Managementul Carierei Didactice

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 9062
Mărime: 79.58KB (arhivat)
Publicat de: Remus-Luca Niță
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Definitia carierei
  3. 3. Cariera/managementul carierei
  4. 4. Teoriile carierei
  5. • Teoria lui Holland
  6. • Teoria ancorelor carierei a lui Schein
  7. 5. Stadiile carierei
  8. 6. Strategii de cariera
  9. 7. Consilierea pentru cariera
  10. 8. Bibliografie

Extras din referat

INTRODUCERE

Preocuparile fata de problematica alegerii si dezvoltarii carierei au aparut cu mult timp în urma, sub forma orientarii si reorientarii profesionale, atât la noi în tara, cât mai ales în strainatate. O atentie deosebita s-a acordat orientarii profesionale la vârste scolare mici, pornindu-se de la ideea ca alegerea profesiei este o decizie importanta, cu un caracter în mare parte irevocabil. Profesia, odata aleasa, este greu de schimbat deoarece schimbarea acesteia implica pierdere de timp si energie. Din punct de vedere social, abandonarea unei meserii pentru care s-au investit bani si energie în vederea pregatirii înseamna pierdere atât pentru individ, cât si pentru societate.

Preocuparile s-au intensificat din ce în ce mai mult în ceea ce priveste aceasta activitate, mai ales fata de tineri. Premisa, logica de altfel, de la care s-a pornit în aceste preocupari, este aceea ca, folosind o metafora, mai frumos si mai usor se dezvolta un copac daca îl îngrijesti de mic decât daca îl formezi si modelezi dupa ce crengile i-au crescut dezordonat si nearmonios. La noi în tara, preocuparile actuale în aceasta privinta sunt de a îngriji "copacii" dupa ce au fost deja invadati de insecte sau când unele ramuri deja au crescut strâmb în încercarea de a gasi o alta cale spre a ajunge la soare.

Orientarea profesionala si dezvoltarea carierei au fost privite mai mult la nivel individual, cel organizational fiind doar implicit. Indiferent care este tendinta momentului de a denumi un concept, realitatea este aceeasi. Ori ca se numeste orientare si consiliere profesionala, ori ca se numeste dezvoltarea si consilierea carierei, dorintele, aspiratiile si motivatiile individuale nu pot fi ignorate, iar cerintele societatii sau organizatiei nu pot disparea, chiar daca ele sunt diferite; difera numai conditiile de realizare. Referindu-ne la metafora anterioara, copacul doreste sa creasca oricum, întotdeauna el va tinde sa caute soarele, indiferent de cum este îngrijit. Din cealalta perspectiva, conteaza ceea ce doresti de la copac - mere padurete sau mere rosii.

Daca în momentul actual tarile occidentale utilizeaza din plin, redescoperind termenul de cariera, tarile europene, în special Franta, au ramas la terminologia de orientare si formare profesionala. Exista si în momentul actual suficiente burse de studii, cu scop de formare continua, care au ca obiectiv formarea si orientarea profesionala (ex. Programul de formare profesionala Leonardo da Vinci). Indiferent de nivelul de studii sau de statutul profesional, preocuparea pentru activitatea profesionala desfasurata o are orice persoana. Dorinta de dezvoltare, orizontala sau verticala, este general umana. Aspiratiile omului sunt spre evolutie si nu spre involutie.

Redescoperirea conceptelor de consiliere profesionala si dezvoltare a carierei, din perspectiva managementului resurselor umane, constituie o abordare modernista a problematicii, venita mai ales din necesitatea de a avea un limbaj comun si aceleasi preocupari cu practicienii din tarile occidentului. Aspiratiile de integrare si colaborare cu specialistii din celelalte tari, cu rezultate economice evidente, conduc la întrepatrunderea stiintelor si a termenilor de specialitate, nu în sensul cresterii ambiguitatii si confuziei, ci al interdisciplinaritatii si necesitatii de pregatire complementara profesionala.

1. DEFINIŢIA CARIEREI

Toate definitiile din manuale si dictionare, indiferent ca se refera la orientarea profesionala la nivel scolar sau la cariera profesionala, inclusiv a adultilor, fac referire prin continutul lor la aspecte psihologice ce tin de aptitudini, aspiratii, motivatii individuale, corelate cu cerintele sistemului în care individul îsi desfasoara activitatea. Aspectul important este cel al perceptiei individuale fata de propria cariera, corelat cu aptitudinile personale si posibilitatile de realizare. Aici intervine realismul persoanei în aprecierea proprie, situatie pe care consilierul o poate obiectiva, precum si nivelul de aspiratie si motivatia individuala.

In managementul resurselor umane, in sens traditional, cariera profesionala înseamna o succesiune de etape în urma carora individul ajunge într-o functie importanta, cu recunoastere sociala si bine platita (cariera didactica, militara, medicala etc.). Luând în considerare si aspectele psihosociale implicate în cariera profesionala, din necesitatea de a acorda importanta si protectie individului, specialistii straini din domeniul resurselor umane au ajuns la concluzia ca acest concept are mai multe sensuri, sensuri care constituie de fapt modalitati diferite de perceptie individuala a carierei. Astfel, se delimiteaza mai multe "întelesuri" ale carierei: avansare, profesie, succesiune de posturi de-a lungul vietii, serie de roluri de-a lungul vietii legate de experienta, percepere individuala a succesiunii de atitudini si comportamente (cariera subiectiva), cadrul dinamic în care o persoana îsi percepe viata în întregul ei. Se face distinctia între cariera obiectiva (care include dezvoltarea personalului si implica promovare, specializare, motivare, planificare a resurselor umane etc.) si cariera subiectiva (care are în vedere perceptia de sine si rolul profesiei în viata fiecarui individ). Apreciem ca nu ar trebui sa existe aceasta diferentiere decât din motive stiintifice si/sau pedagogice, deoarece realitatea nu face distinctie între social si individual. Singura deosebire este aceea a perspectivei din care se abordeaza problematica - a individului sau a organizatiei.

În anul 1995, V. Lefter si A. Manolescu afirmau ca "o lucrare ce-si propune sa abordeze un anumit domeniu al managementului este, indiscutabil, un act de curaj. Aceasta afirmatie are în vedere atât sensurile multiple ce sunt atribuite managementului, cât si complexitatea deosebita a problematicii sale". Lucrarea la care facem referire este una dintre primele, daca nu chiar prima, care apare la noi în tara având în titlu sintagma "managementul resurselor umane". Aproape la zece ani de la aparitia acestei lucrari, volumul publicatiilor din domeniu poate sa fie dublu. Problema care se pune este în ce masura aceasta activitate este perceputa corect si desfasurata într-un mod uzual, obisnuit, atât de catre angajati, cât si de catre angajatori. Fara îndoiala ca din acea perioada si pâna în momentul actual exista o evolutie, asa cum fara nici un fel de dubiu exista companii care realizeaza aceasta activitate ca pe ceva normal, obisnuit. Cu siguranta exista manageri profesionisti, însa numarul acestora poate sa constituie o treime din posibilul existent. Problema care se pune este de flexibilitate si adaptare la schimbare, nu în sens de modernism, ci de deschidere si receptivitate la nou.

Pentru a defini cariera trebuie să avem în vedere:

• contribuţia individului la dezvoltarea propriei cariere;

• contribuţia organizaţiilor în care evoluează;

• contextele pe care le intersectează;

• calitatea legislaţiei specifice şi maniera de aplicare a acesteia.

Cariera este o succesiune de activităţi şi poziţii profesionale pe care o persoană le atinge, ca şi atitudinile, cunoştinţele şi componentele asociate, care se dezvoltă de-a lungul timpului. Sunt trei elemente importante pentru a înţelege ce este aceea o carieră:

A. Cariera este un proces dinamic în timp, care are două dimensiuni:

• Cariera externă – succesiunea obiectivă de poziţii pe care individul le parcurge în timp

• Cariera internă – interpretarea pe care o dă individul experienţelor obiective prin prisma subiectivităţii sale

Preview document

Managementul Carierei Didactice - Pagina 1
Managementul Carierei Didactice - Pagina 2
Managementul Carierei Didactice - Pagina 3
Managementul Carierei Didactice - Pagina 4
Managementul Carierei Didactice - Pagina 5
Managementul Carierei Didactice - Pagina 6
Managementul Carierei Didactice - Pagina 7
Managementul Carierei Didactice - Pagina 8
Managementul Carierei Didactice - Pagina 9
Managementul Carierei Didactice - Pagina 10
Managementul Carierei Didactice - Pagina 11
Managementul Carierei Didactice - Pagina 12
Managementul Carierei Didactice - Pagina 13
Managementul Carierei Didactice - Pagina 14
Managementul Carierei Didactice - Pagina 15
Managementul Carierei Didactice - Pagina 16
Managementul Carierei Didactice - Pagina 17
Managementul Carierei Didactice - Pagina 18
Managementul Carierei Didactice - Pagina 19
Managementul Carierei Didactice - Pagina 20
Managementul Carierei Didactice - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Managementul Carierei Didactice.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Carierei

Cap. I: Abordări teoretice asupra managementului carierei 1.1. Introducere in managementul carierei Managementul carierei este procesul de...

Managementul Carierei

“Experienţa nu este ceea ce ţi se întâmplă, ci ceea ce înţelegi din ce ţi se întâmplă.” Aldous HUXLEY INTRODUCERE Într-o lume a afacerilor...

Managementul Carierei

ARGUMENT Un management raţional al resurselor umane îşi asumă o dimensiune morală şi presupune, totdeauna, punerea în practică şi respectarea...

Managementul Carierei Profesionale

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. În condiţiile economiei concurenţiale, un rol deosebit are valorificarea potenţialului uman şi a...

Selecția Resurselor Umane

Selectia resurselor umane Definire si caracteristici Procesul de selectie al personalului trebuie privit ca o activitate de armonizare, de...

Managementul Carierei - Echilibru între Nevoi Individuale și Nevoi Organizaționale

Abstract - În următorul articol va fi prezentată importanţa managementului carierei şi implicit a planificării carierei asupra indivizilor şi...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Strategii de management și practici incluzive la nivelul clasei în învățământul primar

Managementul fiind una dintre cele mai vechi arte şi cele mai noi ştiinţe, răspunde tot mai prezent, în tot mai multe domenii, necesităţilor...

Particularități ale procesului de formare profesională, motivare și evaluare a personalului în cadrul S.C. DACIA S.A.

1.1 Definirea şi caracteristicile instruirii organizaţionale Instruirea organizaţională a resurselor umane reprezintă procesul planificat de...

Motivația personalului, obiectiv important al managementului resurselor umane

LUCRARE DE LICENŢĂ INTRODUCERE Dezvoltarea umană este definită ca un proces care conduce la extinderea gamei de posibilităţi ce se oferă fiecărui...

Trăsături ale managementului de succes al personalului angajat

1. ABORDAREA HOLISTICĂ A CONCEPTULUI DE RESURSE UMANE 1.1. Managementul suportiv Conceptul de resurse umane aparţine teoriilor contemporane ale...

Managementul Performant al Resurselor Umane

1.1. Managementul suportiv Conceptul de resurse umane apartine teoriilor contemporane ale organizatiilor si, deci, managementului modern. Aceste...

Managementul carierei în cadrul JW Marriott Bucharest Grand Hotel

Introducere Serviciile ocupă un loc important în ansamblul economiei, acțiunea lor manifestându-se pe multiple planuri. Acest fapt se datorează...

Evaluarea Performanțelor Profesionale

CAP. I. EVALUAREA PERFORMANTELOR PROFESIONALE ASPECTE TEORETICO-METODOLOGICE 1.1. Rolul si particularitatile resurselor umane în cadrul...

Cariera și managementul carierei. studiu de caz. analiza oportunitaților la locul de muncă și diferențierea acestora în funcție de genul angajaților

INTRODUCERE În prim plan în managementul resurselor umane este asigurarea şi dezvoltarea potenţialului uman, cu scopul de a se obţine performanţe...

Ai nevoie de altceva?