Descrierea pieței țintă - Orange

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 4043
Mărime: 31.97KB (arhivat)
Publicat de: Pavel Gherasim
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Romania este filiala romaneasca a operatorului global de telefonie mobila Orange SA, divizia de telecomunicaţii mobile a France Telecom. SC Mobil Rom SA a fost creata pentru a raspunde unei cereri lansate de Guvernul Romaniei in vederea atribuirii licentelor de telefonie mobila GSM, una dintre aceste licente fiindu-i oficial oferita pe data de 6 decembrie 1996. Pe 21 aprilie 1997, Mobil Rom a lansat numele si logo-ul serviciului sau de telefonie mobila GSM : „Dialog GSM”.

Din iunie 1997, serviciile GSM oferite de Mobil Rom erau disponibile in opt mari orase ale tarii, in prezent toate marile orase beneficiind de acestea. In decembrie 1997, Orange (pe atunci inca Dialog GSM) acoperea deja 131 de orase si 60% din populatie, fiind serviciul de telefonie mobila cu cea mai mare acoperire din Romania. Astazi, reteaua de telefonie mobila Orange este accesibila pentru peste 90% din populatia Romania.

Analiza mediului intern si extern de marketing este realizata prin intermediului unui audit de marketing. Scopul auditului de marketing este de a identifica cei mai semnificativi factori exogeni si endogeni care influenteaza activitatea de marketing a intreprinderii si impactul lor favorabil sau nefavorabil.

Auditul de marketing este o etapa a procesului planificarii de marketing, care consta in culegerea, masurarea, analiza si interpretarea datelor si informatiilor referitoare la mediul intern si extern al intreprinderii, cu scopul de a identifica punctele forte si slabe ale intreprinderii, oportunitatile si riscurile.

A) MEDIUL INTERN

Resurse umane

Activitatea de resurse umane si salarizare din Orange Romania este urmarita si exploatata cu rezultate foarte bune pe aplicatia dezvoltata si implementata de SIVECO Romania.

Succesul societatilor comerciale pe piata depinde de capacitatea lor de a culege, selecta, prelucra şi administra informatiile din toate domeniile lor de activitate, de a analiza dinamica indicatorilor de performanta si de a lua pe baza acestora decizii optime. In acest fel, organizatiile se pot adapta permanent la noile provocari ale pietei si la conditiile mereu in schimbare ale luptei concurentiale.

Resurse financiare. Departament Financiar

In cadrul acestui departament exista o viziune de ansamblu asupra activitatii financiare din intreaga companie. Inregistrand toate miscarile patrimoniale – de la capital social, aprovizionari de tot felul, vanzari, imprumuturi, salarii, chirii, comisioane, dobanzi si pana la tot ceea ce inseamna elementele vitale ale activitatii unei mari companii.

Departamentul de IT

Acest departament se ocupa cu gestiunea retelei de calculatoare, a bazelor de date, a programarii pe calculator. Toate datele referiotoare la clienti sunt pastrate pe calculator, motiv pentru care trebuie sa existe programe foarte performante, care sa permita accesul la informatie. Unul dintre proiectele de implementare a sistemului informatic de gestiune a bazelor de date ORACLE Applications se numeste OPTIM. Oracle reprezinta un sistem de gestionare a bazelor de date relationale ce suporta milioane de inregistrari, are acces concurential, cu posibilitati de arhivare si restaurare dupa copii de siguranta.

Departamentul de Marketing

Este unul dintre cele mai importante departamente din cadrul companiei Orange. Aici se stabileste strategia pentru fiecare element al mixului de marketing, genul de reclame adoptate, publicitatea care se preteaza cel mai bine serviciilor Orange, etc.

Departamentul de Vanzari

Specialistii acestui departament se ocupa cu studiul pietei, cu analiza potentialului acesteia. Totodata, acestia incearca sa gaseasca noi clienti prin intermediul persoanelor special angajate (Direct Sales).

B) MEDIUL EXTERN

1) Micromediul

Furnizori

Cei mai importanti furnizori pentru operatorul Orange sunt: Nokia, Alcatel, Motorola, Samsung. Orange Romania SA a ales Nokia ca furnizor al solutiei MMS, primul serviciu de mesaje multimedia oferit in Romania. Orange Romania reprezinta pentru Nokia un nou client in domeniul infrastructurilor pentru retele. In cadrul acestui acord, Orange utilizeaza, pentru a le oferi clientilor sai din Romania serviciul MMS person-to-person, solutia completa (end-to-end) furnizata de Nokia, o solutie de varf pe piata de profil, care include Nokia Multimedia Messaging Service Center (MMSC), Nokia Multimedia Terminal Gateway şi Nokia Profile Server.

Acest acord include instalarea si serviciile de punere in functiune, administrarea / coordonarea proiectului (project management), asistenta la fata locului si alte servicii conexe. De asemenea, Nokia sprijina Orange Romania prin intermediul unor activitati comune de marketing, cum ar fi solutia "MMS Wallboard", care le permite utilizatorilor de telefoane mobila sa se bucure de mesajele multimedia alaturi de publicul larg, mesajele fiind proiectate pe ecrane uriase, instalate in Bucuresti Mall si in alte spatii publice.

Alcatel Romania este, de asemenea, furnizorul de echipamente GSM si 3G/ UMTS pentru Orange Romania. Primul contract GSM intre Orange Romania si Alcatel, a fost semnat in 1996, infrastructura Alcatel asigurand o acoperire de peste 70% in Romania pentru operator. Ulterior, Alcatel a livrat si instalat pentru Orange Romania, numai in Bucuresti, solutia sa completa de infrastructura UMTS Evolium. Primele teste 3G au fost facute in aprilie 2002, reteaua 3G precomerciala din Bucuresti fiind o premiera in Europa Centrala si de Est. Retelele precomerciale UMTS ale Orange France si Orange Sweden sunt, de asemenea, asigurate de Alcatel.

Clientii

Pentru Orange piata tinta este segmentata astfel :

- exista un segment de piata reprezentat de cei cu venituri mici care nu au bani de abonament si utilizeaza telefonul mobil doar ocazional vorbind cat se poate de putin (abonamentul de 3 EUR);

- un alt segment este cel al utilizatorilor cu venituri mijlocii format din persoane care utilizeaza telefonul mobil destul de putin in scopuri profesionale (abonamentele cu 120-300 minute incluse si trafic internet inclus)

- segmentul business – persoane care au neaparata nevoie de un mijloc de comunicare in orice moment (abonamentele cu 600- 6000 minute incluse si abonamentele WAP Unlimited, Mobile Fax & Data, etc).

Preview document

Descrierea pieței țintă - Orange - Pagina 1
Descrierea pieței țintă - Orange - Pagina 2
Descrierea pieței țintă - Orange - Pagina 3
Descrierea pieței țintă - Orange - Pagina 4
Descrierea pieței țintă - Orange - Pagina 5
Descrierea pieței țintă - Orange - Pagina 6
Descrierea pieței țintă - Orange - Pagina 7
Descrierea pieței țintă - Orange - Pagina 8
Descrierea pieței țintă - Orange - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Descrierea Pietei Tinta - Orange.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?