Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5226
Mărime: 68.74KB (arhivat)
Publicat de: Costache Deaconu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1.Administartia si puterea politica . 1 - 6
  2. 1.1 Influenta regimului politic asupra Administratiei
  3. 1.2 Participarea Administratie la functionarea Guvernului
  4. 1.3 Participarea functioanrilor la activitati politice
  5. 2. Eficienta si dinamica deciziei. 6 - 9
  6. 2.1 Efectele directe ale deciziei
  7. 2.2 Efectele indirect ale dciziei
  8. 3. Relatia administartie – Guvern . 9 - 11
  9. 3.1 Subordonarea
  10. 3.2 Separarea
  11. 4. Studiu de caz . 12 - 14
  12. 5. Concluzii . 14 - 15

Extras din referat

1. Administartia si puterea politica

Mediul politic are o mare influenta asuprea Administartiei deoarece ea este cel mai important dintre instrumentele de care dispune puterea politca pentru servirea- in sensul cel mai nobil al notiuni – Societatii, mentinerea ordinii publice si ocrotirea vietii umane. Intrepatrunderea dintre Administratie si puterea politica, armonia coceptiilir, metodelor utilizate, oamenii care reusesc in fruntea Statului si cei care izbutesc in Administratie sunt elementele esentiale pentru eficienta actiunii. De aceea, se impune, ca primordial analiza relatiilor dintre mediul politic si mediul Administartiei precum si interactiunea lor.

Statul modern se carcaterizeaza printr-o organizare administrativa, dar el nu se reduce daor la Administratia sa.

Atunci cand se creiaza un nou Stat nu este indispensabil de a efectua alegeri si de a alcatui un Parlament care sa legifereze, dar este absolute necesar de a gasi functionary pentru a organiza si pune in functiune o Administartie. Aceasta nu inseamna ca ne putem lipsi de oameni politici care alcatuiesc un alt aspect al ordinii publice si anume ei reprezinta populatia si urmaresc organizarea si functionarea Administratiei Statului pe baze democratice, in interesul general al Societatii globale, ceea ce fundamenteaza autoritatea lor.

Administartia si puterea politica sunt indisolubil legate. Pentru a-si exercita functiunea in scopul indeplinirii misiunii sale, Administratia trebuie sa se sprijine pe o putere politica, a carei autoritate fata de cetateni este un factor principal al eficientei sale. Dar, in acelasi timp, puterea de legi si a deciziilorsi este indispensabilala executarea lor; uneori puterea politica pentru a se mentine utilizeaza Administartii specializate precum politia sau informatia.

Administartia si puterea politica se itnrepatrund fiind dificil de stability linia care le desparte. Daca se stabileste linia de despartire prin modul de desemnare al titularilor de functiuni, se releva ca omul politic este ales, in caracteristica principal a unui functionar chemat sa faca parte din Guvern? Ramane el un administrator sau devine un om politic cu toate ca nu a fost desemnat de corpul electoral?

Natura juridical a functiunilor nu permite nici ea o deosebire neta. Influenta reala a unui consilier ethnic in minister si a unui director din acelasi minister depinde mai mult de consideratia de care se bucura fata de ministrul respective decat de denumirea juridica a functiei detinute.

In practica exista o ierarhie a functiunilor, care corespunde unei ierarhii a deciziilor. Puterea suprema intr-un Stat este politica , indifferent de modul ei de desemnare. Ea adopta deciziile fundamentale sau daca lasa sa le adopte Adminsitartia, tot puterea politica ramane raspunzatoare. Administratia este subordonata puterii politice , dar puterea ei proprie este variabila .

1.1 Influenta regimului politic asupra Administratiei

Mai multi factori determina misiunea, activitatea, organizarea interna si atributiile Adminsitartiei. Acesti factori depinde de functiunea pe care puterea politica o atribuie Statului, precum si de organizarea politica a Statului insasi, de structura fortelor politice , economice si sociale adica a partidelor politice si a grupelor de presiune.

Astfel, daca grupul politic aflat la putere isi propune ca scop o transformare rapida a structurii economice si sociale a Societatii, confera o mare competent Adminsitartiei, de exemplu, pentru a efectua exproprieri si a interveni masiv in activitatile private. Pusa in situatia de a allege intre indeplinirea misiunii primate si apararea drepturilor si libertatilor individuale, Administratia le sacrifice pe acestea in favoarea indeplinirii misiunii sale. Intr-un asemenea mediu politic, chiar functionarii publici pot , cu dificultate, sa beneficieze de garantii juridice si de mecanisme de apararea drepturilor si intereselor legitime ale lor.

Daca puterea politica se multumeste cu o transformare lenta sau lasa ca ea sa rezulte, in mod principal din echilibrul fortelor economice, rezultat din actiunea acestora, Administartia are atributii mult mail imitate si este mai mult preocupata, in activitatile sale de respectarea normelor de drept, in alti termini, de asigurarea legalitatii.

In practica este posibil ca aceeasi problema sa fie independenta de orice idée de transformare economica a Societatii. Un grup politic a carei putere este contestata , dar care nu accepta aceasta constestare benevol recurge la tehnici autoritare acordand largi atributii Administratiei pentru a se mentine la putere, pe cand puterea politica, care accepta contestarea, nu are aceeasi strategie. Asadar, extinderea sau limitarea atributiilor exercitate de Adminsitratie depinde de organizarea puterii politice si de structura Statului.

1.2 Participarea Administratie la functionarea Guvernului

In toate statele Administratia participa la diferite nivele, la functiunea Guvernului, functiune politica prin excelenta.

Misiunea principala a Adminsitratiei consta in executarea deciziilor politice. Aceasta sarcina de executare a deciziilor politice, presupune adoptarea a unor numeroase decizii administrative care sunt, in majoritatea lor , opera functionarilor situati la nivelul mediu al Administratiei. De obicei, functioanrii situati la nivelul superior si anume sefii servicilor nu examineaza decat cazuri noi, dificile si litiginoase. Cazurile obisuite sunt rezolvate de functionarii subordonati, conform traditiei administrative, formata in situatile similar precedente.

In activitatea de executare a deciziilor politice, daca functionarul administrativ trebuie sa aplice dreptul, el o face adesea in confirmitate cu traditia din institutia respectiva a Administratiei in care functioneaza, astfel incat, in unele cazuri, ratiunea deciziilor politice nu este riguros respectata asa cum este ea formulate in forma initiala.

Dar Administratia intervine de asemenea, chiar in procedura de elaborare a deciziilor politice, fie deoarece este consultata, fie chiar pentru ca se incredinteaza sarcina de a redacta un proiect de decizie.

De asemenea Guvernul care exercita conducerea generala a Administratiei Statului. Or, la intocmirea proiectelor de legi, organelle central ale Administratiei consulta organele interesate ale Administratiei locale pe parcursul acestei faze de elaborare a proiectelor de acte normative, astfel incat participarea Administratiei la functiunea Guvernului este reala .

Preview document

Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 1
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 2
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 3
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 4
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 5
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 6
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 7
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 8
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 9
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 10
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 11
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 12
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 13
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 14
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 15
Implicațiile deciziei administrative în procesul de guvernare - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Implicatiile Deciziei Administrative in Procesul de Guvernare.docx

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Instrumente Manageriale Specifice Sistemelor Decizionale Locale

INTRODUCERE Democratia nu inseamna numai instituirea alegerilor libere, a dreptului de vot si a libertatii expresiei. Acesti pasi sunt absolut...

Leadership în administrația publică locală

Plenitudinea existentei umane, în mare parte, este determinata de confortul individual si social al individului. Acesta, la rândul lui poate fi...

Sistemul Decizional al Managementului Financiar

REZUMAT În condiţiile economiei de piaţă,eficienţa unei întreprinderi depinde într-o proporţie covărşitoare de capacitatea managerilor de a...

Bugetul de stat

Introducere Economia Mondială In contextul manifestării unor şocuri multiple, economia mondială a înregistrat o încetinire considerabilă în anul...

Buna guvernare la nivel regional

Introducere Această lucrare încearcă să lămurească noul concept de „bună guvernare” care are un înţeles foarte larg, prin particularizarea...

Implicațiile deciziilor administrative asupra procesului de guvernare bune practici vs rele practici

1. Decizia administrativa – Notiuni generale Intreaga activitate din sfera administratiei publice indiferent de nivelul sau, de functiile publice...

Participarea cetățeneasca - Primăria Orașului Târgu Frumos

Capitolul 1 Date de identificare a organizaţiei. Aspecte legale de constituire si funcţionare, prezentarea activităţii Primăria oraşului Târgu...

Participarea cetățenească - element cheie în desfășurarea activității unei organizații din administrația publică locală - Primăria Orașului Vaslui

Capitolul 1 Date de identificare a organizaţiei. Aspecte legale de constituire si funcţionare, prezentarea activităţii ~Primăria oraşului Vaslui~...

Ai nevoie de altceva?