Piața berii

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1650
Mărime: 131.40KB (arhivat)
Publicat de: Miruna-Gina Vereș
Puncte necesare: 0
Proiectul este un studiu pe piata berii, prezentat in decembrie 2008 in cadrul facultatii de Contab.si Informatica de gestiune la disciplina marketing.

Extras din referat

PIATA BAUTURILOR ALCOOLICE

BEREA

Berea este o băutură alcoolică obţinută din 4 produse naturale: drojdia de bere, malţ, hamei şi apă. Aceasta are aproximativ 5% alcool,iar aşa-numita bere fără alcool are între 0 şi 0,5% alcool.

Berea a apărut acum cca. 6000 de ani.Această descoperire a avut loc de mai multe ori în istoria omenirii, astfel că nu se poate şti sigur, unde a fermentat la început berea.

Cele mai vechi urme de bere, care provin din anii 3500-2900 î.Hr., au fost decscoperite de curând în Tepe, Mesopotamia (astăzi în Iranul de vest).

In toată lumea 20000 de feluri de bere sunt îmbuteliate în 180 de feluri, de la normală, slab alcoolizată, pils, amară, cremă de bere şi bere neagră.

In ultimii 10 ani industria berii a avut o evolutie pozitiva in ceea ce priveste calitatea, diversitatea marcilor si productia realizata. Aceasta evolutie a fost posibila datorita unor politici ambitioase ale investitorilor straini care au determinat cresterea competitiei pe piata interna.

ARIA PIETEI

Chiar daca este departe de a fi neamt, romanului ii place berea, iar racoarea unei halbe de bere rece intr-o zi torida este poate una dintre cele mai mari placeri ale berii. Berea a intrat in sufletul romanului fie doar si daca ne gandim la numele celebrului restaurant „Caru’ cu bere” sau la cel al formatiei Bere Gratis.

Piata berii este probabil cel mai dinamic dintre toate domeniile care, din punct de vedere al marketingului sunt deschizatoare de drumuri in Romania. Avem 4-5 concurenti foarte puternici, 4-5 segmente importante, branduri puternice, obiceiuri de consum foarte diferite, bugete foarte mari, multa creativitate, inovatie.

In 2006 berea s-a comercializat pe intreg teritoriul Romaniei.Potrivit statisticilor

romanii consuma bere cu moderatie,avand un consum mediu inregistrat de 70 de litri de bere

pe an, pe cap de locuitor, in comparatie cu alte state ale Europei unde consumul depaseste cu

mult nivelul tarii noastre – Cehia cu 160 litri, Germania cu 118 litri, Austria cu 111 litri,

Luxemburg cu 106 litri, Belgia cu 96 litri, Spania cu 79 sau Olanda cu 78 litri.

Consumul de bere din Romania a crescut in perioada de vara cu 23% fata de sezonul similar din 2005, iar piata a urcat per total cu 16%.Si in viitor aceasta piata are tendinta de crestere,specialistii estimand ca in 2008 consumul mediu de bere va ajunge la 90l pe cap de locuitor,fapt datorat si schimbarilor cli8matice si temperaturilor tot mai mari din sezonul estival ce favorizeaza consumul de bere.

STRUCTURA PIETEI

Principalul segment de piata caruia i se adreseaza sunt persoanele majore,de sex masculin,care populeaza zonele moderate din punct de vedere climatic,cu veri foarte calde.

In ceea ce priveste categoriile de varsta, se pare ca berea este o bautura agreata indeosebi de persoanele intre 25 si 44 de ani. Desi la nivelul grupelor de venit nu s-au inregistrat diferente semnificative, trebuie mentionat faptul ca, in sezonul estival, media frecventei consumului de bere creste direct proportional cu situatia financiara a gospodariei.

Fiind o bautura slab alcoolizata poate fi consumata in orice moment al zilei,sezonul estival fiind perioada in care se inregistreaza cele mai mari vanzari si cel mai mare consum.

mari.

Intr-o luna obisnuita, romanii beau bere, in medie, o data la trei zile, releva rezultatele studiului amintit, efectuat pe un esantion reprezentativ la nivel national, constituit din 1.500 de persoane cu varsta peste 18 ani. Media consumului este mult mai mare in cazul barbatilor (13,3 zile/luna), decat in cel al femeilor (5,3 zile pe luna). De asemenea, intre cei 16% consumatori care au afirmat ca beau bere zilnic, exista de cinci ori mai multi barbati; in schimb, dintre cei 22% respondenti care consuma saptamanal aceasta bautura, majoritatea covarsitoare o reprezinta femeile (30% femei vs. 15% barbati).

Preferintele consumatorilor se indreapta in mod evident catre berea blonda (97%), cu alcool (95%) si catre sticla de 0,5 litri (83%). Tot din punctul de vedere al tipului de ambalaj, cutia de 0,5 litri intruneste 27% din optiuni, iar sticla de 0,33 litri, doar 5%, in timp ce berea la halba si cea la bidon de plastic de doi litri este consumata in mod obisnuit de 14%, respectiv 15% din romani.

Pentru 87% consumatori, acasa este locul favorit pentru a se delecta cu aceasta bautura. Pe de alta parte, aproape jumatate merge in baruri sau la terase, majoritatea fiind barbati si persoane necasatorite. Este de retinut, de asemenea, ca deprinderea de a bea bere in baruri/la terase/in fast-food-uri este mai degraba specifica tinerilor intre 18 si 34 de ani.

Magazinele alimentare sunt locurile de achizitie preferate de aproape 60% din cumparatori, pe urmatoarele doua locuri situandu-se chioscurile (34%) si micile magazine de cartier (32%). Tipul de unitate comerciala din care romanii se aprovizioneaza cel mai rar cu bere il reprezinta hipermarketurile (2%) care, ca si supermarketurile, constituie magazine vizitate mai degraba de persoane cu educatie superioara si cu venit mare pe gospodarie.

Golden Brau este marca de bere care a inregistrat scorul cel mai mare in ceea ce priveste consumul regulat (42%), fiind urmata indeaproape de Bergenbier (38%) si de Ursus (29%). Facem precizarea ca, prin ,,consum in mod regulat,, se intelege totalitatea marcilor de bere baute cu o anumita frecventa,de un anumit consumator.

Marca Tuborg, aflata pe locul patru in acest clasament, este consumata in mod regulat de 23% din romani. Dupa cum rezulta din datele din infografia paginii, aceasta ordine se mentine si in cazul marcilor de bere consumate cel mai des sau preferate de romani. In acest ultim caz insa, Tubog se distanteaza cu un procent fata de Ursus.

Studiul companiei Synovate a mai evidentiat faptul ca marci precum Carlsberg, Stella Artois sau Tuborg sunt mai degraba consumate de persoanele mai tinere, intre 25 si 34 de ani, cu educatie superioara si cu un venit mare pe gospodarie si ca sunt baute preponderent de oraseni. Pe de alta parte, marcile Bucegi si Ciucas inregistreaza un consum mai mare in randul persoanelor de peste 45 de ani, cu venit mediu spre scazut si cu nivel mediu de educatie.

Pe regiuni, Golden Brau este marca de bere consumata cel mai des in Oltenia (74%). Tot cel mai des, bucurestenii consuma Bergenbier (26%), banatenii - Timisoreana (40%), iar ardelenii - Ursus (16%).

Cele mai importante criterii de care tin seama bautorii de bere atunci cand fac o alegere sunt: gustul (79%), pretul (51%) si numele marcii (25%). Desi, per total, joaca un rol mai putin important, factori precum reclama sau recomandarile prietenilor sunt luate in considerare mai ales de persoanele foarte tinere. In mod normal, importanta pretului scade invers proportional cu cresterea venitului pe gospodarie.

Principala cauza care a dus la ascensiunea rapida a consumului de bere in ultimii trei ani a fost lansarea de marci noi, insotita de campanii de publicitate si promotie agresive.

Practic, aproape toate marcile de bere care domina piata in prezent din punct de vedere al popularitatii au fost lansate in ultimii patru ani,cand investitorii straini au asaltat piata romaneasca cu o multime de produse,bazandu-se pe cresterea calitatii berii,comparativ cu cea dinainte de 1998: Tuborg - pe segmentul premium sub licenta internationala, Ciuc, Golden Brau si Skol - pe segmentul mediu, popular sau Noroc - pe segmentul inferior

Preview document

Piața berii - Pagina 1
Piața berii - Pagina 2
Piața berii - Pagina 3
Piața berii - Pagina 4
Piața berii - Pagina 5
Piața berii - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Piata Berii.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de Piață

Studiu de piata în domeniul vodcii Firma S.C. Prodalcom S.A. producatoare a gamei de produse Voronskaya Facultatea Relatii Economice...

Studiul pieței băuturilor răcoritoare

Scopul cercetarii: Scopul acestei cercetari este studiul comportamentului de cumparare pentru bauturile racoritoare in randul populatiei din...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Tehnici de poziționare pe piață a berii din România

O companie care se decide sa opereze pe o anumita piata vasta, va trebui întotdeauna sa recunoasca ca nu poate deservi toti clientii existenti pe...

Studiu de Caz privind Comunicarea de Marketing pe Piața Berii în România

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE ÎN COMUNICAREA DE MARKETING. 1.1. ISTORICUL COMUNICARII DE MARKETING Comunicarea este un proces ale carui origini sunt...

Cercetare - piața berii din România

PIATA BERII DIN ROMANIA =cercetare de marketing= Cercetarea de marketing o vom dezvolta luand în considerare trei principali competitori de pe...

Analiza concurenței pe piața berii din România

Introducere O trasatura de baza a economiei de piata o reprezinta concurenta, motiv pentru care aceasta este cunoscuta si sub numele de economie...

Lansarea Timișoreana pe piața berii din Ungaria

I. Descrierea programului de marketing Piata berii din Romania Brau Union SA, Ursus Breweries, Interbrew si United Romanian Breweries Bereprod...

Piața Berii

Introducere Descoperită cu mii de ani în urmă, berea a devenit în ziuă de astăzi un aliment foarte des consumat pentru gustul său plăcut şi...

Încălcarea legilor antitrust - studiu de caz - piața berii din Olanda

Elemente introductive Unul dintre elementele caracteristice ale economiei de piata este reprezentat de concurenta, existenta si manifestarea...

Piața berii în România

Capitolul 1.Istoria berii Se pare ca prima forma de bere vine de la painea care s-a udat si a inceput sa fermenteze, de unde a aparut procesul de...

Ai nevoie de altceva?