Modele de analiză - administrația publică

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2361
Mărime: 23.74KB (arhivat)
Publicat de: Robert R.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alina Profiroiu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI FACULTATEA DE MANAGEMENT-ADMINISTRATIE PUBLICA

Cuprins

  1. 1.Modelul liberal clasic 3
  2. 2.Modelul neoliberal 4
  3. 3.Teoria marxista asupra administratiei.Modelul neomarxist 5
  4. 4.Modelul birocratic al lui Weber 6

Extras din referat

1.Modelul liberal clasic

“Potrivit conceptiei ce sta la baza modelului liberal,sectorul public este pus in relatie de competitie cu sectorul privat. Frontierele dintre cele doua sectoare, desi nu sunt bine delimitate, se afla in continua miscare, variatia acestora fiind decisa de societatea insasi, ca urmare a victoriei in alegeri a diferitelor curente politice.”

Modelul liberal clasic este denumit de autori drept o abordare juridico-politica,un model iacobin sau drept curentul structural-institutional.

“Se vorbeste de abordare juridico-politica, deoarece, imprumutand definitia data administratiei de catre „administrativisti”, aceasta prezinta administratia ca ansamblul mijloacelor umane si materiale, insarcinate, sub autoritatea guvernantilor, sa asigure executarea legilor şi functionarea serviciilor publice si pe care ea o concepe ca pe un corp de organe supus legii si subordonat puterii politice.”

Curentul structural-institutional insista asupra descrierii specificitatii institutiilor administrative,care nu pot fi asemanate nici unui alt tip de organizatie.Administratia are ca scop interesul general si foloseste drept mijloace,prerogativele puterii publice.

“O alta denumire utilizata pentru a desemna acest model liberal este aceea de„model iacobin” ceea ce constituie un progres, deoarece se vorbeste de model,asadar se recunoaste o imagine si se admite in acelasi timp ca o asemenea imagine nu poate sta la baza construirii unei stiinte.Totusi,nu se recunostea inca imaginea liberala a administratiei si se insista mai ales asupra „inchiderii” sale in raport cu mediul.Faptul ca administratia se construieste ca o comunitate inchisa, care recurge la reguli specifice de functionare, a fost un argument pe care se insista pentru diminuarea puterii sale politice legitime”

Acest model se axa pe relatia politica-administratie,ce se materializeaza in doua principii.Primul este subordonarea administratiei fata de puterea politica:”Ar exista deci o putere unica ce s-ar manifesta mai intai prin acte de vointa initiala(puterea legislativa) si s-ar exercita la un grad inferior prin acte de executare a legilor(puterea

executiva.”

Al doilea principiu consta in separarea dintre puterea politica si administratie. “Dihotomia politica-administratie,este alimentata de separatia puterilor in cadrul unui sistem statal.Astfel,politica se coreleaza imediat cu ramura legislativa,fiind o expresie a vointei statului,iar administratia,cu executia solicitarilor in mod impartial.”

“O alta relatie importanta a modelului liberal este relatia administratie publice cu ea insasi.Se poate defini aceasta relatie ca o activitate executiva,la interfata cu politica normativa,a carei arbore motor este un sistem managerial eficace si eficient,cu un fundal filosofic,psihologic,sociologic,in cadrul unui sistem statal dat.”

“De asemenea, aceasta are in vedere problema repartitiei puterilor intre administratia centrala si cele teritoriale, adica centralizare vs descentralizare. Raportul dintre centralizare si descentralizare are un caracter relativ, stabil si dinamic. Astfel, complexitatea inalta a mediului presupune descentralizare,dupa cum una redusa presupune centralizare.” “( )Aucoc, care constata ca centralizarea constituie una dintre bazele esentiale ale organizarii administrative politice si juridice a Frantei, refuza sa abandoneze, sa lase colectivitatilor locale gestiunea propriilor lor interese:„aceasta ar compromite, in multe cazuri, interesele generale si principiul unitatii legislatiei” Modelul liberal este deci un model de analiza al administratiei centralizate.

2.Modelul neoliberal

Aceste model de analiza are in vedere transformarile care au avut loc in societatea secolului al XX-lea.Astfel,administratia a devenit total neadaptata functiilor pe care trebuie sa le indeplineasca.Avea de asemenea in vedere eficientizarea si managementul in administratie.

“Neoliberalii sunt pentru solutii organizate privat in locul sistemelor de stat considerate a fi birocratice. Prin aceasta trebuie realizata o administrare eficienta a mijloacelor cetatenilor.( )Analiza neoliberala a administratiei evidentiaza schimbarile care au avut loc in mediul economic,cultural si social in care functioneaza sistemul administrativ si necesitatea ca acesta sa reactioneze la aceste schimbari,care se manifesta sub forma unor miscari neregulate.Astfel administratia trebuie sa-si schimbe rolul: nu doar asigura ordinea si impunea un minimum de justitie sociala si redistribuire,ci stapanea si conjunctura pentru a minimaliza si preveni crizele structurale previzibile.”

Neoliberalismul contesta cei patru stalpi ai administratie liberale,si anume:centralizare, birocratizare,ierarhizare,sectorializare.“Centralizarea asigura coordonarea sistemului decizional si controlul direct al functiunilor organizatiei.Descentralizarea face posibila delegarea si motivarea in conditiile unei largi arii de probleme.”

Coordonarea consta in inlocuirea organizarii administrative traditionale, centralizate, ierarhizate cu o multitudine de agenti autonomi.

In ceea ce priveste controlul,acesta trebuie sa sufere transformari atat din punct de vedere cantitativ,cat si din punct de vedere calitativ.Din punct de vedere cantitativ trebuie diminuat numarul de controale,si din punct de vedere calitativ in sensul ca nu mai trebuie sa constituie un mijloc de sanctiune,ci un instrument de masurare a ecarturilor dintre rezultatele obtinute si obiectivul final de atins.

Birocratizare este caracterizata drept:”o organizare bazata pe anonimatul generalizat si a carei expresie consta in existenta statului functiei publice”. Ierarhizarea presupunea existenta unui singur sef ierarhic de care ascultau toti subordonatii. Sectorializarea este rezultatul proceselor de diferentiere in cadrul functiei publice.

“Modelul neoliberal atribuie statului functiunile de suveranitate ce il legitimeaza: protectia frontierelor si aparare nationala, politie si justitie, astfel incat economia de piata, initiativa individuala si auto-reglarea sociala (din perspectiva lui Adam Smith) trebuie sa reduca progresiv alte domenii de interventie, din care statul in sfarsit consimte sa se retraga, scopul sau devenind astfel protectia libertatilor individuale.”

Modelul neoliberal presupune,de asemenea,noi principii de gestiune prin introducerea managementului participativ prin obiective,ce presupune repartizarea de catre manager catre colaboratorii sai obiectivele de atins,lasandu-le initiativa si libertatea de alegere a mijloacelor.

Participarea trebuie sa aiba loc conform modelului neoliberal.“Participarea de sus in jos este o presupunere in care politica se ocupa cu definirea si atingerea anumitor scopuri mai adanc inradacinate in paradigma dominanta a actiunii umane.Se considera ca actiunea sociala este indreptata spre anumite scopuri,ca politica reprezinta urmarirea unor scopuri de interes general si ca declaratiile politice indica anumite scopuri.”

Preview document

Modele de analiză - administrația publică - Pagina 1
Modele de analiză - administrația publică - Pagina 2
Modele de analiză - administrația publică - Pagina 3
Modele de analiză - administrația publică - Pagina 4
Modele de analiză - administrația publică - Pagina 5
Modele de analiză - administrația publică - Pagina 6
Modele de analiză - administrația publică - Pagina 7
Modele de analiză - administrația publică - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Modele de Analiza - Administratia Publica.doc

Alții au mai descărcat și

Principiile Administrației Publice

INTRODUCERE Prezenta lucrare are la bază modul în care funcţionează, este organizată administraţia publică locală şi principiile pe care se...

Sisteme administrative comparate Anglia vs Franța

Titlu: Modelul administrativ francez comparat cu modelul administrativ britanic Justificare: Am ales aceste sisteme deoarece Franta si respectiv...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Practică Ministerul Mediului

Prezentarea institutiei publice 1.1 Denumirea institutiei, profil, obiect de activitate profesionala Ministerul Mediului se organizează şi...

Proiect practică - Primăria Sectorului 3

I- PREZENTAREA INSTITUTIEI PUBLICE IN CARE SE DESFASOARA PRACTICA 1.1 DENUMIREA INSTITUTIEI, PROFIL, OBIECT DE ACTIVITATE PROFESIONALA Stagiul de...

Proiect practică - Primăria Municipiul Caracal

1.Prezentarea Primariei Municipiului Caracal 1.1. Denumirea institutiei,profil,obiect de activitate profesionala Practica s-a efectuat la...

Agenția Națională a funcționarilor publici

1. PREZENTAREA AGENTIEI NATIONALE A FUNCTIONARILOR PUBLICI 1.1. Denumirea institutiei publice, profil, obiect de activitate profesionala Agentia...

Practică - Primăria Comunei Malu

1. Prezentarea institutiei publice 1.1.Denumirea institutiei, date generale, profil, obiect de activitate Alegerea institutiei in care sa imi...

Practică la ministerul culturii

1.Prezentarea institutiei publice in care se desfasoara practica 1.1. Denumirea institutiei, profil, obiect de activitate profesionala....

Primăria Târgoviște - proiect practică

TÂRGOVISTE, VECHE CETATE DE SCAUN Resedinta domneasca si capitala intre 1396 si 1714, Târgovistea a detinut mai bine de trei secole statutul de...

Proiect practică - Primăria Slobozia

Prezentarea oraşului Slobozia Scurt istoric: Cercetările arheologice au dus la descoperiri ce confirmă existenţa unor aşezări umane în perimetrul...

Ai nevoie de altceva?