Parlamentul din Austria și Marea Britanie

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1221
Mărime: 11.35KB (arhivat)
Publicat de: Emanoil Stănescu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Armenia Androniceanu

Extras din referat

Parlamentul Austriei

Parlamentul Austriei care este si autoritatea legislativa din aceasta tara, este format din doua Camere: Nationalrat si Bundesrat.

Landurile iau parte la la procesele legislative ale Parlamentului federal prin Bundesrat. Nationalrat-ul este format din 183 de reprezentanti alesi de parlamentele landurilor(Landtag). Numarul de deputati pentru fiecare land este direct proportional cu numarul populatiei, iar numarul total al reprezentantilor in Bundesrat a fost stabilit la 63 pe baza rezultatelor evidentelor populatiei din 1981.

Membrii celor doua Camere sunt considerati angajati, iar salariul lor este fixat ca o cota procentuala din salariul celui mai inalt grad al personalului din serviciul civil si este platit de Federatie.

Initiativa legislativa in Austria au parlamentul si guvernul. Propunerile legislative sunt trimise catre Nationalrat ca motiuni si sunt inscrise in propunerile guvernelor federale. Bundesrat-ul poate propune motiuni legislative catre Nationalrat prin intermediul reprezentantilor guvernelor federale. La nivelul federal, executivul joaca un rol important in elaborarea proiectelor de legi. Se poate spune ca mai mult de 80 procente din propunerile guvernelor se concretizeaza in legi.

Poate fi introdusa in dezbateri si o initiava populara daca este sustinuta de cel putin 100.000 de cetateni sau cel putin 1-6 din electorat in oricare din landuri. Aceste initiative pot fi transpuse sub forma unor proiecte de legi.Pana in prezent, insa, nici o lege nu a fost rezultatul initiativei populare.

Fiecare propunere primita de la Nationalrat este transmisa catre Bundesrat.Bundesrat-ul poate sa analizeze si sa critice propunerile primite de la Nationalrat.

Daca Nationalratul insista asupra propunerii in forma initiala si argumenteaza ratiunea acesteia, propunerea este transmisa pentru a fi promulgata ca lege.Bundesrat-ul nu poate exprima obiectii in cazul legilor ordinare ale Nationalrat-ului, a celor referitoare la dizolvarea acestuia din urma, aprobarea propunerilor bugetelor federale, aplicarea sanctiunilor, constituirea sau rambursarea imprumuturilor si respectarea dispozitiilor federale.

Membrii Parlamentului participa si la derularea altor activitati. Fundamentarea bugetelor este una dintre cele mai importante activitati la care participa si membrii Nationalrat-ului.

Fiecare land are propriul sau parlament ales, care raspunde pentru exercitarea autoritatii legislative.Membrii Parlamentului la nivel de land sunt alesi direct pentru un interval de timp, care variaza cu prevederile constitutionale ale fiecarui land;de obicei acesta este de 5 ani.

Parlamentul Marii Britanii

Marea Britanie alege 81 de membrii care fac parte din Parlamentul European. In cadrul regatului, conducerea administrativa este exercitata de catre Parlamentul compus din Camera Lorzilor, constituita potrivit altor principii decat cele electorale si Camera Comunelor. Parlamentul este autoritatea legislativa suprema.

Marea Britanie are o doctrina traditionala, aceea a suveranitatii Parlamentului, ceea ce inseamna ca nimeni nu are voie sa amendeze legile aprobate de Parlament.Insa exista si exceptii, de exemplu in relatia cu serviciile de securitate si politia internationala.Parlamentul este doar informat despre toate initiativele si acordurile incheiate sub prerogativele puterii regale, deoarece acestea nu constituie probleme care sa fie solutionate si aprobate de Parlament.

Comisiile Departamentale Speciale constituite pe langa Camera Comunelor se ocupa in mod expres cu urmarirea implementarii efective a legilor.De asemenea, analizeaza probleme speciale, intocmesc rapoarte, iar ministrii de resort sunt invitati sa participe la lucrarile lor.

Fiecare comisie este deservita de catre un secretar, sau functionar care lucreaza o perioada limitata.

Au fost constituite 3 astfel de comisii speciale.Acestea analizeaza legile primite de la Comisia Europeana evidentiind implicatiile asupra celorlalte componente ale cadrului legislativ si politicii Marii Britanii, iar deseori formuleaza si recomandari care pot fi discutate la nivelul Camerei Comunelor.

Preview document

Parlamentul din Austria și Marea Britanie - Pagina 1
Parlamentul din Austria și Marea Britanie - Pagina 2
Parlamentul din Austria și Marea Britanie - Pagina 3
Parlamentul din Austria și Marea Britanie - Pagina 4
Parlamentul din Austria și Marea Britanie - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Parlamentul din Austria si Marea Britanie.doc

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND PROTECŢIA JURIDICĂ A DREPTURILOR OMULUI I.1.Apariţia şi evoluţia istorică a protecţiei drepturilor...

Piața turistică a Austriei

CAP I: ELEMENTE DE CADRU GENERAL Austria sau in germană: Republik Österreich, este o ţară fără ieşire la mare cu aproximativ 8.3 milioane de...

Drepturile Omului - Studiu de Caz Consiliul Europei

1.DREPTURILE OMULUI-CADRU GENERAL a) Dreptul internaţional al drepturilor omului Noţiunea de drept internaţional al drepturilor omului sau...

Congresul de la Viena și sistemul concertului european, 1814-1848

Veacul XIX a fost epoca ultimă a Europei ca centru al lumii cunoscute. Spre deosebire de modernitatea timpurie, secolul XIX, în materie de relaţii...

Parlamentul European

Institutii Europene Scurta descriere privind institutiile europene. Incheierea Tratatelor constitutive ale comunitatilor europene a dus la...

Raport de țară - Austria

Introducere Am ales Austria datorita faptului ca am fost interesate de tarile dezvoltate din Uniunea Europeana, tari care au un trecut si o...

Consiliul Europei

Consiliul Europei este o organizatie internationala cu caracter regional care a luat fiinta la data de 5 mai 1949, fiind creata initial de un numar...

Sisteme administrative comparate între statele cu Parlament Bicameral

1.1 Noţiuni introductive A fost nevoie de două războaie pentru ca europenii să se gândească la realizarea unitaţii lor pe cale paşnică. Guvernele...

Ai nevoie de altceva?