Extras din referat
Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date este organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică și face parte din structurile de ordine și siguranță publică din subordinea Ministerului Afacerilor Interne și este parte componenta a Departamentului de Ordine și Siguranță Publică.
Diagnosticul resurselor umane vizează stabilirea caracteristicilor resurselor umane disponibile și adecvarea potențialului uman, identificarea punctele tari şi slabe ale activităţilor de MRU dintr-o organizaţie, evaluarea avantajelor şi dezavantajelor strategiilor de MRU utilizând metoda comparaţiilor.
De asemenea, se va urmări anticiparea unor decizii și costuri antrenate de evoluția previzibilă a potențialului uman sub aspectul angajării, conducerii, pregătirii profesionale și salarizării.
Analiza resurselor umane se poate orienta spre:
1) analiza dimensiunii și structurii potențialului uman
2) analiza comportamentului personalului
3) analiza eficienței utilizării potențialului uman
4) analiza nivelului de salarizare și motivare a personalului
5) analiza condițiilor de munca.
Actele normative care reglementează organizarea, funcționarea și solutionarea problemelor de competenta Directiei pentru Evidenta Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date :
1) Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International;
2) Hotararea Guvernului nr. 1367/2009 privind infiintarea, organizarea si functionarea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date;
3) OUG nr.97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 290/2005 cu modificarile si completarile ulterioare;
Diagnosticul resurselor umane este diagnosticul de personal sau de management din cadrul DEPABD.
Obiectivele acestui diagnostic sunt analiza structurii resurselor umane si capacitatea acestora de a contribui la realizarea obiectivelor firmei.
Rolul general al funcțiunii de resurse umane este de a permite organizatiei sa-si atinga obiectivele prin luarea de initiative si asigurarea serviciilor de indrumare si sustinere pentru toate aspectele legate de angajatii organizatiei.
•Dimensiunea potenţialului uman se evidențiază prin următorii indicatori:
- Numărul mediu este de aproximativ 750 de salariaţi
- Numărul de personal prezent la lucru în momentul evaluării instituției este de 800 salariați prezenți zilnic la locul de muncă.
- Numărul maxim de personal, stabilit în funcţie de volumul efectiv de activitate şi productivitatea muncii prevăzută este de 1000 salariați
Considerăm că indicatorul număr mediu de personal este cel ce permite evidenţierea dimensiunii potenţialului uman care se corelează cu rezultatele obţinute de către întreprindere.
•Structura serviciului de resurse umane:
- După principalele categorii de salariaţi se pot avea în vedere următoarele categorii:
- personal de conducere
- persoanl de execuție
- personal de administrare
- personal contractual - muncitori calificați în diferite domenii
Preview document
Conținut arhivă zip
- Diagnosticul resurselor umane.docx