Campania virală Sprite

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3297
Mărime: 176.96KB (arhivat)
Publicat de: David Butnaru
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Costel Negricea
Universitatea Romano-Americana Facultatea de Management Marketing

Extras din referat

.Istoria Sprite

Sprite face parte din portofoliul companiei Coca-Cola şi a fost pentru prima dată introdus în SUA în anul 1961. Această băutură carbogazoasă s-a născut din dorinţa companiei Coca-Cola de a-şi diversifica gama de produse şi totodată de a pătrunde pe un nou segment de piaţă, de care până atunci profitase băutura 7Up a celor de la Pepsi Co. Numele acestei băuturi este foarte sugestiv cu ceea ce doreşte să exprime produsul, Sprite însemnând, tradus din limba engleză, elf sau spiriduş. Până să ajungă la forma pe care astăzi o cunoaştem şi o întâlnim în magazine, Sprite a trecut prin mai multe modificări, în special legate de imagine şi slogan.

Primele anunţuri publicitare apărute în reviste, privitoare la Sprite, îl anunţau ca pe un cocktail sofisticat, acidulat şi nu foarte dulce care putea fi consumat împreună cu băuturile alcoolice, precum whiskey sau vodka.

La mult timp după introducerea Sprite, prin anii ’80, compania Coca-Cola i-a presat pe cei care îmbuteliau şi distribuiau băutura carbogazoasă 7Up ,a rivalei sale Pepsi Co., pentru a o înlocui cu Sprite.

Datorită sistemului puternic de îmbuteliere a companiei Coca-Cola, Sprite a reuşit să devină, în 1978, lider pe piaţa băuturilor carbogazoase cu lămâie. Deşi tradiţionala limonadă, servită de sute de ani după acelaşi tipic în America era, evident, depăşită în opinia tinerilor, gustul Sprite nu era deloc depăşit. Tinerii îşi doreau să savureze o băutură răcoritoare care să păstreze gustul limonadei, dar care să aibă o “personalitate” distinctă, nonconformistă şi revigorantă, în ton cu spiritul plin de contradicţii al adolescenţei. În primii ani de la apariţia răcoritoarei Sprite, zeci de mii de tineri de identificau cu numele noii băuturi.

Sloganurile cu care Sprite se identifica în anii ‘60-’70 erau “Taste its tingling tartness” (“Savuraţi-i gustul acru/acidulat şi înţepător”), “Naturally tart” (“Natural de acru”), şi “It’s a natural” (“Este natural”). Tot în acea perioadă, un cântec intitulat “Secret Bonus Song”, compus de Raymond Scott pentru o reclamă ce urma să fie difuzată la radio şi care mai era cunoscut şi sub denumirile “Melonball Bounce” sau “Sprite”, făcea referire la gustul acru şi rece a băuturii Sprite.

Mai târziu, la începutul anilor ’80, Sprite începe o impresionantă campanie publicitară ce era cunoscută după sloganul “Great Lymon Taste Makes It Sprite” (“Minunatul gust delămâie te face Sprite = spiriduş”) iar combinaţia de cuvinte între “lymon”, “lemon” şi “lime” era menită să descrie savoarea răcoritoarei. Cu toate că s-a menţinut pe eticheta Sprite mulţi ani, sloganul Sprite nu era cel adevărat.

În 1987 Sprite se află tot mai mult în preferinţele tinerilor, astfel încât anunţurile publicitare încep să fie adresate acestui segment de consumatori. “I like the Sprite in you” (“Îmi place spiriduşul din tine”) a fost primul slogan oficial Sprite pentru care au fost realizate mai multe versiuni destinate fiecărui tip de consumator. Sloganul va fi folosit până în 1994, an în care Sprite îşi va modifica logo-ul şi-l va face mai atrăgător. Noul logo va fi dominat de culorile albastru şi verde, iar vechea sitagmă “Great Lymon Taste” va fi scoasă din peisajul Sprite. Anul 1994 aduce schimbări şi pentru sloganul Sprite care este înlocuit cu “Obey your Thirst” (“Urmează-ţi setea”) şi care se adresează populaţiei urbane prin intermediul unei melodii hip-hop. Primele versuri ale melodiei sunau astfel: "Never forget yourself 'cause first things first, grab a cold, cold can, and Obey your thirst." (“Ai grijă de tine/ Fă mai întâi lucrurile importante/ Ia o cutie de băutură rece şi urmează-ţi setea/”).

Spre sfârşitul anilor ’90, în majoritatea spoturilor publicitare Sprite apăreau jucători de baschet faimoşi, iar conceptul de bază pentru aceste spoturi era "Image is nothing. Thirst is everything. Obey your thirst." (“Imaginea nu contează. Setea este totul.Urmează-ţi setea.”). În aceeaşi perioadă, una din cele mai longevive campanii Sprite a fost “Grant Hill bea Sprite” (depăşind campania “Urmează-ţi setea”) în care talentele acestui baschetbal-ist îndrăgit şi aportul băuturii Sprite în dezvoltarea abilităţilor acestuia au fost exagerate în mod hilar.

În anul 2000, Sprite a angajat un artist de grafitti să facă designul unei ediţii limitate a cutiilor de Sprite, design ce a apărut ulterior pe 100 de milioane de cutii în toată Europa. 7 ani mai târziu, un nou logo Sprite, format dintr-o jumătate galbenă şi una verde, alcătuiau un design cu lămâi în forma literei “S” şi începuseră să apară pe toate sticlele şi cutiile Sprite.

În prezent, Sprite este vândut în peste 190 de ţări, printre care şi România, unde este recunoscut sub sloganul “Spune pe bune” .“Milioane de consumatori preferă Sprite pentru gustul său special şi răcoritor de lămâie verde. Dincolo de gustul deosebit al lui Sprite sunt valorile pe care această băutură răcoritoare le promovează: încrederea în sine şi originalitatea.

Preview document

Campania virală Sprite - Pagina 1
Campania virală Sprite - Pagina 2
Campania virală Sprite - Pagina 3
Campania virală Sprite - Pagina 4
Campania virală Sprite - Pagina 5
Campania virală Sprite - Pagina 6
Campania virală Sprite - Pagina 7
Campania virală Sprite - Pagina 8
Campania virală Sprite - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Campania Virala Sprite.docx

Alții au mai descărcat și

Cercetare de marketing - Coca Cola Cherry

Capitolul 1 Prezentarea pietei, a firmei si a produsului 1.1 Coca Cola – prezentarea companiei 1.1.1 Profilul companiei Coca Cola Piata...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Avantajele publicității online în mixul de media. Campania virală Sprite

Introducere În condiţiile în care piaţa a devenit din ce în ce mai segmentată, companiile care doresc să pătrundă pe piaţă sau să lanseze un nou...

Marketing Viral

Marketing. Tipuri si strategii Termenul de marketing este de origine anglo-saxona si reprezinta forma de gerunziu a verbului to market, care...

Ai nevoie de altceva?