Oare ar trebui să fim cu toții vegetarieni

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 4913
Mărime: 17.25KB (arhivat)
Publicat de: Nicolaie Tomescu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni? - Ar fi mai sanatos? Asta ar face planeta noastra mai sanatoasa?

RISCURILE SI AVANTAJELE UNEI VIETI FARA CARNE

CINCI MOTIVE PENTRU A CONSUMA PRODUSE DIN CARNE :

1) Au gust bun

2) Ne fac sa ne simtim bine

3) Este o traditie americana deosebita

4) Sprijina fermierii

5) Parintii nostri au facut-o

Scuzati ... acestea sunt cinci motive pentru a fuma. Este mai complicat in ceea ce priveste produsele din carne. Ele sunt unele dintre produsele pe care cetatenii americani le consuma aproape in fiecare zi : la cina ; la cantina ; pe terasa, la gratar ; cu mustar la o parada ; sau, de mii de ori pe an, cu un sos special, cu salata, branza, muraturi, ceapa intr-o chifla cu susan. Carnea de vita este, spun spoturile publicitare de la TV, mancarea « tipic americana » - simboluri americane servite pe jumatate fripte  si pline de notiunea de mostenire nationala precum barbatul din reclama Marlboro.

Dar, in aceste zile, americanii par putin luati pe sus. Cirezile pe care ei le mana par acum putin depasite de vremuri: pentru multi, carnea a devenit o obscenitate in bucatarie. Si asta nu doar din cauza aditivilor care sunt asociati consumului de carne, desi o farfurie plina de hormoni, bacterii E coli sau temuta boala a vacii nebune sunt destul pentru a taia pofta de mancare a oricui. Motivul principal este acela ca cetatenii americani, in principal cei tineri, au inceput sa practice ceva ce le sperie parintii. Au inceput sa manance si legumele din farfurie. De asemenea, semintele si florile. Aproximativ 10 milioane de americani se considera vegetarieni, conform unui sondaj al revistei Time efectuat pe un esantion de 10 000 de adulti; alti 20 de milioane au incercat la un moment dat in viata lor sa devina vegetarieni.

Pentru a va convinge de mandria traditionala a cowboy-ului si spiritul de aparare pe care il manifesta el accesati site-ul lui Jody Brown, un vacar din Dakota de Sud, la www.ranchers.net, si cititi noile slogane referitoare le produsele din carne : «Vegetarienii nu traiesc mai mult, ei doar arata mai batrani. » si « Daca animalele nu trebuie mancate atunci de ce sunt facute din carne ? »(Cineva ar putea intreba acelasi lucru referindu-se la oameni). Pentru Brown si generatia sa de mancatori de carne ce nu isi pun nici o intrebare, cina reprezinta ceva ce parintii pun pe masa si copii pun in stomac. Despre copiii sai el spune « Ne asteptam ca ei sa manance cate putin din toate. » Astfel, se serveste carne aproape in fiecare seara in casa lui Brown, fara obiectii din partea copiilor sai, Jeff (17 ani), Luke (13 ani) si Hannah (11 ani). Cu toate acestea, Jody admite ca « Daca un vegetarian ar face o pana in zona in care locuiesc eu spune el as iesi sa il ajut. »

Pentru fermierul care traieste din vanzarea de carne sau pentru vegetarianul a carui dieta ameninta cu falimentul pe toti cei ce sacrifica animale, nimic nu mai este simplu. A trecut vremea inocentei sau naivitatii? americane cand tunsorile, strangerile de mana, numele de familie si uniformele de scoala, fermele si gradinile zoologice, cowboy-ii si fermierii nu aveau aspect politic. Acum totul este subiect de aprinse dezbateri. Si nici un aspect al vietii noastre de zi cu zi  viata noastra ca si consumatori de alimente  nu este supus unor dezbateri mai aprinse decat este cel al consumului de produse din carne.

Pentru milioane de vegetarieni, carnea este pur si simplu un cuvant compus din 5 litere; carnea de vitel genereaza imaginea ingrozitoare a unei pruncucideri. Multi copii, crescuti sub influenta unor filme precum, Babe sau Chicken Run, refuza sa consume carnea eroilor preferati si se intorc catre ceea ce aparatorii carnii numesc « o dieta nonviolenta ». Dietele vegetariene reprezinta rezolvarea bataliei interioare din noi, punandu-ne la dispozitie un complex alimentar conform cu facerea de bine : a fi vegetarian inseamna a fi mai uman. Renuntati la carne si salvati vieti !

Bineinteles ca una dintre vietile pe care le-am salva sau cel putin prelungi, este cea personala. Si asta deoarece a fi vegetarian inseamna mai mult decat a nu manca anume lucruri; inseamna a manca in mod inteligent. Nu trebuie sa ai o conceptie anti-mancare pentru a gandi astfel. Asociatia Dieteticienilor Americani, un grup destul de centrist, a concluzionat ca « dietele vegetariene planificate cu atentie sunt sanatoase, sunt adecvate din punct de vedere nutritional si ajuta sanatatea in prevenirea si tratarea unor afectiuni. »

Deci, ce ziceti ? Ar trebui sa devenim cu totii vegetarieni ? Nu numai adolescentii dar si sugarii, copiii mici, cei mai in varsta, atletii, toti ? Ne va ajuta acest lucru sa traim vieti mai lungi si mai sanatoase ? Este acesta un lucru bun pentru oameni de toate varstele si pentru cei ce lucreaza in domenii de activitate dintre cele mai variate ? Putem gasi regimul vegetarian perfect si ne putem alinia la el ? Si daca putem, avem vointa sa o facem ?

Preview document

Oare ar trebui să fim cu toții vegetarieni - Pagina 1
Oare ar trebui să fim cu toții vegetarieni - Pagina 2
Oare ar trebui să fim cu toții vegetarieni - Pagina 3
Oare ar trebui să fim cu toții vegetarieni - Pagina 4
Oare ar trebui să fim cu toții vegetarieni - Pagina 5
Oare ar trebui să fim cu toții vegetarieni - Pagina 6
Oare ar trebui să fim cu toții vegetarieni - Pagina 7
Oare ar trebui să fim cu toții vegetarieni - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Oare ar Trebui sa Fim cu Toti Vegetarieni.doc

Ai nevoie de altceva?