economia locală și așteptările celor ce operează atât în cadrul, cât și în afara acestuia, obiectivul fiind acela de promovare a economiei locale. Instrumentul utilizat în acest sens este marketingul urban ce urmărește ca toți actorii vieții economice locale să fie mulțumiți în cadrul comunității și așteptărilor turiștilor și investitorilor să primească răspuns.
Politica de marketing reprezintă un ansamblu de obiective strategice, integrate în diferite instrumente manageriale operaționalizate în optica de marketing, în funcție de condițiile oferite de mediul intern și extern al colectivității.
Orașele, ca principalele centre de creștere economică ale unei țări, sunt în competiție pentru atragerea de investiții, forță de muncă, turiști etc. Astfel încearcă să își determine poziția lor în economia țării și avantajul lor comparativ cu alte orașe. Actorii locali sunt determinați să preia, adapteze și ajusteze tehnici și instrumente ale marketingului produselor și serviciilor la dimensiunea urbană, în scopul de a atrage turiști, investitori, agenți economici, rezidenți.
În literatura de specialitate, acest concept este folosit cu conotații diferite:
- Marketing urban ca promovare a orașului, a punctelor tari și oportunităților acestuia, în vederea atragerii investițiilor și vizitatorilor din afară;
- Marketing urban ca aliniere a politicilor de dezvoltare urbană, din momentul conceperii până la implementare, la cerințele factorilor economici locali și la speranțele și așteptările factorilor externi ce trebuie atrași, cu scopul promovării economiei locale, considerată ca forță a bunăstării orașului;
- Marketing urban ca reorganizare totală a administrației orașului, prin acțiuni ce pun în centrul atenției „clientul”, nu doar contribuabilul sau petentul. Această abordare este menită să contribuie la adaptarea serviciilor publice prin încorporarea așteptărilor clienților.
Toate abordările de marketing urban se focalizează asupra a 3 elemente majore:
- Instrumentul cu care orașele se pregătesc să facă față competiției la scară zonală, regională, națională și chiar internațională pe piața așezărilor umane și a atragerii de investiții;
- Un proces prin care orașul își proiectează acțiunile față de exterior, în scopul de a atrage noi actori apți să susțină dezvoltarea economiei locale;
- Calea prin care se maximizează baza economică existentă și se permite reorganizarea efectivă a politicilor urbane, fixând centrul lor de navigație în interiorul orașului, acționând astfel încât să crească ceea ce există deja; doar orașul care își satisface proprii locuittori poate atrage noi actori.
Indiferent de elementul asupra căruia se focalizează abordările de marketing, toate au ca punct central orașul.
Diferă, însă, și modul de abordare a acestuia:
- Orașul văzut ca o piață - este locul în care sunt comercializate lucruri și este teritoriul acoperit de un sistem de comerț;
- Orașul văzut ca marfă - orașul este în termenii acțiunii de marketing marfa comercializată;
- Orașul văzut ca întreprindere - orașul face, ca subiect, o acțiune de marketing, operează ca un actor pe piață, în concordanță cu o filosofie de marketing.
Între formele de abordare a orașului din perspectiva marketingului, există o interdependență. Orașul - întreprindere creează condiții favorabile pentru orașul piață în care mediul de afaceri, locuitorii și vizitatorii sunt beneficiarii direcți ai premiselor create. Acești actori, împreună cu administrația transformă orașul în produs. Orașul - produs presupune existența și capacitatea de utilizare a condițiilor favorabile create de actorii săi și este astfel promovat la nivel național, regional și internațional.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Dezvoltare si planificare urbana.docx