Caracterizarea geografică generală a Municipiului Câmpina

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2753
Mărime: 25.31KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel Călin
Puncte necesare: 7

Extras din referat

ASEZARE SI LIMITE:

Municipiul Câmpina este situat în judeţul Prahova, în zona colinară, ca un avanpost al subcarpaţilor înaintea câmpiei, la cca. 1 km de confluenţa râului Prahova cu Doftana, pe malul stâng al Prahovei,consideratã o adevãratã poartã de intrare a Vãii Prahovei.

Se afla la 30 km depărtare faţă de Ploieşti (reşedinţa judeţului Prahova) şi la 90 km de Braşov. Aşezat la o altitudine medie de 450 m, oraşul se înscrie în zona subcarpatică,apartinand Subcarpatilor Curburii,respectiv Subcarpatilor Prahovei.

Este mărginit la nord de râul Câmpiniţa, la est de râul Doftana, iar la vest de râul Prahova. Cele trei râuri au reuşit să modeleze terasa Câmpinei, transformând-o într-o platformă triunghiulară, cu pante mai line ori mai abrupte, care se întinde pe o suprafaţă de 2.423 hectare, având o uşoară înclinare pe direcţia nord-sud.

Aceastã pozitie geograficã a Câmpinei – de terasã a râului Prahova – cum se numeste din punct de vedere geomorfologic – a fost si este deosebit de favorabilã pentru dezvoltarea unei asezãri umane.

Capitalul natural al regiunii:

I.GEOLOGIE

Aceasta zona se distinge printr-o structura geologica complexa. Din punct de vedere tectonic,formatiile miocene, formeazã un anticlinal, vizibil pe flancul vestic al terasei, în dreptul gãrii Câmpina.

Pe aliniamentul strãzilor Schelelor si Sondei, formatiile miocene vin în contact de-a lungul unui accident tectonic (rupturã) cu depozitele sedimentare ale pliocenului, care se dezvoltã la sud de acest accident, sub forma unui mare sinclinal.

Pliocenul este construit dintr-o succesiune de straturi nisipos – grezoase ce alterneazã cu straturi de marne, iar cãtre partea superioarã apar straturi masive de marne.

La sud de accidentul tectonic cunoscut sub denumirea de ,,falia Câmpinei”, straturile pliocene coboarã cu înclinãri de circa 25 grade.

Zãcãmântul de petrol de la Câmpina este cantonat în nisipurile si gresiile pliocene (meotiene), de la contactul cu accidentul tectonic si pânã la cca 500 m, sud de acesta, unde petrolul vine în contact cu apa de sinclinal.

II.RELIEF

Subcarpaţii Prahovei se impart in doua subunitati: S.Ialomitei si S.Teleajenului.Au aspectul unui ansamblu de culmi deluroase, cu dimensiuni şi orientări variate, a căror înălţime creşte dinspre câmpie spre zona muntoasă. Cea mai mare parte a culmilor sunt înguste, multe având înfăţişarea unor creste.

Orasul Campina este situat pe Valea Prahovei,care se desfasoara intre cele doua subunitati si care prezinta caracteristici morfometrice aparte,in functie de formatiunile geologice pe care le intersecteaza.

In ceea ce priveste relieful,se deosebeste aici o depresiune ingusta,sinclinala,modelata in formatiuni mio-pliocene si anume Depresiunea Campinei.

Terasa Câmpina este terasa principala a Prahovei,care domină cu 40-45 m văile celor trei râuri care o delimitează, este modelată de o serie de dealuri, care au transformat-o într-o depresiune ferită de vânturile puternice ce bat în câmpie. Aceasta terasa se infatisaza ca poduri netede,late pe alocuri de cativa kilometri si delimitate de frunti abrupte,deseori atacate de viroage,torenti si alunecari.

Dealurile care înconjoară oraşul au înălţimi medii de 600 m şi un aspect ce alternează între colinar şi fragmentat.

De-a lungul Văii Doftanei se află dealul Ciobul (618 m).La vest, paralel cu râul Prahova se observă un lanţ de dealuri dintre care se evidenţiază Piţigaia (634 m),iar spre nord se află vârful Poienii (672 m). Dincolo de râul Câmpiniţa spre nord şi nord-est se reliefează dealul Cornului, dintre care vârful Voila (675 m) deţine supremaţia. Toatã aceastã coroanã de dealuri ce protejeazã orasul, este îmbrãcatã cu pãduri de foioase si pãsuni, care-i conferã un pitoresc deosebit, asigurând totodatã localitãtii un climat favorabil.

Trecerea de la câmpie spre râurile care o delimitează se face prin versanţi abrupţi, uneori direct spre albia râurilor.

Urcând dealul Muscel, la punctul denumit „LA OBSERVATOR”, de la cei 550 m ai acestuia se poate observa întreaga panoramã a orasului si a împrejurimilor sale.

Preview document

Caracterizarea geografică generală a Municipiului Câmpina - Pagina 1
Caracterizarea geografică generală a Municipiului Câmpina - Pagina 2
Caracterizarea geografică generală a Municipiului Câmpina - Pagina 3
Caracterizarea geografică generală a Municipiului Câmpina - Pagina 4
Caracterizarea geografică generală a Municipiului Câmpina - Pagina 5
Caracterizarea geografică generală a Municipiului Câmpina - Pagina 6
Caracterizarea geografică generală a Municipiului Câmpina - Pagina 7
Caracterizarea geografică generală a Municipiului Câmpina - Pagina 8
Caracterizarea geografică generală a Municipiului Câmpina - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Caracterizarea Geografica Generala a Municipiului Campina.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Subcarpații Prahovei

Localizare Subcarpații Prahovei reprezintă partea de vest a Subcarpaților de la Curbură, având ca limite frontale, la vest Valea Dâmboviței, iar...

Ai nevoie de altceva?