Analiza comparativă a calității cuptoarelor de panificație

Referat
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1485
Mărime: 16.69KB (arhivat)
Publicat de: Eftimie Nistor
Puncte necesare: 7
Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Facultatea de Management Turistic si Comercial

Extras din referat

1. Introducere

Notiunea de calitate a produselor si problemele legate de realizarea acesteia i-au preocupat pe oameni cu mult timp in urma. Dupa unii autori, cuvantul “calitate” sau “qualitas” isi are originea in latinescul “qualis” care are intelesul de fel de a fi.

Literatura de specialitate furnizeaza un numar considerabil de definitii date conceptului de calitate. Dupa unii specialisti, calitatea produselor este considerata satisfacerea unei necesitati; gradul de satisfacere a consumatorului; conformitatea cu caietele de sarcini; ansamblul mijloacelor pentru realizarea unui produs viabil; un cost mai mic pentru o utilizare data.

Calitatea reprezinta ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu care ii confera acestuia proprietatea de a satisface nevoile exprimate sau implicite.

Pentru a obtine maximul de eficacitate si pentru a satisface asteptarile cumparatorului, este esential ca sistemul de conducere a calitatii sa fie adecvat tipului activitatii si produsului sau serviciului oferit.

Calitatea este strans legata de notiunea de cantitate, intre care exista o stanza interdependenta. Legatura reciproca dintre ele se exprima prin notiunea de masura, aceasta constituind limita cantitativa dincolo de care se schimba calitatea obiectului.

Organizatia Internationala de standardizare defineste calitatea astfel: “ Calitatea reprezinta ansamblul de caracteristici al unei entitati care ii confera aptitudinea de a satisface necesitatile exprimate sau implicite ( ISO 8402/1995)”

Formulari sintetice despre calitate se gasesc si in literature de specialitate in mare masura, precum: “ Aptitudinea de a satisface necesitatile sau masura in care produsul serveste cu success asteptarile consumatorilor” (juran); “conformitate cu cerintele” (Corsby) ; “ calitatea este gradul in care un anume produs satisface nevoile unui anume consummator” (Grawin), “ gradul de utilitate” , “corespunzator pentru utilitate”, “conformitate cu un model dat”, etc.

Marea majoritate a acestor definitii sintetice au drept referential nevoile clientului, singurul in masura sa aprecieze gradul de concordanta dintre cerintele sale si calitatea oferita de producatori.

Conceptul de calitate nu exprima gardul de excelenta intr-un sens comparative sau pentru evaluari tehnice in sens cantitativ. Exprimarea acestor sensuri se face prin utilizarea unui calificativ, si anume:

- calitate relative, cand entitatile sunt clasificate dupa gradul lor de excelenta sau in sens comparative

- nivelul calitatii cand se da in sensul cantitativ

- masura calitatii cand se fac evaluari tehnice precise.

Sistemul de management al calitatii constituie obiectul standardelor intenationale in domeniul calitatii din seria ISO 9000: 2000 si face trecerea de la sistemul de asigurare a calitatii la managemetul calitatii totale.

Obiectivul este imbunatatirea performantelor intreprinderii, iar politica calitatii este orientata catre imbunatatirea continua.

Managementul calitatii totale este un “ sistem centrat pe calitate, bazat pe participarea tuturor membrilor sai, prin care se urmareste asigurarea succesului pe termen lung, prin satisfacerea clientului si obtinerea de avantaje pentru toti membrii organizatiei si pentru societate. Principiile de baza ale managementului calitatii totale sunt:

- concentrarea asupra clientului

- imbunatatirea continua a calitatii

- prevenirea defectelor

- responsabilitate universala pentru calitate ( atuturor angajatilor).

2. Metoda QFD

Metoda QFD este cunoscuta sub denumirea “ casa calitatii”, este o metoda de analiza manageriala deosebit de valoroasa în planificarea deciziei manageriale.

Aceasta metoda a fost lansata in 1966 de catre japonezul Yosi Akao fiin folosita pentru prima data de firma Mitsubishi in 1972, apoi de Toyota in 1977 si de catre Ford in 1985.

Caracteristic pentru aceasta metoda este faptul ca toate activitatile de dezvoltare a produselor sau serviciilor sunt privite din perspectiva clientului. Aceasta metoda este o metoda de gup, aplicata de o echiap de 6-8 persoane, ce provin din toate departamentele firmei.

Ca suport grafic, metoda utilizeaza o diagrama speciala denumita casa calitatii. Zona centrala a diagramei are forma unui tabel cu doua intrari: pe linie sunt mentionate cerintele clientilor, iar pe coloana sunt mentionate caracteristicile de calitate prin care aceste cerinte sunt satisfacute.

La intersectia liniilor cu coloanele este pusa in evidenta corespondenta dintre asteptarile clientilor si caracteristicile de calitate ale produsului sau serviciului. Aceasta matrice poarta denumirea de matricea relatiilor si reprezinta elementul de baza al diagramei.

Metoda QFD se recomanda a se utiliza în dezvoltarea strategica a scopurilor ce vizeaza piata produsului si viata întreprinderii, începând din faza de conceptie, pâna la urmarirea comportamentului lui în consum.

Avantajele metodei pentru firma sunt semnificative si evidente:

- stimuleaza munca în echipa si antreneaza angajatii în procesul managerial;

- se îmbunatateste comunicarea pe orizontala si pe verticala în firma;

- motiveaza si atrage persoane din toate compartimentele firmei;

- conduce la cresterea calitatii, satisfacerea clientilor cresterea eficientei economice si sociale.

Etape in aplicarea metodei:

- determinarea cerintelor clientilor si a ponderii acestora in functie de importanta acordata de clienti

- stabilira caracteristicilor de calitate ce acopera aceste cerinte. Gradul de acoperire al cerintelor de catre caracteristicile de calitate va fi evidentiat in matricea relatiilor printr-un system de punctaj

- stabilirea valorilor caracteristicilor care vor trebui obtinute pentru urmatorul produs sau serviciu( serviciu imbunatatit) si evaluarea gradului de dificultate al realizarii lor. Concomitent se precizeaza si sensul de variatie preferabil pentru aceste valori, creste, scade sau ramane indifferent.

- Evaluarea interactiunilor, a corelatiilor dintre caracteristicile de calitate, rezultatele tracandu-se in matricea corelatiilor, matrice ce formeaza acoperisul casei calitatii (corelatie pozitiva sau negativa).

- Analiza comparative a produselor sau serviciilor planificate cu produsul sau serviciul concurentilor realizata din doua puncte de vedere atat din punct de vedere al clientilor cat si din punct de vedere al specificatiilor tehnice comparand nivelul acestora cu cele ale principalilor concurenti.

- Stabilirea valorilor reale ale caracteristicilor de calitate pentru noul produs sau serviciu, analizand totodata si implicatiile economicenale acestora ( cifra de afaceri, cota de piata, profit).

Preview document

Analiza comparativă a calității cuptoarelor de panificație - Pagina 1
Analiza comparativă a calității cuptoarelor de panificație - Pagina 2
Analiza comparativă a calității cuptoarelor de panificație - Pagina 3
Analiza comparativă a calității cuptoarelor de panificație - Pagina 4
Analiza comparativă a calității cuptoarelor de panificație - Pagina 5
Analiza comparativă a calității cuptoarelor de panificație - Pagina 6
Analiza comparativă a calității cuptoarelor de panificație - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa a Calitatii Cuptoarelor de Panificatie.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unei secții de fabricare a pâinii cu capacitatea de 20 tone pe zi

1. Tema proiectului de diplomă Proiectarea unei secţii de fabricare a pâinii cu capacitatea de 20t/zi adoptându-se: - Procedeul indirect cu maia...

Proiect practică în panificație - SC Dolly SRL

1. Definirea societăţii sau secţiei. Obiectul de activitate. Capacitatea de producţie. Profil. Firma SC Dolly SRL s-a constituit în conformitate...

Ai nevoie de altceva?