Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 4510
Mărime: 361.96KB (arhivat)
Publicat de: Valentina Chirilă
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Daraba Aura
Universiatatea “dunarea De Jos” Galati Facultatea: Stiinta Si Ingineria Alim Entelor Specilizarea: Inginerie Si Management In Alimentatie Publica Si Agroturism

Extras din referat

Situandu-se in nord-vestul Romaniei, judetul Cluj este al 13-lea ca marime din tara, si ocupa 2,8% din suprafata Romaniei. Cu un mediu natural favorabil activitatii umane, suprafata judetului Cluj a fost locuita din timpuri imemorabile. Descoperirile arheologice din aceasta regiune atesta existenta unei civilizatii bine integrate in viata si cultura europeana.

Cele mai vechi asezari neolitice din Romania au fost descoperite in zona Gura Baciului. In secolul al II lea i.Hr., aici s-a dezvoltat civilizatia geto-daca, mentionata in scrierile lui Herodot. Dupa cucerirea Daciei de catre romani si transformarea acesteia in provincie, vechiul oras Napoca a fost numit municipiu de catre Imparatul Adrian (124 D.Hr.), iar apoi transformat in colonie, in timpul domniei lui Marcus-Aurelius (160-180 d.Hr.). Important centru politic, orasul a fost o perioada, capitala Daciei Porolissensis. Colonizarea romana a acoperit intraga suprafata a judetului, fapt atestat prin numeroase vestigii (Bologa, Caseiu). Dupa retragerea administratiei armatei romane in sudul Dunarii (275 d.Hr.), regiunea a continuat sa fie locuita populatia ramasa a supravietuit perioadei migratiilor barbarilor dinspre estul si sudul Europei.

La acel timp au fost puse bazele primei organizari statale, Voievodatului lui Gelu, avand ca aparare cetatile Dabaca si Gilau. In 1213 d.Hr., localitatea Cluj-Napoca este mentionata sub numele de Castrenses de Clus impreuna cu dealurile din imprejurimi.

Voievodatul lui Gelu nu a rezistat presiunii ungurilor stabiliti in Campia Panoniei, pe teritoriul fostei provincii romane Pannonia, fiind inclus in Voievodatul Transilvania, sub suveranitate ungara.

Anul 1316, Clujul obtine privilegiul de civita, in secolele XIV-XV, devine unul din cele mai impunatoare orase din Transilvania, fiind un important centru economic, politic-cultural.

Anul 1437, taranii se revolta impotriva nedreptatilor si opresiunii, la Bobalna, rascola avand un deznodamant tragic pentru tarani. Incepand cu secolul al XVI-lea, orasul se dezvolta mai ales ca centru cultural. Anul 1550 este pusa in exploatare prima imprimerie si in 1580 isi deschide portile o academie cu trei departamente (teologie, filosofie drept). In 1776, este inlocuita cu o universitate cu patru departamente (filosofie, stiinte naturale, drept, chirurgie), care a avut ca profesor pe doctorul oftalmolog cu renume european, I. Piuariu-Molnar.

Intre anii 1683 si 1699, Clujul a fost ocupat si trecut sub guvernare austriaca. Dupa 1790, aici a fost mutata resedinta guvernatorului imperial al Transilvaniei. Urmare a acestui fapt importanta politica a orasului a crescut. Reprezentati ai populatiei Clujului au luat parte la Revolutia din1848, sustinand programul revolutionarilor. In ciuda dorintei exprimate a populatiei, Dieta Clujului - alcatuita din unguri si germani - au votat in 17/29 mai 1848, unirea Transilvaniei cu Ungaria, decizie cu rezultate negative atat pentru revolutie cat si pentru populatia romaneasca din Transilvania.

Lupta populatiei romanesti impotriva agresiuniii sociale si nationale a culminat cu momentul crucial in 1918, cand, urmare a demisiei monarhiei austro-ungare, Transilvania s-a unit cu Romania, in urma referendumului de la Alba-Iulia (pe 1 decembrie 1918, ziua nationala a Romaniei).

Pe 16 decembrie 1974, cu ocazia aniversarii a 1850 ani de la prima atestare documentare a municipiului, orasul a primit numele Cluj-Napoca.

Prima mentionare epigrafica a asezarii Potaissa dateaza din anul 108 d.Hr. - anul 168 d.Hr. a devenit comandamentul Legiunii a V-a Macedonica. Stationarea legiunii a contribuit la dezvoltarea pe toate planurile a asezarii daco-romane pe raul Aries, pana la sfarsitul secolului al II-lea. Retragerea armatei romane in timpul lui Aurelian, a reprezentat un eveniment important in viata orasului, dar nu a dus la sfarsitul vietii romanilor din Potaissa. Ca in toata Dacia, elementul roman este foarte bine implementat, ireversibil a supravietuit esenta, formand poporul daco-roman. Intr-un document din 1075, vechea asezare Potaissa a fost numita Turda pentru prima data. Orasul actual a avut la baza trei nuclee: Turda Veche, Turda Noua, satul Oprisani, care au rezistat in timp. Printre numeroasele evenimente petrecute de-a lungul timpului, putem aminti asasinarea in 1601 a voievodului Mihai Viteazul pe Campia Turzii. El a fost primul domnitor care a unit cele trei principate romanesti. In perioada 1829-1894, miscarea memorandum condusa de Dr. Ioan Ratiu, este alt eveniment istoric care trebuie mentionat.

Preview document

Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 1
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 2
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 3
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 4
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 5
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 6
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 7
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 8
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 9
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 10
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 11
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 12
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 13
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 14
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 15
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 16
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 17
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 18
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 19
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 20
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 21
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 22
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 23
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 24
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 25
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 26
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 27
Managementul ospitalității - Hotel Rimini Cluj-Napoca - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Managementul Ospitalitatii - Hotel Rimini Cluj-Napoca.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Gestiune hotelieră

Bibliografie: - Draica Constantin „Ghid practic de turism intern si international”, Ed. All, Bucuresti 1999. - Radu Emilian „Managementul firmei...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?