Logistică - depozitarea

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 5918
Mărime: 26.64KB (arhivat)
Publicat de: Barbu Alexa
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

Definiţie

Ca parte a sistemului logistic, depozitarea poate fi definită „activitatea de păstrare a produselor la şi între punctele de producţie şi cele de consum şi oferirea de informaţii managementului firmei despre situaţia, condiţiile şi starea bunurilor păstrate”.

În literatura de specialitate s a introdus termenul de „centru de distribuţie”. Depozitarea este un termen mai general, mai cuprin¬zător, pe când „centrul de distribuţie” este definit în sens mai restrâns; „ca un depozit de produse finite şi locul unde pot fi făcute comenzi en gros sau en detail”.

Alternative de depozitare

Dacă ne referim la opţiunile pe care le are o firmă atunci când ia decizia de depozitare are două mari alternative:

- să închirieze facilităţi, respectiv, depozite;

- să utilizeze facilităţile proprii sub denumirea de depozite proprii;

Alegerea alternativei, respectiv a politicii de depozitare a unei firme tipice depinde de o serie de factori, cum ar fi:

-filosofia firmei;

-capitalul disponibil;

-caracteristicile produselor: perisabilitatea, mărimea liniei de pro¬dus, substituibilitatea;

-rata de depreciere morală;

-condiţiile economice;

-concurenţa;

-sezonalitatea cererii;

-Folosirea metodelor de conducere a producţiei de tip JIT, Kanban etc.

-modul de transport, tehnologiile de transport;

-particularităţile firmei producătoare,

-nivelul serviciului către clienţi;

-Nivelul stocurilor etc.

Folosirea depozitelor închiriate

Principalele avantaje care pot fi realizate de o firmă care apelează la închirierea spaţiilor de depozitare sunt următoarele:

1. Conservarea capitalului

Unul din avantajele majore ale depozitelor închiriate este acela că nu sunt necesare investiţii de capital din partea firmelor producătoare sau chiar a distribuitorilor. Se evită astfel investiţii în construcţii, teren şi echipamente, precum şi costurile asociate cu punerea în operă a unei noi afaceri cu angajarea şi protecţia personalului.

2. Adaptabilitatea la factorul sezonier.

Închirierea spaţiului de depozitare în cazul unei activităţi sezoniere, permite firmei să contracteze un spaţiu de depozitare la nivelul necesarului pentru a acoperi cererea în perioadele de vârf. În cazul folosirii depozitelor proprii, pe de altă parte, există restricţii privind cantitatea maximă de produse ce poate fi depozitată şi există probabilitatea de a nu asigura un grad corespunzător de folosire a capacităţii de depozitare pe tot parcursul anului. Firmele care se confruntă cu variaţii semnificative ale costurilor, datorită sezonalităţii sau programării producţiei, promovării vânzărilor sau altor factori, prin închirierea spaţiilor de depozitare, obţin avantaje clare în realizarea corelaţiei între variaţia costurilor şi a volumului de depozitare.

3. Reducerea riscurilor

Investiţiile în depozite proprii înseamnă asumarea riscului că această facilitate raportată la strategia de distribuţie să se învechească datorită schimbărilor în tehnologie sau a schimbării volumului afacerii.

4. Economiile în utilizarea spaţiilor de depozitare

Închirierea spaţiilor de depozitare poate genera economii care nu sunt accesibile firmelor mici, dar dă posibilitate să reunească (concentreze) cererile de depozitare, în cantităţi mici ale mai multor firme, asigurând o bună folosire a capacităţilor de depozitare şi costuri rezonabile în folosirea echipamentelor şi de personal. În multe situaţii ea poate oferi servicii specializate la costuri mai mici decât depozitele proprii. Aceste servicii specializate includ:

- sortarea;

- împachetarea produselor pentru expediere şi etichetarea;

- reunirea produselor deteriorate şi a celor pe care producătorul le ia înapoi sub forma unei încărcături complete a mijloacelor de transport;

- constituirea produselor în unităţi de transport – manipulare şi depozitarea sub forma mijloacelor de grupaj (palete, containere);

- service ul şi întreţinerea echipamentelor;

- urmărirea stocurilor la produsele care prezintă variaţii importante a vânzărilor pe piaţă;

- serviciul en gros prin care producătorul combină comenzile dife¬riţilor clienţi localizaţi pe o anumită piaţă şi le expediază unui depozit central, unde comenzile sunt separate şi livrate fiecăruia.

Economii se pot obţine şi prin unirea mai multor expediţii în cantităţi mici, care folosesc acelaşi depozit închiriat. Depozitele închiriate pot uni cererile diferiţilor clienţi într o singură expediţie, dând posibilitatea reducerii costurilor. Clienţii care îşi ridică comenzile de la acest depozit, pot obţine produsele de la mai mulţi producători dacă aceştia folosesc acelaşi depozit.

5. Flexibilitate

Un alt avantaj major oferit de către depozitele închiriate este flexibilitatea. Deţinerea sau închirierea pe termen lung a unui depozit poate deveni (un inconvenient) o povară dacă afacerea impune schimbarea locurilor de depozitare. Depozitele închiriate necesită doar un contract pe termen scurt creând obligaţii numai pe termen scurt. Contractele pe termen scurt pentru închirierea spaţiului de depozitare fac mai uşoară schimbarea amplasării depozitelor determinată de schimbările de pe piaţă, modificării costurilor diferitelor moduri de transport, a volumului de vânzări sau a situaţiei financiare a firmei. Depozitele închiriate oferă servicii suplimentare şi personalul corespunzător.

Depozitele închiriate dau posibilitatea producătorilor să evalueze şi să experimenteze diferite alternative privind amplasarea lor pentru a optimiza sistemul logistic al firmei. Dacă această activitate nu oferă avantajele programate, iar obiectivele propuse nu se realizează se poate renunţa uşor la depozitele închiriate.

6. Avantaje privind taxele

În cele mai multe ţări o firmă are un avantaj sigur dacă nu deţine proprietăţi în caz contrar ea trebuie să plătească multe impozite şi taxe chiar substanţiale. În consecinţă, firma poate folosi depozitele închiriate în mod avantajos. În unele state nu se plătesc impozite pentru bunurile păstrate în depozite închiriate. Clauza de port liber permite păstrarea bunurilor în depozite închiriate, până la un an, fără a se percepe taxe.

7. Cunoaşterea costului păstrării şi manipulării

Când un producător foloseşte spaţii de depozitare închiriate cunoaşte cu exactitate costul depozitării şi manipulării pe baza actelor de plată lunară pe care le primeşte, fapt ce i permite să estimeze cu mare exactitate costurile pentru diferite nivele de activitate, acestea fiind cunoscute în avans. În cazul depozitelor proprii este de multe ori dificil să se determine costurile fixe şi variabile şi modul lor de variaţie.

8. Minimizarea conflictelor de muncă

Folosirea depozitelor închiriate are avantajul că fereşte sistemul de distribuţie al producătorului de conflictele de muncă.

Desigur pe lângă avantajele prezentate mai înainte, folosirea depozitelor închiriate prezintă şi dezavantaje cum ar fi:

- comunicaţii ineficiente,

- lipsa serviciilor specializate,

- lipsa disponibilităţii spaţiului de depozitare.

Comunicaţii ineficiente

Comunicaţiile efective pot fi o problemă în cazul folosirii depozitelor închiriate, întrucât nu toate terminalele calculatoarelor şi sistemelor sunt compatibile. Un operator cu greu este dispus să adauge un terminal în plus pentru un singur client. Totodată lipsa standardizării contractelor face dificilă comunicarea în acest domeniu.

Lipsa serviciilor specializate

Nu întotdeauna serviciile specializate pe care le doreşte clientul sunt disponibile într un anumit loc. Multe depozite închiriate oferă servicii local, fapt ce constituie un inconvenient pentru firmele care au o distribuţie regională sau naţională. În consecinţă, un producător cu o reţea de distribuţie naţională, dacă apelează la un depozit închiriat, va fi nevoit să aibă de a face cu mai mulţi operatori şi să urmărească derularea mai multor contracte.

Lipsa disponibilităţii spaţiului de depozitare

Spaţiul de depozitare pe care doreşte să l închirieze o firmă poate să nu fie disponibil în locul şi la momentul în care o firmă îl solicită. Criza de spaţiu de depozitare apare, periodic pe pieţele foarte bune, fapt ce poate afecta strategiile logistice şi de marketing ale firmei.

Exemplu 1:

Furnizorul de logistica DSV si-a dublat suprafata de depozitare

Furnizorul de servicii de logistica DSV Solutions, divizie a grupului danez DSV (De Sammensluttede Vogumaend - The Joint Hauliers), si-a dublat suprafata inchiriata pana la aproximativ 56.000 mp de spatiu de depozitare pe piata locala, dupa ce a preluat 29.000 mp in proiectul Bucharest West, dezvoltat de Portland Trust in zona autostrazii Bucuresti-Pitesti. In plus, DSV Solutions, care a realizat in 2007 o cifra de afaceri de 21 mil. euro, intentioneaza sa achizitioneze alti 20.000 mp spatiu de depozitare in aceeasi locatie si 10.000 mp spatiu de depozitare in Brasov. Compania ia in considerare extinderea capacitatilor de depozitare in Oradea, Timisoara, Cluj si Constanta. In Romania, grupul DSV asigura servicii de transport, logistica si distributie prin trei divizii - DSV Road, DSV Air & Sea si DSV Solutions.

Preview document

Logistică - depozitarea - Pagina 1
Logistică - depozitarea - Pagina 2
Logistică - depozitarea - Pagina 3
Logistică - depozitarea - Pagina 4
Logistică - depozitarea - Pagina 5
Logistică - depozitarea - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Logistica - Depozitarea.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea angajaților în compania DSV Solutions

I. PREZENTAREA COMPANIEI DSV Solutions este filială a companiei multinaţionale DSV (DE SAMMENSLUTTEDE VOGUMAEND). Fondat în 1976 în Danemarca, De...

Analiză depozit - logistică

Date necesare analiză depozit: 1. Detalii produse: categorii, dimensiuni, greutăţi, unităţi pe un carton, cartoane pe un palet, detalii specifice...

Definirea Logisticii

1 1. Logistica 1.1 Logistica – termenul Există mai multe păreri cu privire la apariţia termenului logistică pe mapamond. Prima ar fi că acest...

Sisteme de distribuție și logistică 2016-2017

Capitolul 1 CONSIDERATII GENERALE PRIVIND LOGISTICA 1.1. Conținutul și componentele logisticii Filozofia logisticii promovează ca obiectiv...

Monitorizarea Proiectelor

Ce înseamnă monitorizarea proiectului? Prin monitorizare se înţelege acel proces ce permite obţinerea informaţiilor care să conducă la...

Managementul Proiectelor

Proiectul este implementarea unei idei. (PROCES) Analiza nevoilor - Evaluarea rezultatelor Trăsăturile unui proiect: - are scop – scopul este...

Management lanț logistic

OBIECTIVELE CURSULUI Logistica este o componentă a Supply Chain Management si reprezintă procesul de planificare, implementare si control al...

Metoda Kanban

Definiţie: Un sistem continuu de furnizare de componente, piese, în aşa fel încât muncitorii (vanzătorii) au cea ce le trebuie, unde le trebuie...

Te-ar putea interesa și

Marketing Terra Construct SRL

INTRODUCERE Ca titlu al lucrării mele de licență, am ales să analizez o companie medie care operează pe o piață mare si folosește principiile...

Aspecte privind conceptul de logistică în managementul întreprinderilor industriale, organizarea activităților de depozitare în întreprinderile industriale

1. DEFINIREA ŞI ROLUL CONCEPTULUI DE LOGISTICĂ ÎN MANAGEMENTUL ÎNTREPRINDERILOR INDUSTRIALE 1.1. Conceptul de logistică. Definire şi evoluţie...

Dedeman

CAPITOLUL 1. Prezentarea firmei 1.1 Aspecte generale, localizare, înfiinţare, organizare, obiect de activitate Dedeman este afacerea de succes a...

Analiza Sistemului Logistic la Agroserv

1. Introducere Firma care face subiectul prezentei lucrari se numeste S.C AGROSERV SRL şi are sediul în Bucuresti.Este inmatriculata la Registrul...

Distribuție și logistică - Nastimed

1. Introducere 1.1. Obiectul de activitate al firmei – descriere, obiective Firma Nastimed SRL se descrie ca fiind o firma cu experienta si...

Logistică - depozitarea mărfurilor

În sistemul logistic al firmei, depozitarea mărfurilor include un ansamblu de activități de susținere, care ajută la îndeplinirea obiectivelor de...

Managementul Logistic al Întreprinderii

Managementul logistic al întreprinderii Introducere Cu toate că noţiunea de logistică a fost foarte puţin utilizată în literatura de specialitate...

Crearea și organizarea parcurilor logistice

Analiza situației actuale a spațiilor de depozitare 1. Date privind zona aleasa Am ales ca zone de amplase a parcurilor logistice în Iași pe...

Ai nevoie de altceva?