Cuprins
- Istoricul banilor 2
- Definirea si conceptul de bani 3
- Functiile banilor: 4
- Importanța banilor în societate: 4
- Formele banilor 4
- Moneda nationala- Leul romanesc 6
- Functiile monedei 6
- 1. Moneda instrument unic de schimb: 6
- 2. Functia de masurare (etalon) a valorii bunurilor schimbate 8
- 3. Moneda ca mijloc de transfer al valorilor: 9
- 4. Moneda, baza a creditului: 9
- 5. Semnele monetare 9
Extras din referat
Banii s-au concretizat de-a lungul lungul timpului, mai intai, prin bunuri de o anumita utilitate, acceptate ca marfuri la schimbul cu oricare alta marfa sau serviciu. In aceasta ipostaza, inclusiv sub forma metalelor pretioase (aur, argint), banul- marfa echivala, in fapt, cu celelalte bunuri si servicii de diverse intrebuintari (posibile de achizitionat cu ajutorul sau) si exprima valoarea acestora prin raportarea la propria sa valoare.
Ulterior, din metale prețioase s-a confecționat moneda, bucăți tipizate de o anumită greutate, marcate cu semne distinctive pentru a fi recunoscute. Pentru tranzacții mici se foloseau și monede din metale ordinare. Aparitia monedei este prevazuta in istorie ca fiind undeva in jur de secolul VII-VI i.Hr. la chaldeo-babilonieni, apare când statul ca o putere politică suverană preia controlul asupra sa.
Primele semen de moneda au aparut la lydieni si la greci sub domnia regelui Croesus.
Din sec. XVI-lea, s-au adăugat bancnotele. Primele bancnote au fost emise în Olanda. După 1920, emisiunile monedelor din metale prețioase au devenit excepții și se efectuau în cantități foarte mici.
Definirea si conceptul de bani
Banii sunt un instrument prin intermediul caruia se realizeaza tranzactia, adica procesul economic de vanzare-cumparare.
Evolutia banilor de la echivalent general la monede fără valoare deplină se datorează preocupării intense a societătii către economie.
Evoluția banilor a continuat prin apariția și extinderea monedei scripturale (banilor de cont).
În prezent, noțiunea generică de bani desemnează moneda metalică, bancnotele, moneda scripturală și alte instrumente legale având forme și denumiri specifice, care sunt în general acceptate ca mijloace pentru schimburi și plăți într-un spațiu comercial dat.
Banii au un rol covârșitor în economia de piață. Prin intermediul banilor este măsurată activitatea economică. Prin intermediul lor se realizează orice vânzare-cumpărare.
Banii au dublu rol si anume: neutral si variant
Explicatia dublului rol -neutral și activ-al fenomenelor monetare poate fi oferită de analiza unei operatiuni bănești elementare, un vânzător și un cumpărător.
Din patrimoniul vânzătorului iese o cantitate de marfă și intră o cantitate echivalentă de bani, (valoarea justă a mărfii pe piata de schimb).
Din patrimoniul cumpărătorului iese o sumă de bani și intră o cantitate echivalentă de mărfuri.
Valoarea banilor influientează avutia natională, capacitatea lor de a face acest lucru depinde de o serie de factori specifici, diferiti de cei care actioneză în cazul mărfurilor.
Functiile banilor:
-Mijloc de schimb prin intermediul banilor: fiecare bun si serviciu poate fi schimbat pe un alt serviciu, banii au valoare atunci cand sunt acceptati in actele de vanzare- cumparare a bunurilor si serviciilor. Aceasta functie semnifica concomitent anumite procese si relatii de alocare-utilizare a unor sume de bani si implicit de vehiculare a valorii in forma baneasca, in primul rand, cele de tipul operatiunilor de incasari si plati, care sunt asimilate, de regula, celor financiare.
-Functia de masurare (etalon) a valorii: banii servesc la evaluarea si dimensionarea valorica a diferitelor bunuri si servicii prin exprimarea baneasca a costurilor si preturilor, veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor unei activitati, respective prin raportarea la valoarea recunoscuta banilor a caror folosire implica in acest caz si latura financiara a proceselor de producer, repartizare/schimb si consum de valori.
-Functia de prezervare a valorii: banii mijlocesc acumularea si pastrarea valorii la dispozitia detinatorilor sub forma sumelor de bani, ca si vehicularea ei in conditii avantajoase, permitand oricand transformarea lor in orice fel de utilitati de valori echivalente, in locurile si proportiile adecvate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Moneda si credit.docx