Extras din referat
1. Prezentarea grupului în plan international
Jacques Delhaize, negustor de vinuri din anii 1850, a avut trei fii care au gândit si au aplicat în Belgia principiul sucursalismului, adica un antrepozit central care aprovizioneaza punctele de vânzare. Cei trei fii ai lui Jacques Delhaize, care îsi întemeiasera fiecare propria lui afacere, au avut destine diferite. Doi dintre ei, Adolphe si Jules, si-au fuzionat firmele si au creat astfel societatea Delhaize Frres, zisa si Lion. Aceasta a devenit o întreprindere importanta în domeniul supermarket-urilor în Belgia si Statele Unite. Cel de-al treilea frate, Louis Delhaize, îsi dezvolta singur propria societate, care este la originea grupului Louis Delhaize din zilele noastre.
La începutul secolului XX, unchii fratilor Delhaize (Georges si Rene) au trecut frontiera belgiana si s-au stabilit în nordul si respectiv estul Frantei. Primul a înfiintat Les Docks du Nord la Lille. Cel de-al doilea a cumparat firma Sanal din Nancy si Sadal din Strasbourg. în 1929, unul dintre nepotii acestora, Andre Bouriez intra în grupul Sanal cu dorinta de a ajunge la conducerea firmei. Însa în anul 1945, un grup concurent, Mielle, preia controlul grupului Sanal Sadal.
Abia în anul 1965 Andre Bouriez devine presedintele grupului Mielle-Sanal-Sadal, dupa ce îl apropiase de grupul Les Docks du Nord. Înca din anul 1968, grupul începe sa fie interesat de conceptul de hypermarket. Prin intermediul societatii Cora, semneaza un contract de franciza cu grupul Carrefour. Astfel, în septembrie 1969, se deschide primul hypermarket sub sigla Carrefour la Garges-les-Gonesse. Succesul este fulgerator, alte zece magazine fiind deschise în urmatorii cinci ani. Contractul de franciza expira în 1974 si este înfiintata marca Cora. Philippe Bouriez este numit presedinte al grupului în 1975. De atunci, Cora s-a dezvoltat cu succes cu precadere în nordul si estul Frantei. În prezent, pe teritoriul Frantei, exista 59 de hypermarket-uri cu aceasta marca, iar grupul este într-o continua expansiune si în alte tari ale lumii. În total, peste 22.000 de salariati se straduiesc în fiecare zi sa asigure clientilor cele mai bune servicii, produse si preturi.
Alaturi de lantul de hipermarketuri Cora, grupul Louis Delhaize mai include o serie de lanturi de supermagazine, magazine specializate în gradinarit, magazine specializate de animale, magazine hard-discount precum si un cybermarket, o banca si o societate de servicii logistice, situate în mai multe zone ale lumii.
ALTE MAGAZINE DELHAIZE ÎN LUME
- 153 supermarketuri Match in Franta
- 57 in Belgia si Luxembourg
- 17 in Antile si in Guyana
- 20 in Ungaria
- 113 supermarketuri Smatch in Ungaria
- 20 in Belgia
www.supermarchesmatch.com
- 146 magazine hard-discount Profi
din care 78 in Belgia si 68 in Ungaria.
www.profi.lu
- 36 magazine specializate in gradinarit Truffaut
- 7 magazine specializate in gradinarit Garden & Leisure in Marea Britanie
www.truffaut.com
- Cybermarketul Houra care livreaza peste 50.000 de produse in Franta
www.houra.fr
- 49 magazine Ecomax
in Antile si Guyana - 27 magazine specializate de animale Animalis
www.animalis.fr
- societate de servicii logistice SNTCwww.sntc.fr
2. Scurt istoric, obiect de activitate a firmei
Grupul francez Delhaize intra pe piata româneasca în 2003. Acesta a semnat un contract de franciza cu grupul Carrefour în 1968, contract expirat în 1974, anul când este înfiintata marca Cora. În prezent Cora are 65 de hipermagazine în Franta si 84 în lume (Belgia, Antile, Reunion, Mayotte, Madagascar, Vietnam, Ungaria), realizând o cifra de afaceri de 4,8 miliarde euro /an.
Primul hipermarket Cora din Bucuresti a pus piatra de temelie pe 17 septembrie 2002, pe Soseaua Vergului si se întinde pe o suprafata de 16 000 m2, devenind astfel cel mai mare hipermarket din România. Cora a deschis un hipermarket în zona Pantelimon, Cora Granitul, pe data de 1 octombrie 2003 . Cora va comercializa în magazinul sau din Bucuresti peste 120 000 de referinte, conform principiului „totul sub acelasi acoperis”, va folosi 80 de case de marcat si va dispune de 2000 de locuri de parcare; va avea si o galerie comerciala cu 80 de magazine si restaurante si va oferi locuri de munca pentru un numar de 800 de persoane. Cora îsi propune, ca si Carrefour de altfel, sa practice cele mai bune preturi si sa devina primii în domeniul distributiei în România, prin satisfacerea tuturor clientilor, colaboratorilor si actionarilor.
Implementarea hipermarket-ului Cora în România anunta aparitia concurentei în segmentul hipermarket-urilor, care este în plina dezvoltare în toate tarile Europei Centrale si de Est. Chiar daca, în urmatorii ani, concurenta în segmentul hipermarket-urilor va anunta o crestere datorita nivelului mare al investitiilor per magazin, aceasta va deveni mai strânsa odata cu expansiunea Carrefour, cu deschiderile Cora si Leclerc, cu sosirile Tesco si Auchan, posibil, în urmatorii ani.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Hypermarketul Cora.doc