Evaluarea potențialului turistic din localitățile Bacău Comănești Onești

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1199
Mărime: 196.01KB (arhivat)
Publicat de: Giorgian Dobrin
Puncte necesare: 7

Extras din referat

In urma evaluarii potentialului turistic natural, punctajul cel mai mare cu 17,1 pct l-a obtinut statiunea Slanic Moldova pe cand punctajul cel mai mic l-a avut Ploiestiul.

Cunoscuta localitate balneara, Slanic Moldova este situata pe versantul estic al Carpatilor Orientali (in masivul Nemira) la inaltimea de 530 m pe valea paraului Slanic. Orasul se desfasoara intr-o depresiune acoperita de paduri de foioase si conifere. Slanic-Moldova, oras in estul României (Judetul Bacau), asezat pe raul Slanic (un afluent al Trotusului), la poalele Muntilor Nemira (Carpatii Orientali) într-o vale înconjurata de paduri de fagi si brazi, la 84 km sud-vest de Municipiul Bacau (resedinta Judetului Bacau). Statiune cu sezon permanent, cu o clima intramontana-depresionara temperata, cu un aer pur, lipsit de praf si particule ce pot provoca alergii, si bogat în aerosoli rasinosi si ioni negativi. Acestia sunt factori favorabili pentru desfasurarea activitatii turistice din punt de vedere al potentialului natural.

Pe de alta parte Municipiul Ploiesti este asezat in centrul Munteniei, in partea central-nordica a Campiei Romane .Altitudinea medie a asezarii este de 150 m, orasul fiind deci plasat intr-o zona de campie. Aspectul solului si subsolului este determinat de asezarea sa pe structurile vechiului con de dejectie al raului Prahova, ce trece prin albia situata in prezent la circa 25 km - vest si de vecinatatea raului Teleajen (latura de est), cu afluentul sau, paraul Dambu, care strabate cartierele din nord-est.

Vegetatia de odinioara a Ploiestiului a fost aceea a unei paduri de campie, in care predomina stejarul pedunculat (Quercus robur), alaturi de alte varietati de stejar si gorun. Resturi din padurea de altadata s-au mai pastrat pana tarziu si chiar in prezent mai exista, ca arbori ocrotiti, doi stejari batrani, laGhighiu, dincolo de marginea de sud a orasului.In prezent vegetatia este cea specifica marilor aglomerari urbane.Astfel peisajul natural aproape a disparut locul sau fiind luat de un peisaj antropic puternic urbanizat.

Asadar Ploiestiul obtine doar 2.4 pct fiind urmat de Bacau cu 4.4 pct diferenta facand-o faptul ca Bacaul este asezat intr-o zona de podis.Restul localitatilor obtinand un punctaj mediu datoria asezari lor in zona subcarpatica.

In urma evaluarii resurselor antropice Ploiestiul a obtinut cel mai mare punctaj obtinand 18.9 pct. Fiint urmat de orasul Bacau cu 17.9 pct.

Ploiestiul are un mare numar de muzee (Muzeul National al Petrolului, Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie, Muzeul Ceasului, Muzeul de Biologie, Casa Memoriala Ion Luca Caragiale), Biserici (Catedrala, Biserica Domneasca, Catedrala Eroilor Tineri inaltarea Domnului), monumente arhitectonice (Palatul politico-administrativ, Palatul Culturii, Casa de cultura a Sindicatelor), statui (Statuia Libertatii, Monumentul Vanatorilor, Bustul lui I.L.Caragiale).

Municipiul Bacau nu apare ca un obiectiv turistic important pe harta tarii, iar orasul nu dezvaluie repere deosebite in acest sens. Totusi, la o privire mai atenta, ascunse printre cladirile impunatoare care marcheaza dezvoltarea recenta a orasului, apar locatii cochete care pot dezvalui o puternica amprenta culturala a orasului.

Reperele de baza sunt personalitatile care au onorat orasul de-a lungul timpului. Fie ca e vorba de un poet emblematic ca George Bacovia, sau de un savant ca Ion Borcea, vietile lor sunt onorate si readuse in memorie prin casele memoriale ingrijite pana in ziua de astazi. Biserica Precista, ctitorita de Stefan cel Mare, este una din cele mai reprezentative din colectia de lacasuri de cult bacauane.

Desi poate insuficient mediatizate, intr-o zona - Moldova - ce abunda de spiritualitate si cultura, bisericile, casele memoriale si complexele muzeale bacauane pot deveni o borna insemnata in traseul oricarui turist care poposeste pe aceste meleaguri.

Preview document

Evaluarea potențialului turistic din localitățile Bacău Comănești Onești - Pagina 1
Evaluarea potențialului turistic din localitățile Bacău Comănești Onești - Pagina 2
Evaluarea potențialului turistic din localitățile Bacău Comănești Onești - Pagina 3
Evaluarea potențialului turistic din localitățile Bacău Comănești Onești - Pagina 4
Evaluarea potențialului turistic din localitățile Bacău Comănești Onești - Pagina 5
Evaluarea potențialului turistic din localitățile Bacău Comănești Onești - Pagina 6
Evaluarea potențialului turistic din localitățile Bacău Comănești Onești - Pagina 7
Evaluarea potențialului turistic din localitățile Bacău Comănești Onești - Pagina 8
Evaluarea potențialului turistic din localitățile Bacău Comănești Onești - Pagina 9
Evaluarea potențialului turistic din localitățile Bacău Comănești Onești - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Potentialului Turistic din Localitatile Bacau Comanesti Onesti.docx

Alții au mai descărcat și

Potențialul turistic antropic al Județului Bacău

Județul Bacău este situat în partea de E a țării și în partea central vestică a Moldovei. Suprafața: 6.603 km²; reședința: municipiul Bacău; județe...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?