Europa - istorie politică a UE

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 5862
Mărime: 45.81KB (arhivat)
Publicat de: Simina Oroș
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: -----

Extras din referat

INTRODUCERE

Tratatul de la Maastricht stabilește obiectivele și competențele Uniunii Europene. Uniunea Europeana are anumite obiective: dezvoltarea în mod constant a unei uniuni mai puternice a țărilor europene și promovarea progresului economic și a echilibrului social, în special prin crearea unui spațiu fără frontiere interne, prin consolidarea conexiunii economice și sociale și prin crearea uniunii economiei monetare și economice, afirmând identitatea sa la scară internațională, de către o comunitate comună de apărare, consolidând protecția intereselor și drepturilor cetățenilor, dezvoltând o cooperare strânsă în afacerile juridice și interne.

Europa - istorie politica a UE

Uniunea Europeană (UE) este o uniune economică și politică, care cuprinde 28 de țări europene. Ea are o populație de 508 milioane de oameni, 24 de limbi oficiale și de lucru și aproximativ 150 de limbi regionale și minoritare.

Originile Uniunii Europene se trag de la Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) și din Comunitatea Economică Europeană (CEE), formată din șase state în 1951 - Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. Aceste țări s-au unit pentru a pune capăt războaielor care au devastat continentul european și s-au înțeles să împartă controlul asupra resurselor naturale necesare în război (cărbunele și oțelul).

Membrii fondatori ai CECO, au stabilit că acest proiect european se va dezvolta nu doar pentru a avea resurse comune sau a preveni diverse conflicte în regiune. Așa că, Tratatul de la Roma din 1957, a creat Comunitatea Economică Europeană (CEE), care a consolidate relațiile politice și economice între cele șase state fondatoare. De atunci până astăzi acest tratat a trecut printr-o serie de modificări, iar aderarea altor state a făcut ca această uniune să crească și să se dezvolte în diverse domenii devenind Uniunea Europeană de astăzi.

Competențele Uniunii Europene sunt conferite printr-o serie de tratate internaționale pentru statele sale membre. Statele membre recunosc că, prin adoptarea și punerea în practica a acestor principii fiecare stat și-a asigurat și apărat propria suveranitate, dar și o prosperitate economic într-un mediu liniștit și sigur. UE a avut la bază o serie de principii pe care toate statele membre trebuie să le respecte:

1. Respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale

2. Respectarea și egalitatea în fața legii

3. Respectarea principiilor de suveranitate

4. Principiile economiei de piață libere

5. Principiilor bunei guvernări și de combatere a corupției

6. Principiile de protecție a mediului

7. Principiile păcii și stabilității la nivel regional și internațional

Statul de drept este piatra de temelie a Uniunii Europene. Conform legislației UE, legea se află deasupra politicii și a intereselor naționale, toate sunt supuse acesteia, inclusive și liderii naționali și politicienii.

Legile UE afectează anumite aspecte ale suveranității statelor membre. Cu toate acestea, în toate aceste cazuri, statele membre au transferat în mod voluntar părți din suveranitatea lor către instituțiile europene pentru a construi o Europă mai puternică și mai eficientă. Statele UE recunosc că le este mai bine să lucreze împreună decât ca state independente și înafara UE.

Inima UE, este piața unică europeană. Aceasta este o zonă economică cu politici comune privind reglementarea produselor, precum și libertatea de mișcare a bunurilor, capitalului, serviciilor și forței de muncă. Acest lucru a adus avantaje semnificative pentru întreprinderile europene prin asigurarea unui mediu concurențial echitabil pentru toți și un set de norme și standarde comune.

De fapt, această piață unică se extinde dincolo de UE și include alte trei state care nu sunt membre : Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Republica Moldova negociază în prezent un Acord de Asociere, care cuprinde un Acord Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb, pentru a oferi țării noastre un acces mai mare la piața unică a UE.

In ceea ce priveste parintii fondatori ai Uniunii Europene, ii amintim pe Konrad Adenauer, Joseph Bech, Johan Beyen, Winston Churchill, Alcide De Gasperi, Walter Hallstein, Sicco Mansholt, Jean Monnet, Robert Schuman, Paul-Henri Spaak si Altiero Spinelli, lideri vizionari au inspirat crearea Uniunii Europene în care trăim astăzi. Fără energia și motivarea lor, nu ne-am putea bucura de acest spațiu de pace și stabilitate cu care ne-am obișnuit. De la luptători din rezistență până la avocați, părinții fondatori au fost un grup eterogen de oameni cu același ideal: o Europă unită, pașnică și prosperă. Pe lângă părinții fondatori mentionati mai sus, multe alte persoane au construit și inspirat proiectul European.

Scurt istoric al formarii Uniunii Europene

1945 - 1959: O Europă pașnică - începuturile cooperării

Uniunea Europeană a fost creată pentru a se pune capăt numărului mare de războaie sângeroase duse de țări vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Război Mondial. Începând cu anul 1950, țările europene încep să se unească, din punct de vedere economic și politic, în cadrul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, pentru a asigura o pace durabilă. Cele șase țări fondatoare sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. Anii 1950 sunt marcați de Războiul Rece dintre Est și Vest. În Ungaria, manifestările de protest din 1956 îndreptate împotriva regimului comunist sunt reprimate de tancurile sovietice. În 1957, Tratatul de la Roma pune bazele Comunității Economice Europene (CEE), cunoscută și sub denumirea de „piața comună”.

1960 - 1969: O perioadă de creștere economică

Anii 1960 sunt benefici pe plan economic și datorită faptului că țările UE încetează să mai aplice taxe vamale în cadrul schimburilor comerciale reciproce. Ele convin, în aceeași perioadă, să exercite un control comun asupra producției de alimente. Întreaga populație beneficiază, acum, de suficiente alimente și în curând se înregistrează chiar un surplus de produse agricole. Luna mai a anului 1968 a devenit celebră datorită mișcărilor studențești care au avut loc la Paris. Multe dintre schimbările apărute la nivelul societății și al comportamentului vor rămâne apoi asociate cu așa-numita „generație '68”.

1970 - 1979: O comunitate în creștere - primul val de extindere

Danemarca, Irlanda și Regatul Unit aderă la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 1973, numărul statelor membre ajungând, astfel, la nouă. Deși de scurtă durată, brutalul război arabo-israelian din octombrie 1973 provoacă o criză energetică și probleme economice în Europa. Ultimele dictaturi de dreapta din Europa iau sfârșit odată cu căderea regimului Salazar din Portugalia, în anul 1974 și cu moartea generalului Franco în Spania, în 1975. Prin intermediul politicii sale regionale, UE începe să transfere sume foarte mari pentru crearea de locuri de muncă și dezvoltarea infrastructurii în zonele mai sărace. Crește influența Parlamentului European asupra afacerilor europene - în 1979, pentru prima oară, cetățenii europeni pot alege membrii acestuia prin vot direct. Lupta împotriva poluării se intensifică în anii 1970. UE adoptă norme de protecție a mediului și introduce, pentru prima dată, principiul „poluatorul plătește”.

Bibliografie

1. AVRAM, Ion, Uniunea Europeană și aderarea României, Ed. Sylvi, București, 2001.

2. BARNA, Radu Cristian, Dezvoltare regională în Europa, Ed. Fundației pentru Studii Europene, Cluj Napoca, 2007.

3. BIBERE, Octav, Uniunea Europeană între real și virtual, Ed. ALL Educațional, București,

1999.

4. CHIVU, Gabriela, Organizații interstatale contemporane, Ed. Argonaut, Cluj Napoca, 2002.

5. LEICU, Corina, Drept comunitar, Ed. Lumina Lex, București, 1998.

6. PUȘCAȘ, Vasile, Negociind cu Uniunea Europeană, Vol. I-VI, Ed. Economică, București,

2003.

7. VESE, Vasile, Adrian IVAN (coord.), Tratatul de la Nisa, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2001.

8. VESE Vasile, Adrian IVAN, Istoria integrării europene, Presa Universitară Clujeană, Cluj

Napoca, 2001.

9. ZĂPÂRȚAN, Liviu Petru, Construcția europeană, Ed. Imprimeriei de Vest, Oradea, 2000.

10. Portalul Uniunii Europene Page n.d. http://europa.eu/index_ro.htm

11. Portalul Uniunii Euopene Treaty of Lisbon Page n.d. http://europa.eu/lisbontreaty/index_en.html

12. Consiliul Europei, Biroul de informare București Page n.d. http://www.coe.ro/.

Preview document

Europa - istorie politică a UE - Pagina 1
Europa - istorie politică a UE - Pagina 2
Europa - istorie politică a UE - Pagina 3
Europa - istorie politică a UE - Pagina 4
Europa - istorie politică a UE - Pagina 5
Europa - istorie politică a UE - Pagina 6
Europa - istorie politică a UE - Pagina 7
Europa - istorie politică a UE - Pagina 8
Europa - istorie politică a UE - Pagina 9
Europa - istorie politică a UE - Pagina 10
Europa - istorie politică a UE - Pagina 11
Europa - istorie politică a UE - Pagina 12
Europa - istorie politică a UE - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Europa - istorie politica a UE.docx

Te-ar putea interesa și

Relațiile urban-rural în cadrul politicilor regionale europene

INTRODUCERE Politica regională europeană a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai importante politici de dezvoltare, întrucât acţiunile...

Program de Marketing - Hotel Europa Eforie Nord

INTRODUCERE Eforie Nord se prezintă astăzi turiştilor ca o staţiune modernă, căutată de numeroşi vilgiaturişi români şi străini. Condiţiile...

Analiza Bonității Firmelor la Credit Europe Bank

INTRODUCERE Felul in care banca alocă fondurile pe care le gestioneaza poate influenţa in mod hotărator dezvoltarea economică la nivel local sau...

Conferința de la Munchen și consecințele ei

Introducere Problema Conferinţei de la Munchen, din 1938, a rolului ei pentru popoarele ceh şi slovac, a impactului asupra politicii europene şi...

Aspecte Politice și Juridice Specifice Etapei post-aderare a României la Uniunea Europeană

Introducere Pornind de la ideea conform căreia integrarea în structurile Uniunii Europene a reprezentat dintotdeauna o dimensiune intrinsecă...

Uniunea Europeană - evoluție și perspective de extindere ale Uniunii Europene

I. Noţiuni introductive 1. Scurtă istorie asupra Europei Până în urmă cu câţiva ani se aprecia că, în sensul cel mai larg, Europa este o...

Parlamentul European

CAPITOLUL I CONTEXTUL ISTORIC AL APARIŢIEI UNIUNII EUROPENE 1.Ideea unităţii europene Construcţia europeană la care asistăm, privită în...

Geografie istorică și politică - instaurarea regimului comunist în Europa Centrală și de Est

Karl Marx Karl Marx nascut la 5 mai 1818 in Trier, Germania a fost un filozof german, economist şi publicist, întemeietor împreună cu Friedrich...

Ai nevoie de altceva?