Extras din referat
Introducere
Responsabilitatea este principiul fundamental al dreptului. Răspunderea și responsabilitatea este necesară pentru apărarea valorilor și ordinii sociale, cât și ordinii de drept.
Normele juridice care formează ordinea de drept sunt respectate de cetățeni din teama de a fi sancționați sau pentru că ele exprimă un drept.
Nerespectarea normelor juridice atrag cu sine manifestări de multiple nuanțe.
Răspunderea juridică este o sarcină comună al organelor statului cât și al individualului.
Definiție
Încălcarea ordinii de drept aduce atingere unor interese particulare, intereselor generale (N.Popa)
Răspunderea juridică se poate defini drept o reacție organizată a societății față de o faptă considerată ca fiind antisocială. Răspunsul față de această faptă fiind absolut necesară.
Răspunderea este obligația de a suporta consecințele nerespectării unor reguli de conduită. Suportarea consecințelor îi revine făptașului.
Sancțiunea nu vizează decât un singur aspect al răspunderii, acesta fiind doar reacția societății. Răspunderea și sancțiunea sunt două fațete ale aceluia și fenomen, zic unii autori. Gh.Boboș spune că răspunderea și sancțiunea sunt două noțiuni diferite, prima constituind cadrul juridic pentru cea de a doua. Răspunderea este un raport juridic de constângere, sancțiunea reprezintă obiectul acestui raport.
Răspunderea juridică poate fi definită ca un ansamblu de drepturi și obligații care se nasc în urma săvârșirii unei fapte ilicite și care constituie cadrul de realizare a constângerii de stat, prin aplicarea sancțiunii juridice.
Formele răspunderii juridice
- Răspundere civilă
- Răspundere penală
- Răspundere administrativă
- Răspundere constituțională
- Alte răspunderi juridice
Formele de răspundere juridice pot fi clasificate și după alte criterii. În funcție de tipul sancțiunii, răspunderea juridică poate avea carecter patrimonial sau nepatrimonial.
În dreptul civil putem distinge răspunderea delictuală și contractuală ,între răspunderea personală și de răspunderea pentru fapta altcuiva. La fel și pe ramura penală se făcea distincție în trecut între infracțiuni. Acestea puteau să fie crime sau delicate. Împărțirea asta determină o clasificare similară a răspunderii penale. Această distincție nu mai există azi în Codul Penal, renunțându-se la ea și în doctrină.
Cu toate acestea, în prezent există în ramura penală anumite sancțiuni variate: principale și accesorii, lipsire de libertate, amenda etc.
Sunt propuse două criterii de clasificare ale răspunderii juridice:
- Importanța și natura interesului vătămat prin fapta ilicită
- Trăsătura definitorie al conduitei ilicite
Bibliografie
- Nicolae Popa, Teoria generală a dreptului
- Gheorghe Boboș, Teoria generală a dreptului
- Sofia Mazilu, Teoria generală a dreptului
- Alexandru Vallimarescu, Tratat de enciclopedia dreptului
Preview document
Conținut arhivă zip
- Raspunderea juridica.docx