Efectele spațiului geografic asupra luptătorilor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 1755
Mărime: 15.81KB (arhivat)
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Geopolitica controversată, diferendele etnice sau religioase, competiţia pentru zonele de influenţă şi desfacere, accesul la resurse sau tehnologii avansate, evoluţia armamentelor şi a tehnicilor reliefează riscurile şi pericolele actuale. Noua filozofie în geopolitică, în relaţiile internaţionale impune o nouă abordare a conflictului. S-au proliferat acţiunile de guerilă, diferendele etnico - religioase, războiul informaţional, terorismul şi alte conflicte de tip asimetric.

Riscurile asociate misiunii implică evaluarea tipului şi modului de îndeplinire a acesteia. Identificarea riscurilor asociate insurgenţilor se referă la situaţiile şi acţiunile care pot pune în pericol desfăşurarea operaţiilor şi îndeplinirea misiunii.

Astfel, o serie de factori de risc apar ca urmare a unor erori rezultate din: evaluarea avantajelor potenţiale oferite insurgenţilor de teren şi starea vremii; inexactităţi în evaluarea capacităţii acestora; aprecierea capacităţii de colectare a informaţiilor şi a vulnerabilităţilor asociate capacităţilor; imprevizibilitatea modului de acţiune.

Evaluarea riscurilor constă în identificarea şi localizarea acestora înainte de manifestarea consecinţelor, ulterior transformarea datelor în informaţii pentru luarea deciziilor prin evaluarea impactului, a probabilităţii şi cadrului de timp asociat riscurilor.

Exista 3 tipuri de riscuri care au anumite efecte asupra actiunilor luptatorilor conform colonelului Petru Pah:

a)Riscuri de ordin social;

b)Riscuri de ordin natural;

c)Riscuri de factura militara;

Pentru a identifica efectele spatiului geografic asupra luptatorilor o sa tratez riscurile de ordin natural.

O sa tratez un caz particular, si anume misiunile din afganistan, la care participa numeroase trupe militare romane pentru a reliefa cateva din efectele pe care relieful si conditiile meteorologice le au asupra desfasurarii misiunilor.Pentru a trata subiectul cu mai multa rigurozitate o sa fac referire la lucrarea domnului colonel Petru Pah:“CONSIDERAŢII PRIVIND PRINCIPALII FACTORI DE RISC LA ADRESA FORŢELOR COALIŢIEI ŞI A POPULAŢIEI LOCALE DIN TEATRELE DE ACŢIUNI MILITARE”.

Condiţiile de stare a vremii pot influenţa semnificativ operaţiile forţelor întrunite, în opinia noastră, cu atât mai mult acţiunile desfăşurate de insurgenţi, sprijiniţi sau nu de populaţia locală din zona desfăşurării acţiunilor militare.

Temperaturile ridicate de peste 450 Celsius, de obicei în orele amiezii, coroborate cu furtunile de nisip ce influenţează vizibilitatea, reducând-o chiar la câţiva metri, au influenţe majore asupra desfăşurării cu succes a misiunilor.

Precipitaţiile abundente sub formă de ploaie în zonele deşertice, îndeosebi în sezonul ploios, canalizează desfăşurarea acţiunilor în principal pe căile de comunicaţii, terenul argilos îmbâcsit de apă nu permite infiltrarea rapidă a acesteia, punând serioase probleme tehnicii şi echipamentelor folosite în misiune.

Acţiunile în terenul muntos, îndeosebi în Afganistan, sunt influenţate de: relieful compartimentat şi existenţa unor porţiuni de teren greu accesibile; limitarea întrebuinţării tuturor categoriilor de tehnică; abundenţa spaţiilor de teren asupra cărora nu se poate executa focul şi a căilor de acces ascunse, cunoscute doar de insurgenţi; posibilităţi reduse de observare, orientare, indicarea obiectivelor şi corectarea focului; existenţa posibilităţilor blocării drumurilor şi creării de ambuscade etc.

Poluarea mediului, fenomen ce poate fi resimţit în special în zonele urbane cu activităţi industriale, poate avea efecte negative asupra membrilor coaliţiei şi nu numai. Folosirea apei potabile numai din surse autorizate are efect major asupra sănătăţii personalului coaliţiei şi a întregii populaţii din zona desfăşurării acţiunilor, luând în considerare faptul că reţeaua de canalizare din majoritatea oraşelor este precară, cu posibilităţi de infiltrare a apelor reziduale în straturile de apă freatică, iar folosirea acesteia ar facilita producerea de boli diareice, hepatită, febră tifoidă, în special în perioadele călduroase.

Preview document

Efectele spațiului geografic asupra luptătorilor - Pagina 1
Efectele spațiului geografic asupra luptătorilor - Pagina 2
Efectele spațiului geografic asupra luptătorilor - Pagina 3
Efectele spațiului geografic asupra luptătorilor - Pagina 4
Efectele spațiului geografic asupra luptătorilor - Pagina 5
Efectele spațiului geografic asupra luptătorilor - Pagina 6
Efectele spațiului geografic asupra luptătorilor - Pagina 7
Efectele spațiului geografic asupra luptătorilor - Pagina 8
Efectele spațiului geografic asupra luptătorilor - Pagina 9
Efectele spațiului geografic asupra luptătorilor - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Efectele Spatiului Geografic asupra Luptatorilor.doc

Te-ar putea interesa și

Revoluția în Afacerile Militare în Epoca Comtemporană

INTRODUCERE Ultimele decenii ale secolului XX şi începutul secolului XXI s-au caracterizat, în domeniul militar, printr-o serie de transformări...

Ai nevoie de altceva?