Contribuția Marketingului la Diminuarea Efectelor Crizei Economice asupra Activității Firmelor

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2555
Mărime: 20.16KB (arhivat)
Publicat de: Marcel Simion
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Conform presei de specialitate, criza economică actuală a izbucnit la începutul anului 2007 in Statele Unite, după care s-a extins la nivelul întregii economii mondiale. Aceasta a debutat cu căderea burselor si tentativele băncilor centrale de a evita consecinţele intervenind cu lichidităţi, acţiuni urmate de un întreg lanţ de esecuri financiare si economice la nivel mondial.

Într-o perioadă de profundă criză economică si financiară, când pieţele se dau peste cap, când cererea este într-o continua scădere şi odata cu ea şi preţurile, bugetul de marketing este printre primele care se reduc, într-o încercarea disperată a firmelor de a se menţine pe linia de plutire. Această abordare este însă una eronată din punctul meu de vedere, deoarece după o privire de ansamblu se poate observa că o bună strategie de marketing poate fi un punct esenţial al salvării firmelor aflate în pragul dispariţiei. Companiile pot identifica măsuri de menţinere, oportunităţi de creştere a business-ului şi de dezvoltare a mărcilor, având o strategie potrivită de marketing şi de comunicare.

Criza financiară impune o disciplinare riguroasă a întregului proces de marketing , de la planificare până la evaluare. Fiecare activitate şi strategie trebuie revizuită şi reevaluată în funcţie de rezultatele pe care le-ar putea aduce. Pentru că miza este mult mai mare într-o perioadă marcată de lipsa lichidităţilor, trebuie să existe siguranţa că fiecare investiţie va asigura rezultate bune. Cel mai important lucru pentru oamenii de marketing în această perioadă este certitudinea unei strategii viabile, care poate să aducă vânzări, profit şi creştere pe termen lung. Teoretic, această recesiune ar trebuii să impună o disciplină binevenită practicii de marketing din România.

O bună ‘’terapie’’ la nivel de societate, la nivelul departamentului de marketing mai exact, ar fi detaşarea de imaginea privită la o microscară, imagine ingrădită de zidurile societaţii, umbrită de efectele dăunătoare ale crizei, atât cele teoretice cât si cele reale. Mai exact, ideea ar fi adoptarea unei priviri de ansamblu în căutarea unor efecte oarecum benefice pe care le are criza asupra situaţiei economice la nivelul pieţei şi la nivel de consumator. Astfel că, o sesiune de ‘’brainstorming ‘’, în cadrul şedinţelor din departamentul de marketing, ar putea duce la dezvăluirea unor idei inedite şi originale pentru ca societatea respectivă să se diferenţieze de celelalte concurente pe piată.

Mai concret, ca suport al acestor afirmaţii, există anumite exemple de idei deja folosite de firme ce au ştiu să utilizeze această situaţie economică actuală în avantajul lor, cel puţin pentru a le asigura o evoluţie liniară.

Calitatea este un principiu important la nivelul oricărui produs sau serviciu. Aceasta este in strânsă legătura cu percepţia consumatorului, el stabilind standardele finale. Astfel că unele firme au înţeles importanţa acestui detaliu si indiferent de efectele crizei, au ştiut să-şi menţină acelaşi nivel al calităţii pentru a nu-şi pierde credibilitatea si prestigiul câstigat. Şi cel mai important, au înteles că orice client in plus este esenţial pentru menţinerea stabilităţii firmei.

În această perioadă, când lichidităţile sunt din ce în ce mai puţine, multe firme de îmbrăcăminte şi încălţăminte au adoptat un model folosit până acum în special de distribuitorii de aparatură electronică şi anume, vânzarea in rate. Se ştie că imaginea de sine este un detaliu foarte important mai ales in rândul doamnelor. Aşa că magazinele s-au gândit să îi vină in ajutor acestei grupe de consumatori instaurând o nouă politică de sales&marketing bazată pe vânzarea în rate a mult doritelor articole vestimentare.

Instabilitatea economică a afectat de asemenea procentul din bugetul personal pe care consumatorul este dispus să îl aloce achiziţionarii produselor ce nu intră în categoria ‘’ strictului necesar ‘’. Având în vedere concurenţa ce caracterizează piaţa de desfacere a produselor care nu se încadrează în categoria anterior menţionată, societaţile trebuie să găsească o modalitate de a se diferenţia de altele asemănătoare pentru a-şi convinge consumatorii că produsul lor reprezintă cea mai bună alegere. O reclamă originală (eventual inspirată din realitatea actuală si cu nuaţe comice, ironizând greutatea realitatii), tentaţia oferită de anumite bonusuri (două la preţ de una sau reduceri subtanţiale), o prezentare atrăgătoare a produsului şi multe altele, sunt condiţii a caror îndeplinire este necesară pentru o bună supravieţuire pe parcursul declinului financiar. Percepţia consumatorului este din nou un factor esenţial al stabilirii politicilor de marketing.

Într-o altă categorie de prestatori de servicii de acest gen, se încadrează şi băncile. Sistemele acestora de marketing au ştiut să transforme criza economică într-un avantaj folosindu-se de percepţia oamenilor asupra noii situaţii economice si utilizand-o pentru a le da o mâna de ajutor din punct de vedere financiar. Astfel au facilitat procesul de obţinere a creditelor bancare reducând birocratia si volumul de documente necesare, recalculând procentul ratelor si a dobânzilor într-o manieră mai atrăgătoare pentru client şi realizând oferte concentrate pe grupe individuale de clenţi(pentru studenţi, pentru oameni cu un buget sub nivelul mediu,etc.).

Preview document

Contribuția Marketingului la Diminuarea Efectelor Crizei Economice asupra Activității Firmelor - Pagina 1
Contribuția Marketingului la Diminuarea Efectelor Crizei Economice asupra Activității Firmelor - Pagina 2
Contribuția Marketingului la Diminuarea Efectelor Crizei Economice asupra Activității Firmelor - Pagina 3
Contribuția Marketingului la Diminuarea Efectelor Crizei Economice asupra Activității Firmelor - Pagina 4
Contribuția Marketingului la Diminuarea Efectelor Crizei Economice asupra Activității Firmelor - Pagina 5
Contribuția Marketingului la Diminuarea Efectelor Crizei Economice asupra Activității Firmelor - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Contributia Marketingului la Diminuarea Efectelor Crizei Economice asupra Activitatii Firmelor.doc

Ai nevoie de altceva?