Cuprins
- • Locul faptei în cazurile infracţiunilor de distrugere.p 1
- • Desfăşurarea cercetării la faţa locului.p 4
- • Bibliografie.p 12
Extras din referat
1.LOCUL FAPTEI ÎN CAZUL INFRACŢIUNILOR DE DISTRUGERE
Distrugerea este fapta persoanei care, prin forţa fizică ori utilizând alte mijloace, produce o vătămare unui bun aparţinând alteia, prin activitatea sa făptuitorul lovind atât în existenţa bunului, cât şi în starea de fapt a acestuia. Dacă în cazul unor infracţiuni de sustragere - furt, furt calificat, tâlhărie etc. - legea penală ocroteşte poziţia - situaţia de fapt - a bunurilor din sfera fiecărui patrimoniu, la distrugere este protejată însăşi starea materială a acestora, adică, substanţa şi potenţialul lor de utilizare.
Şi în cazul acestor infracţiuni, accepţiunea de „loc al faptei" este în strânsă corelare cu modalităţile normative şi faptice de săvârşire, respectiv:
- distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia sau împiedicarea luării măsurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate .
Această modalitate tip de comitere a distrugerii prezintă şi anumite forme agravate, atunci când:
- bunul distrus, degradat, adus în stare de neîntrebuinţare are o valoare socială deosebită: creaţii artistice - tablouri, sculpturi, lucrări literare ş.a.-, valori istorice - documente, hărţi vechi, piese arheologice etc. -, valori ştiinţifice - lucrări cu caracter ştiinţific, cârti ştiinţifice epuizate, colecţii etc. - valori arhivistice - memorii, date statistice, acte, fotografii, însemne heraldice ş.a. - şi alte valori sociale'
- obiectul material al distrugerii a fost o conductă petrolieră, o conductă de gaze, cablu de înaltă tensiune, echipament şi instalaţii de telecomunicaţii ori pentru difuzarea programelor de radio si televiziune, un sistem de alimentare cu apă sau o conductă magistrală de alimentare cu apă;
- distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a bunului s-a săvârşit prin incendiere ori prin alt asemenea mijloc şi dacă a rezultat pericol public'.
- distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare etc. a bunurilor din categoria formelor agravate,dacă fapta a avut consecinţe deosebit de grave ori un dezastru.
Dacă sintagma „consecinţe deosebit de grave" presupune o pagubă materială considerabilă sau o perturbare deosebit de gravă pricinuită activităţii unei autorităţi publice sau oricăreia dintre unităţile ce intră în accepţiunea termenului „public" ori altei persoane fizice sau juridice, „dezastrul" - ca element circumstanţial al distrugerii calificate - constă în distrugerea sau degradarea unor mijloace de transport în comun de persoane, de mărfuri, a unor instalaţii ori lucrări, având ca urmare moartea sau vătămarea gravă a integrităţii corporale sau sănătăţii mai multor persoane .
- distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare, din culpă, a unui bun, chiar dacă aparţine făptuitorului - săvârşită prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc şi dacă rezultă pericol public -, atunci când fapta a avut consecinţe deosebit de grave, ori un dezastru; tot astfel când distrugerea, degradarea unei conducte petroliere, de gaze, a unui cablu de înaltă tensiune, a echipamentelor şi instalaţiilor de
telecomunicaţii sau pentru difuzarea programelor de radio şi televiziune, a sistemelor de alimentare cu apă şi a conductelor magistrale de alimentare cu apă - toate săvârşite din culpă - dacă au avut drept consecinţă aducerea lor în stare de neîntrebuinţare.
De asemenea, constituie distrugere din culpă distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun care a avut consecinţe deosebit de grave, dacă rezultatul s-a datorat părăsirii postului – ori săvârşirii oricărei alte fapte - de către personalul de conducere al unui mijloc de transport în comun sau de către personalul care asigură direct securitatea unor astfel de transporturi.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Particularitati ale Cercetarii la Fata Locului in Cazul Infractiunilor de Distrugere.doc