Istoricul firmei și situația actuală a firmei - societatea Adidas

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 4363
Mărime: 29.37KB (arhivat)
Publicat de: Axinte Negoiță
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Societatea ADIDAS al cărei obiect de activitate este producerea-vânzarea articolelor sportive, a fost fondată de către Adi Dassler în 1948 şi la moartea sa, conducerea societăţii a fost preluată de către fiul său Horst Dassler. El este cel care a transformat afacerea familiară într-una multinaţională, care a fost liderul incontestabil a pieţei a produselor sportive în anii 1980.

Gestiunea grupului Adidas AG a rămas mult timp sub controlul familiei Dassler. De fapt, în 1978, Kathe Dassler, soţia defunctului, a preluat preşedinţia directorului şi a păstrat-o până la dispariţia sa, în 1948. Cele patru surori ale lui Horst nu ocupau un post special, dar erau omniprezente şi posedau 80% din capital. Astfel, Horst nu a putut să ia toate deciziile pe care le-ar fi dorit, pentru a restructura întreprinderea şi pentru a corecta greşelile din trecut.

De fapt, Horst nu a ştiut să deosebească oportunităţile sportului de agremanet, cum erau jogging-ul şi fittness-ul, el rămăsese la sportul de performanţă. Ori, concurenţii lui americani Nike şi Reedbok, au ştiut să exploateze această latură a sportului şi au profitat de ea pentru a-şi mări popularitatea şi pentru a câştiga piaţa de desfacere. De asemenea Horst nu a mai văzut pericolul sosirii masive pe piaţă a încălţămintei asiatice fabricată la cel mai mic preţ, americanii în schimb au sesizat şi, fie că şi-au mutat producţia din Asia, fie că au realizat contracte de colaborare cu întreprinderile asiatice. Aceste erori conjugate, au făcut firma Adidas să piardă cote de piaţă importante. Rene Jaeggi, succesorul lui Horst, nu a reuşit să îmbunătăţească situaţia; de altfel, sub conducerea sa, începânddin toamna lui 1987 şi până la sfârşitul lui 1992 , Adidas a pierdut definitiv locul său: el a fost mult mai devansat de concurenţii americani. Totuşi, Rene şi-a văzut libertatea de acţiune îngrădită de opozitia lui Bernard Tapie faţă de numeroasele decizii, acesta din urmă fiind acţionar majorita la firma Adidas din iulie 1990 până în februarie 1993.

Cu toate problemele lui Bernard, Rene a încercat totuşi să restructureze întreprinderea. El a făcut-o să-şi abandoneze statutul de societate în comandită. El a reacţionat la concurenţa încălţămintei asiatice ănchizând uzinele austriatice, germane şi franceze şi încheind contracte de colaborare cu paretenerii coreeni, taiwanezi şi tailandezi. De asemenea, el a încercat sa raţionalizeze gestiunea stocurilor rastructurând aprovizionarea,punct slab al întreprinderii, care cunoaşte în mod regular rupturi de stoc şi are dificulăţi în a răspunde cererii. La sfarşitul lui 1992, Rene părăseşte adidas şi lasă preşedenţia directorului Gilbert Beaux, vechea parteneră a lui Tapie.

În aprilie 1993, doamna Gilbert abandonează preşedenţia în favoarea domnului Robert Louis-Dreyfus, pentru a lua conducerea consilului de supraveghere.

O sarcină grea îi revine deci lui Robert odată cu acceptarea fincţiei. Lui îi va reveni sarcina de a conduce erorile trecute ale firmei Adidas şi să sperăm că datorita experienţei sale la SAATCHI & SAATCHI el va ştii să evite că firma Adidas să aibă aceeaşi soartă.

Tapie a dat el însuşi faliment in 1994, din cauza unor numeroase procese, legate de aranjarea meciurilor la clubul de fotbal. A petrecut 6 luni în închisoarea La Santé din Paris în 1997, după ce sentinţa i-a fost fixată la 18 luni.

În 2005, tribunalul i-a oferit o compensaţie de 135 de milion de euro.

În 1997, Adidas AG a achiziţionat Salamon Group, iar numele corporaţiei s-a transformat în adidas-Salomon AG. În 1998, Adidas a dat în judecată NCAA în ceea ce priveşte regulile lor legate de mărimea şi numărul logourilor de pe echipamentelor echipelor. Adidas a retras plângerea, iar cele două grupuri au stabilit ca designul cu trei linii vor fi considerate un trademark adidas.

În 2003, adidas a intentat proces asociaţiei Fitness Word Trading la Curtea Britanică, pentru folosirea unui design cu două linii similar logo-ului adidas. Curtea a hotărât ca, în ciuda simplităţii mărcii, logo-ul Fitness Word interferează cu cel folosit de adidas, pentru ca publicul să poată stabili o legătură între cele două.

În 2005, Adidas a introdus Adidas 1, prima producţie de pantofi care utiliza un microprocesor. Pus în evidenţă de campania The World′s First Intelligent Shoe, microprocesorul este capabli să efectueze 5 milioane de calcule pe secundă, care să ajusteze automat nivel de adaptare la mediul extern. Pantoful sport are nevoie de o baterie care dureză 100 de ore. În prezent, se vinde cu 250 de dolari. Ultima ediţie Adidas 1.1 s-a lansat în noiembrie 2005 şi este considerată a fi o îmbunătăţire a primei versiuni.

Tot în 2005, pe 3 mai, adidas a făcut publică vânzarea Salomon Group către Amer Sports din Finlanda. În august, compania şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra rivalul Reebok, pentru 3,8 miliarde de dolari lucru care s-a şi întâmplat. Cu această mişcare, Adidas a crescut vânzările aproape până la nivelul lui Nike.

În 2006, Adidas a făcut un contract pe 11 ani prin care devine furnizorul oficial de echipament al NBA.

În aprilie 2006, Adidas a primit blamul unor grupări asiatice pentru lansarea unei ediţii limitate de pantofi-sport care continuau o caricatură tipic asiatică din jurul anului 1900. Adidas a catalogat aceste critici ca fiind o interpretare greşită şi a refuzat să retragă de pe piaţă linia.

Compania germană Adidas, unul dintre primii producători mondilai de produse sportive, şi-a sporit considerabil profitul net în trimestrul 2 şi a revizuit în creştere prognoza privind rezultatele sale anuale. În trimestrul 2, compania a afişat un profit net de 126 mil. Dolari, o creştere de 15,75 de ori. Veniturile au progresat, la rândul lor, cu 19%, până la 2,92 mld. De euro. Profitul operaţional pe perioada de referinţă s-a cifrat la 195 mil de euro, cu 172,3% mai mult decât indicele din trimestrul 2 al anului 2009.

Firma Adidas a anunţat un venit la nivel global de 3,744 mld euro în trimestrul III al anului trecut, în creştere cu 8% faţă de perioada anului 2009.

Compania a precizat, de asemenea, că avansul cel mai important a fost înregistrat în America Latină(18%), China şi America de Nord (13%). În SUA, profitul a crescut la 303 mil euro, precizează Canadian Business. După firma Nike, Adidas este al doilea producător mondial de încălţăminte şi echipament sportiv.

Producătorul de articole sportive Adidas astepta pentru 2010 o cifră de afaceri în creştere cu aproximativ 5%, fără a ţine cont de variaţiile de curs vaultar. Anterior, grupul miza pe un progres cuprins între 0% şi 5%. Numărul 2, după americanul Nike, compania a surprins deja pieţele cu prognoza sa de beneficiu, estimat între 430 şi 480 mil euro. În trimestrul I, cifra de afaceri a Adidas a crescut cu 4%, până la 2,6 mld euro, beneficiul stabilindu-se la 168 mil euro.

Preview document

Istoricul firmei și situația actuală a firmei - societatea Adidas - Pagina 1
Istoricul firmei și situația actuală a firmei - societatea Adidas - Pagina 2
Istoricul firmei și situația actuală a firmei - societatea Adidas - Pagina 3
Istoricul firmei și situația actuală a firmei - societatea Adidas - Pagina 4
Istoricul firmei și situația actuală a firmei - societatea Adidas - Pagina 5
Istoricul firmei și situația actuală a firmei - societatea Adidas - Pagina 6
Istoricul firmei și situația actuală a firmei - societatea Adidas - Pagina 7
Istoricul firmei și situația actuală a firmei - societatea Adidas - Pagina 8
Istoricul firmei și situația actuală a firmei - societatea Adidas - Pagina 9
Istoricul firmei și situația actuală a firmei - societatea Adidas - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Istoricul Firmei si Situatia Actuala a Firmei - Societatea Adidas.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de Caz - Nike

Compania NIKE- scurtă descriere Nike este o companie ce produce şi comercializează articole sportive, atât de îmbrăcăminte, încălţăminte cât şi...

Adidas AG - original is never finished

1.Istoric Adidas AG este o companie multinațională cu sediul în Germania, care produce diverse articole sportive și a avut în 2006 o cifră de...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

6 Sigma

Termenul de Six Sigma provenit de la terminologia asociată cu fabricare, în special termenii asociate cu modelarea statistică a proceselor de...

Cazul Six Sigma

Idei PrincipaleIntroducere: In cazul lucrarii de fata putem considera Six Sigma ca fiind o initiativa bine definita, derivata din practica ce este...

Strategia globală a firmei Nike

Prezentarea firmei Nike Inc. Nike Inc. este o companie americană care comercializează diverse articole sportive și vestimentare. Sediul firmei se...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?