Cuprins
- Clasificarea impozitelor
- I. Impozitele directe
- 1. Impozitele reale
- 2. Impozitele personale
- 2.1 Impozitul pe venit
- 2.1.1 Impozitul pe veniturile persoanelor fizice
- 2.1.2 Impozitul pe veniturile societăţiilor comerciale
- 2.2 Impozitele pe avere
- II. Impozitele indirecte
- III. Bibliografie
Extras din referat
Clasificarea impozitelor
Impozitul a apărut o dată cu organizarea comunităţiilor omeneşti sub forma statală şi a fost considerat ca un preţ pe care agenţii economici şi cetăţenii trebuiau sa îl plătească pentru securitatea şi serviciile furnizate de către stat.
Impozitul este contribuţia bănească obligatorie, generală şi definitivă (nerambursabilă), directă sau indirectă, plătită de persoane juridice şi de persoane fizice pe veniturile şi bunurile lor, la bugetul statului sau la bugetele locale, în cuantumul şi la termenele prevăute de lege, fără obligaţia din partea statului de a presta plătitorului un echivalent direct şi imediat. De asemenea, impozitul este un instrument important pentru înfăptuirea politicii economice, sociale şi financiare a statului.
În teoria generală a impozitelor, clasificarea impozitelor este menită să pună în evidentă varietatea şi particularităţile acestora, înfăţişându-le pe categorii determinate de mai multe criterii:
-După forma în care se percep:
- impozitele în natură
- impozitele în bani.
Impozitele în natură sunt caracteristice orânduirilor trecute, astăzi ele nemaifiind folosite, locul lor fiind luat de impozitele în bani.
-După obiectul impunerii sunt:
- impozite pe avere
- impozite pe venit
- impozite pe cheltuieli
-De asemenea, impozitele se mai pot grupa în:
- directe
- indirecte.
-În funcţie de scopul urmărit, impozitele se clasifică în:
- impozite financiare
- impozite de ordine.
Impozitele financiare se instituie în scopul realizării de venituri pentru stat iar impozitele de ordine vizează limitarea unei acţiuni, atingerea unui ţel având caracter nefiscal.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Clasificarea Impozitelor.doc