Traficul de persoane este un fenomen care a evoluat rapid în ultimul deceniu

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1662
Mărime: 20.27KB (arhivat)
Publicat de: Madalina P.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

„ Traficul de persoane este un fenomen care a evoluat rapid în ultimul deceniu,devenind un fenomen global care afectează țări și comunități din toată lumea. Nici o țară nu poate pretinde că granițele sale nu sunt afectate într-un fel sau altul de acest fenomen. Alături de traficul de droguri și cel de arme ,traficul de persoane este un fenomen deosebit de important,o „afacere” prin ntermediul căreia sunt rulate miliarde de euro/dolari. Traficul de persoane încalcă flagrant drepturile omului ,având efecte grave asupra victimelor,dar și asupra familiior lor și nu în ultimul rînd asupra întregii societăți.”(Dumitrașcu,2012,223)

Traficul de persoane este o industrie de miliarde de dolari pe plan internațional și a doua ca profitabiltate după traficul de droguri. Spre deosebire de traficul de droguri,în cazul traficului de persoane produsul poate fi revândut.Romania este o țară care a pierdut milioane de oameni în dauna nivelului de trai mai bun din străinătate. Din păcate,acest exod nu se produce fără victime. Pentru zeci de mii de persoane,visul unei vieți mai bune a devenit momeală,făcându-i astfel vulnerabili în fața traficanților de persoane.

„Documentele ONU definesc traficul de persoane ca find un ansamblu de activități de recrutare,transport,transferare,adăpostire sau primire de persoane,prin amenințare sau prin utilizarea forței sau a altor forme de constrângere,prin răpire,escrocare,înșelăciune sau abuz de putere ,prin utilizarea une i poziții vulnerabile ,prin acordarea sau primirea de bani sau de beneficii pentru obținerea consimțământului unei persoane care are control asupra alteia,în scopul exploatării. Din punctul de vedere al drepturilor omului,traficul de ființe include sclavia,munca forțată,violența,abuzul de încredere,agresiunea sexuală,fizică și psihică.”(Buzducea,2005,75)

Multi au fost recrutați de către bărbați și femei care promiteau locuri bune de muncă în Europa care constau în a lucra în construcții,a îngriji un vârstnic,a lucra în agricultură,într-un restaurant,bar sau hotel. Altora,care aveau probleme medicale,li s-a promis urmarea unui tratament sau a unor investiții medicale specale. În alte situații ,tinere femei au acceptat să plece în vacanță în străinătate ,împreuna cu prietenii lor sau au plecat cu partenerii pentru a-și construi un trai mai bun.În foarte multe cazuri,persoanele care fac astfel de promisiuni,oferindu-se să ajute sunt oameni în care viitoarea victimă are încredere,sunt oameni respectabili sau de succes în comunitatea resepectivă. Ei pot fi prieteni,vecini,cunoștințe,parteneri de cuplu,membrii ai familiei acesteia. Ei vor prezenta o poveste frumoasă ,credibilă și convingătoare manipulînd nu doar victima ci și familia acesteia să aibă încredere.O metodă cunoscută de recrutare a victimei este metoda lover boy ,în care traficanții aleg viitoarele victime,una câte una,după ce petrec cîteva luni cu o fată,spunându-i mai apoi că ar vrea să o ia în căsătorie. Ceea ce este mai rău în aceste cazuri este ei că pornesc prin a recruta fete cu vârste fragede de 12-13 ani atunci când acestea sunt ușor de manipulat și controlat.

“Rețelele de recrutare sunt bine organizate,astfel încât din momentul recrutării și până la sosirea în țara de destinație victimele sunt vândute de câteva ori. Teama de a face publică experiența trăită,lipsa cadrului legislativ adecvat,inclusiv lipsa prevederilor din unele țări privind urmărirea penală a traficanților contribuie la menținerea fenomenului.

Tratamentul la care sunt supuse victimele traficanților este inuman maltratări,violuri repetate,abuz fizic și psihic,amenințări la adresa lor și a familiilor lor,sechestrare,expunerea la boli cu transmitere sexuală. „(Buzducea,2005,76)

Activitatea de consiliere constă în autocunoaștere și autoexplorare,dezvoltarea abilităților de comunicare ,de aplanare a conflictelor,stimularea creativității,toate acestea duc la creșterea stimei de sine și a încrederii:” Cunoașterea și acceptarea stimei de sine sunt variabile fundamentale în funcționarea și adaptarea optimă la mediul social ,în menținerea sănătății mentale și emoționale.” (Băban,2011,73)

Preview document

Traficul de persoane este un fenomen care a evoluat rapid în ultimul deceniu - Pagina 1
Traficul de persoane este un fenomen care a evoluat rapid în ultimul deceniu - Pagina 2
Traficul de persoane este un fenomen care a evoluat rapid în ultimul deceniu - Pagina 3
Traficul de persoane este un fenomen care a evoluat rapid în ultimul deceniu - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Traficul de persoane este un fenomen care a evoluat rapid in ultimul deceniu.docx

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării sexuale

Definirea problemei sociale „ Traficul de persoane este un fenomen care a evoluat rapid în ultimul deceniu,devenind un fenomen global care...

Ai nevoie de altceva?