Construirea unei unități pentru fabricarea preparatelor tip leber

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 1978
Mărime: 79.32KB (arhivat)
Publicat de: Monica Mocanu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Moraru Cristina
Universitatea “Transilvania” Brașov - Facultatea de Alimentație și Turism Master Eco-Biotehnologii Agricole și Alimentare

Extras din referat

-2010-

1. Introducere

În aprovizionarea populaţiei cu produse alimentare cu valoare biologică superioară, un rol deosebit de important îl au produsele animale şi, dintre acestea, carnea şi produsele derivate. Este cunoscut faptul că indicatorul de bază al puterii economice a unui stat şi al gradului de civilizaţie (creativitate) al populaţiei umane, îl reprezintă consumul de carne pe cap de locuitor.

România realizează un consum total de carne de 63,5kg/locuitor/an, spre deosebire de Franţa, care a înregistrat un consum în ceea ce priveşte carnea de 110,5kg/locuitor/an. Obiceiurile alimentare necorespunzătoare asociate cu sedentarismul, stresul psihic, pot duce la efecte negative asupra desfăşurării metabolismului omului, de aceea trebuie să se adopte soluţii optime de proiectare a produselor alimentare astfel încât acestea să fie optime pentru organism.

Astăzi, în lume, fiecare procesator se întreabă ce produce şi cum produce pentru a realiza alimente de calitate superioară şi venituri satisfăcătoare. Carnea, ca atare sau prelucrată, are mare semnificaţie în alimentaţia omului. Ea are un important rol energetic şi plastic, constituind un aliment complet, cu valoare nutritivă şi biologică ridicate, şi procesată în anumite condiţii, produsele obţinute sunt şi convenabile sub raportul preţului. De aceea, pe plan mondial şi naţional se urmareşte creşterea cantitativă, îmbunătăţirea calitativă şi sporirea economicităţii produselor din carne.

Această lucrare are ca obiectiv proiectarea unei secţii cu o capacitate de producţie de 800 kg de leber mosaic. Secţia urmăreşte două scopuri principale:

-obţinerea de produse cu o valoare nutritivă mare, cu caracteristici organoleptice şi caracteristici de inocuitate bune, acestea reprezentând cele trei puncte ale ,,triunghiului calităţii’’, reprezentarea sintetică a calităţii produselor alimentare ;

-obţinerea acestor produse la preţuri de producţie relativ mici, ceea ce atrage după sine preţuri reduse precum şi promovarea produselor, inexistente pe piaţă.

2. Argumentarea proiectului

Acest proiect urmărește obținerea de produse convenabile din punct de vedere economic datorită faptului că sunt obţinute la preţuri relativ mici, cu toate că se respectă întocmai reţeta de fabricaţie şi întregul proces tehnologic. Produsele se adresează oamenilor cu venituri mici şi medii, dar şi celor cu venituri mari, care doresc să consume alimente sănătoase şi ieftine.

Unitatea ce urmează a fi proiectată se situează în localitatea Scurta, comuna Orbeni, judeţul Bacău la 1 km distanţă de drumul European E85, respectă toate cerinţele normativelor europene în vigoare (ordin ministrul sănatăţii 536, respectiv peste 100m distanţă de drum judeţean, aproximativ 200m distanţă de calea ferată, la peste 500m distanţă de localitate, având la toate utilităţile necesare desfăşurării activităţilor planificate(apă, energie, gaze naturale).

Necesitatea proiectării acestei unităţi poate fi benefică prin faptul că în zonă există forţă de muncă specializată, ieftină, constituită din specialişti de mare tradiţie. În urma restructurărilor din cadrul companiilor Agricola Internaţional Bacău și Carbac Bacău(cel mai mare producător de carne roşie din Moldova) a fost concediat un numar impresionant de specialişti cu o vastă experienţă în industria de prelucrare a cărnii. Tradiţia în creşterea animalelor în zonă (zonă colinară), aglomeraţie industrială destul de dezvoltată ceea ce înseamnă potenţial financiar mare şi nu în ultimul rând inexistenţa unei alte unităţi de asemenea profil. Mai mult, unitatea nou înfiinţată este foarte elastică din punct de vedere productiv, în sensul posibilatăţii de reprofilare pe alte produse din industria de prelucrare a cărnii, fapt datorat dotării tehnice superioare. (salamuri, şunci, specialităţi, etc). Mulţumită faptului că judeţul Bacău abundă în unităţi de creştere a animalelor si procesare, unitatea proiectată beneficiaza de furnizori profesionişti precum şi materii prime şi auxiliare de calitate superioară.

Preview document

Construirea unei unități pentru fabricarea preparatelor tip leber - Pagina 1
Construirea unei unități pentru fabricarea preparatelor tip leber - Pagina 2
Construirea unei unități pentru fabricarea preparatelor tip leber - Pagina 3
Construirea unei unități pentru fabricarea preparatelor tip leber - Pagina 4
Construirea unei unități pentru fabricarea preparatelor tip leber - Pagina 5
Construirea unei unități pentru fabricarea preparatelor tip leber - Pagina 6
Construirea unei unități pentru fabricarea preparatelor tip leber - Pagina 7
Construirea unei unități pentru fabricarea preparatelor tip leber - Pagina 8
Construirea unei unități pentru fabricarea preparatelor tip leber - Pagina 9
Construirea unei unități pentru fabricarea preparatelor tip leber - Pagina 10
Construirea unei unități pentru fabricarea preparatelor tip leber - Pagina 11
Construirea unei unități pentru fabricarea preparatelor tip leber - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Construirea unei Unitati pentru Fabricarea Preparatelor Tip Leber.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?