Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 6177
Mărime: 23.98KB (arhivat)
Publicat de: Aristide Ganea
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA „ȘTEFAN CEL MARE” - SUCEAVA Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică

Extras din referat

1. Noțiuni introductive

Societatea pe acțiuni este considerată în doctrină ca fiind cea mai complexă și mai evoluată formă de societate comercială. În cadrul acestui tip de societate, contează mai mult aporturile asociaților decât calitățile personale ale acestora. Datorită acestei caracteristici, societatea pe acțiuni mai este cunoscută drept „societate anonimă” . Aceste aporturi prezintă interes și pentru terți, deoarece răspunderea asociaților privind obligațiile sociale se limitează la aportul fiecăruia.

Necesitatea mobilizării unor mari resurse financiare, pentru a lua în stăpânire, a exploata şi proteja marile cuceriri coloniale, a condus la începutul secolului XVII la formarea unor mari structuri societare, al căror capital este reprezentat prin acţiuni - titluri de valoare transmisibile. Primele societăţi pe acţiuni cunoscute, create prin patente regale, sunt Compania Olandeză a Indiilor Orientale (1602) şi Compania Olandeză a indiilor Occidentale (1621),urmate apoi de societăţi constituite in Franţa, Anglia, Italia şi Suedia.

Cumulând mari investiţii financiare şi un număr mare de acţionari, societăţile pe acţiuni au devenit, în timp, principalul promotor al comerţului, fiind cele mai apt echipate pentru a reuni şi fructifica disponibilităţile băneşti ale asociaţilor, prin preponderenţa elementului capital, estomparea elementului personal, mobilitatea titlurilor emise (acţiuni sau obligaţiuni), managementul şi controlul profesional precum şi prin transparenţa decizională, asigurată şi de publicitatea actelor acestor societăţi. Ca efect al evoluţiei societare şi a atractivităţii mobilităţii capitalului societăţiipe acţiuni, sub raportul regimului liberal de circulaţie a acţiunilor, a apărut şi o nouă formă a societăţii în comandită, al cărei capital este împărţit în acţiuni. În consecinţă, în prezent, societăţile pe acţiuni îmbracă două forme: societatea pe acţiuni şi societatea în comandită pe acţiuni, ai cărei acţionari sunt împărţiţi în comanditaţi şi comanditari .

Societății pe acțiuni îi sunt dedicate câteva articole din Legea 31/1990 privind societățile comerciale. Deși nu o definește, legea îi prezintă caracterele principale. În art. 3 se prevede că societatea pe acțiuni este societatea ale cărei obligații sunt garantate cu patrimoniul social; acționarii sunt obligați numai până la concurența capitalului social subscris. Acțiunile reprezintă fracțiuni ale patrimoniului și titluri reprezentative ale contribuțiilor asociaților la formarea capitalului social.

În doctrină, societatea pe acțiuni a fost definită ca fiind „acea societate constituită prin asocierea mai multor persoane, care contribuie la formarea capitalului social prin anumite cote de participare și reprezentare prin titluri, numite acțiuni, pentru desfășiarea unei activități comerciale, în scopul împărțirii profitului, și care răspund pentru obligațiile sociale numai în limita aporturilor lor” . Din această definiție reies caracterele acestui tip de societate:

- se constituie dintr-un număr minim de asociați, denumiți acționari;

- capitalul social este divizat în acțiuni, care sunt titluri de valoare negociabile și transmisibile;

- răspunderea asociaților pentru obligațiile sociale este limitată; ei răspund numai până la concurența capitalului social subscris.

2. Constituirea societății pe acțiuni

Constituirea societății comerciale pe acțiuni se face conform prevederilor generale despre constituirea unei societăți comerciale din Legea 31/1990 și conform anumitor prevederi speciale din același act normativ. Societatea pe acțiuni se constituie prin voința asociaților exprimată în actul constitutiv. Pentru formarea capitalului social, legea prevede două modalități de constituire a societății: constituirea obișnuită, prin aporturile asociaților și constituirea prin subscripție publică. Indiferent de modalitatea folosită, pentru constituirea societății pe acțiuni trebuie îndeplinite formalitățile prevăzute de lege.

2.1 Actele constitutive ale societatii

A. Consideratii generale

Potrivit art. 5 din Legea nr. 31/1990, societatea pe acțiuni se constituie prin contract de societate și statut. Contractul de societate și statutul pot fi încheiate și sub forma unui înscris unic, denumit act constitutiv. Actul constitutiv se semnează de către toți asociații sau, în caz de subscripție publică, de către fondatori.

B. Contractul de societate

Contractul de societate trebuie să se încheie în formă autentică și să cuprindă elementele prevăzute de art. 8 din Legea nr. 31/1990. Asociații societății pe acțiuni, denumiți acționari, pot fi persoane fizice sau juridice, numărul minim al acționarilor nu poate fi mai mic de cinci (art. 10 alin. (2) din Legea nr. 31/1990).

De asemenea, orice societate trebuie să aibă și o firmă. Firma unei societăți se compune dintr-o denumire proprie, de natură a o deosebi de firma altor societăți și va fi însoțită de mențiunea, scrisă în întregime „societate pe acțiuni” sau S.A. În contracul de societate trebuie să se prevadă capitalul social subscris și cel vărsat. Capitalul societății pe acțiuni nu poate fi mai mic de 25.000.000 lei. La constituirea societății, capitalul social subscris, vărsat de fiecare acționar, nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris, daca prin lege nu se prevede altfel. În contractul de societate trebuie arătat aportul fiecarui asociat. Aportul poate fi în numerar, în natură sau în creanțe.

Asociații trebuie să menționeze numărul, numele, prenumele și cetățenia administratorilor, persoane fizice; denumirea, sediul și naționalitatea administratorilor, persone juridice; garanția pe care administratorii sunt obligați să o depună. Tot în același contract trebuie să se prevadă numele, prenumele, domiciliul și cetățenia cenzorilor, persoane fizice; denumirea, sediul și naționalitatea cenzorilor, persoane juridice.

În contractul de societate se pot prevedea clauze speciale privind luarea hotărârilor în adunarea generală și modul de lucru al administratorilor. De asemenea, trebuie să se prevadă eventualele avantaje conferite fondatorilor pentru activitatea lor legată de constituirea societății .

C. Statutul societatii

Statutul societății pe acțiuni se încheie în formă autentică, și dezvoltă elemente care privesc organizarea și funcționarea societății.

2.2 Modalități de constituire a societății

Art. 9 din Legea 31/1990 prevede că societatea pe acțiuni se constituie prin subscriere integrală și simultană a capitalului social de către semnatarii actului constitutiv sau prin subscripție publică. Asociații sunt liberi să aleagă modalitatea de constituire a societății, în funcție de interesele și posibilitățile lor.

A. Constituirea simultană

Constituirea simultană constă într-o procedură simplă de constituire a societății pe acțiuni și este cea mai folosită, fiind deseori întâlnită și în cazul societăților în nume colectiv, în comandită simplă și cu răspundere limitată.

Constituirea societății este simultană sau concomitentă, deoarece formarea capitalului social are loc în același timp cu încheierea actelor constitutive ale societății.

Preview document

Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc - Pagina 1
Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc - Pagina 2
Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc - Pagina 3
Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc - Pagina 4
Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc - Pagina 5
Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc - Pagina 6
Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc - Pagina 7
Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc - Pagina 8
Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc - Pagina 9
Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc - Pagina 10
Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc - Pagina 11
Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc - Pagina 12
Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Analiza Formei Juridice de S.A. in Dreptul Romanesc.doc

Te-ar putea interesa și

Receptarea Dreptului Roman în Evul Mediu

Introducere Istoria omenirii a fost segmentată în cîteva epoci: antică, medievală, modernă, contemporană. Concomitent cu societatea a evoluat şi...

Contractul de concesiune în baza OUG nr 34-2006

I. Contractul de concesiune – aspecte generale I.1. Noţiunea contractului de concesiune De la bun început arătăm că doctrina română din perioada...

Restructurarea corporativă - modificarea capitalului

CUVÂNT ÎNAINTE Dreptul comercial este un domeniu de maximă actualitate și una dintre cele mai interesante materii ale dreptului. Aceste...

Contabilitatea Agenților Economici

Capitolul 1.Prezentarea societăţii 1.1. Denumirea societăţii, forma juridică, sediul, durata Denumirea societăţii este HIDROCONSTRUCŢIA S.A....

Inregistrările și interceptările audio-video și cele din mediul ambiental

1. Precizări prealabile De- a lungul unei perioade de timp faţă de această categosrie de mijloace de probă s-au manifestat reţineri şi rezerve,...

Proiect Marketing - SC Comcereal SA

STATUTUL SOCIETATII COMERCIALE “COMCEREAL” S.A. ARAD CAPITOLUL I Denumirea, forma juridica,sediul durata Articolul I Denumirea societatii...

Elerom SA Roman

REZUMAT: In intenţia de a realiza o imagine cât mai realistă asupra problemelor cu care se confruntă S.C. ELEROM S.A. în cadrul actualelor...

Analiza formei juridice de SRL în dreptul românesc

Analiza formei juridice de SRL in dreptul romanesc Formele societatilor comerciale in dreptul romanesc si in dreptul comparat. Aspecte generale....

Ai nevoie de altceva?