Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 6378
Mărime: 49.31KB (arhivat)
Publicat de: Remus Pîrvu
Puncte necesare: 8
Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi

Extras din referat

Capitolul I

Strategia Europa 2020 –scurtã introducere

Europa 2020 reprezintă strategia UE de creştere economică pentru următorii zece ani, al cărei scop trece dincolo de depăşirea crizei care continuă să afecteze multe dintre economiile europene.

Într-o lume aflată în permanentă schimbare, UE doreşte să devină o economie inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. Aceste trei priorităţi se sprijină reciproc şi sunt în măsură să ajute UE şi statele membre să obţină un nivel ridicat de ocupare a forţei de muncă, de productivitate şi de coeziune socială .

În practică, Uniunea a stabilit cinci obiective majore – privind ocuparea forţei de muncă, inovarea, educaţia, incluziunea socială şi mediul/energia - care urmează să fie îndeplinite până în 2020. Ele acoperă domenii precum ocuparea forţei de muncă, educaţia, cercetarea şi inovarea, incluziunea socială şi reducerea sărăciei şi energia/clima. Statele membre au adoptat propriile lor obiective naţionale în aceste domenii. Diverse acţiuni la nivel european şi naţional vin în sprijinul Strategiei.

Europa 2020 va fi un succes doar dacă va face obiectul unui efort hotărât şi concertat, atât la nivelul UE, cât şi la nivel naţional. La nivelul UE se iau decizii esenţiale pentru a definitiva piaţa unică în domeniul serviciilor, energiei şi produselor digitale şi pentru a realiza investiţii în conexiuni transfrontaliere esenţiale. La nivel naţional, mai sunt încă numeroase obstacole în calea concurenţei şi a creării de locuri de muncă pe care trebuie să le eliminăm. Aceste eforturi vor avea impactul dorit numai dacă vor fi combinate şi coordonate.

Acesta este motivul pentru care succesul Strategiei Europa 2020 se bazează, în mare măsură, pe proceduri şi structuri de guvernanţă noi, pe care UE le-a pus în aplicare începând cu 2010. În centrul lor se află ciclul anual de coordonare a politicilor economice, cunoscut sub denumirea de „semestrul european”. În cadrul acestuia, Comisia Europeană şi Consiliul UE oferă orientări politice, statele membre se angajează să realizeze reforme, iar Comisia furnizează recomandări specifice fiecărei ţări, aprobate la cel mai înalt nivel de către liderii naţionali reuniţi în cadrul Consiliului European. Statele membre trebuie să ţină cont de aceste recomandări în elaborarea politicilor şi a bugetelor naţionale.

Capitolul II

Comisia Europeană

Instituţie originală, Comisia îşi începe istoria o dată cu apariţia Înaltei Autorităţi – executivul primei Comunităţi europene, cea a cărbunelui şi oţelului, în 1950. Termenul de Comisie este folosit în tratatele de la Roma din motive strategice, în încercarea autorilor de a diminua sensul supranaţional, considerat prea extins în primul tratat. Până la intrarea în vigoare a Tratatului de fuzionare a executivelor din 1965, cele trei Comunităţi europene au avut trei executive, două Comisii (EUROATOM, CEE) şi Înalta Autoritate (CECO).

Pe 17 noiembrie 1993, în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht, Comisia Comunităţilor e denumită „Comisia Europeană”.

Comisia este un colegiu care trebuie să reprezinte ”interesul general al Comunităţilor”, utilizând formula introdusă de Tratatul de la Maastricht. Ea e compusă din membri „aleşi din raţiuni de competenţă generală şi oferind toate garanţiile de independenţă” .

Numai cetăţenii statelor membre pot fi membri ai Comisiei. În componenţa Comisiei trebuie să intre cel puţin un cetăţean din fiecare stat membru. Până în 2004 au fost 20 + 10 comisari, iar din 2005 sunt 25 comisari, fiecare stat membru trimiţând un singur comisar. În Tratatul de la Nisa s-a prevăzut numărul comisarilor va scădea odată cu creşterea numărului statelor membre, astfel încât nu se va mai aplica regula potrivit căreia fiecare stat trimite cel puţin un comisar, ci aceştia vor veni prin rotaţie. Din noiembrie 2004 a fost desemnată o nouă Comisie cu 25 membri, a cărei componenţă a fost lărgită cu câte un comisar din România şi Bulgaria începând cu 2007.

Comisia este o instituţie-cheie a UE. Dispune de competenţe unice de a redacta propuneri pentru noi legi UE, pe care le transmite spre dezbatere şi adoptare Consiliului şi Parlamentului.

Membrii acesteia sunt numiţi pe o perioadă de 5 ani, prin acordul comun al statelor membre şi cu aprobarea Parlamentului European. Există cate un membru al Comisiei pentru fiecare stat membru, inclusiv preşedintele Comisiei şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, care ocupă şi una din funcţiile de vicepreşedinte al Comisiei. Comisarii nu sunt reprezentanţi ai Guvernului ţării lor de origine. Ei au obligaţia de a acţiona independent, exclusiv în interesul Europei. Fiecare comisar răspunde de un anumit domeniu de politică, variind de la mediu la concurenţă sau comerţ. Comisarul are în subordineuna sau mai multe direcţii generale şi, în anumite cazuri, agenţii ale UE.

La 9 februarie 2010, Parlamentul European a votat favorabil noua Comisie. Fostul prim-ministru portughez, José Manuel Barroso, a fost numit în funcţia de preşedinte al Comisiei pentru un al doilea mandat de 5 ani. În primul său mandat, el a susţinut o agenda axată pe reformă economică. A pus în practică politici ambiţioase în ceea ce priveşte schimbările climatice, energia şi mai buna legiferare. Tot în această perioadă, Uniunea Europeană a adoptat şi ratificat Tratatul de la Lisabona.

În 2009, atunci când a fost reconfirmat în funcţie, preşedintele Barroso a prezentat o viziune pentru următorii 10 ani, cunoscută sub numele de Europa 2020. Această strategie schiţează o cale de ieşire din criza economică şi financiară şi invită Uniunea Europeană să se concentreze asupra a trei priorităţi care se susţin reciproc: creştere inteligentă, creştere durabilă şi creştere favorabilă incluziunii. De asemenea, preşedintele Barroso doreşte să asigure implicarea deplină a Comisiei în menţinerea poziţiei UE ca actor principal pe scena mondială. Preşedintele Barroso consideră că relaţiile externe ar trebui să joace un rol central în cadrul procesului de abordare şi atingere a obiectivelor politicii interne a UE.

Bibliografie

1. Dan Vătăman, Ion David, România şi Uniunea Europeană – Istorie şi actualitate, Editura Pro Universitaria, 2008

2. Philippe Moreau Defarges, Organizaţiile internaţionale contemporane, Institutul European, Iaşi, 1998

3. Philippe Moreau Defarges, Instituţiile europene, Editura Amarcord, Timişoara, 2002

4. Octav Bibere, Uniunea Europeană între real şi virtual, Editura All, Bucureşti, 1999

5. Peter Calvocoressi, Europa de la Bismarck la Gorbaciov, Editura Polirom, Iaşi, 2003

6. Gyula Fabian, Drept comunitar instituţional, Ediţia a III-a revăzuită şi adăugită cu referiri la Tratatul de la Lisabona, Editura Hamangiu, 2010

7. Tratatele Uniunii Europene, Versiune oficială consolidată ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Editura Hamangiu, 2010

DOCUMENTE COMISIA EUROPEANĂ

8. Aspecte şi date importante despre Europa şi cetăţenii săi, Oficiul pentru Publicaţii Oficiale ale Comunităţilor Europene, Luxemburg, 2007

9. Comisia Europeană 2010-2014. Profiluri şi personalităţi, Oficiul pentru Publicaţii Oficiale ale Comunităţilor Europene, Bruxelles, 2010

10. http://www.enterprise-europe-erbsn.ro/

11. http://eur-lex.europa.eu/

Preview document

Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 1
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 2
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 3
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 4
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 5
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 6
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 7
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 8
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 9
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 10
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 11
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 12
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 13
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 14
Strategiile Comisiei Europene - o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Strategiile Comisiei Europene - O Economie Inteligenta, Durabila si Favorabila Incluziunii.doc

Alții au mai descărcat și

Tratatul de la Lisabona

1. Introducere Fie că va fi ratificat sau nu, Tratatul de la Lisabona reprezintă unul dintre documentele cheie ale Uniunii Europene. Acesta...

Piața digitală și piața internă a Uniunii Europene

Introducere - Aspecte de evoluţie cu privire la piața internă a Uniunii Europene Piaţa internă trebuie privită ca proces, în evoluţia sa, pornind...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Relațiile urban-rural în cadrul politicilor regionale europene

INTRODUCERE Politica regională europeană a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai importante politici de dezvoltare, întrucât acţiunile...

Dezvoltarea rurală a regiunii nord-vest cu ajutorul fondurilor europene - plantație de cătină

INTRODUCERE Lucrarea de faţă intenţionează să descrie principalele aspecte atât teoretice cât şi practice în legătură cu Fondurile Europene, mai...

România, membră a Uniunii Europene

Introducere Uniunea Europeană este o organizaţie bine structurată şi complexă de cooperare interstatală, între statele europene. A început în...

Dezvoltare Durabilă

INTRODUCERE Actualitatea temei. Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să apară în...

Sinteza rapoartelor de audit privind performanța acordării unor beneficii de asistență socială pentru prevenirea și combaterea saraciei, susținerea copilului și a familiei

I. Introducere Prezentul raport este destinat Președinției, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Băncii...

Reforma Politici Agricole Comune după 2013 - Poziția României

INTRODUCERE Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor intitulată...

Conceptul de incluziune socială

Incluziunea socială se bazează pe accesul indivizilor și al familiilor la un set de standarde sociale, sub formă de drepturi sociale. Altfel spus,...

Politici publice în domeniul mediului și energiei

I.Politica de mediu Politica de mediu a fost adoptată în Consiliul European de la Paris în anul 1972. Aceasta a urmărit echilibrul între creșterea...

Ai nevoie de altceva?