Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc

Seminar
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 71 în total
Cuvinte : 52632
Mărime: 155.71KB (arhivat)
Publicat de: Adelin A.
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. I. POCĂINŢA – CALEA VINDECĂRII
  2. I. 1. Boala păcatului şi pocăinţa ca remediu
  3. I. 2. Pocăinţa – întoarcerea la Dumnezeu
  4. I. 3. Legătura dintre Taina Pocăinţei şi Taina Sfintei Euharistii
  5. I. 4. Sfinţii Părinţi – dascăli ai Pocăinţei
  6. I. 5. Părintele duhovnicesc: luminător şi tămăduitor de suflete.
  7. II. DE LA ÎNTUNECARE LA LUMINARE. CĂLĂUZĂ PENTRU CURĂŢIREA DE PĂCATE ŞI CULTIVAREA VIRTUŢILOR
  8. III. CĂLĂUZĂ PENTRU DUHOVNICI. MĂRTURII DESPRE „SLUJBA DE PĂRINTE DUHOVNICESC”

Extras din seminar

I. POCĂINŢA – CALEA VINDECĂRII

I. 1. Boala păcatului şi pocăinţa ca remediu

Păcatul şi consecinţa sa, moartea (cf. Romani 6, 23), sunt realităţile cele mai contrare firii omeneşti, care este creată după chipul lui Dumnezeu Cel sfânt şi veşnic viu. Dar atât de mult ne am obişnuit cu păcatul şi cu moartea care se văd mereu în jurul şi înăuntrul nostru, încât le considerăm fenomene „naturale”. Sfânta Scriptură, dimpotrivă, consideră păcatul ca fiind o perturbare sau o dezordine a creaţiei şi un obstacol permanent în participarea omului la viaţa şi fericirea veşnică a lui Dumnezeu.

Păcatul primilor oameni s a manifestat ca neascultare faţă de Dumnezeu şi rupere a comuniunii de iubire faţă de El. Îndemnul la păcat însă a venit din partea „şarpelui”, prin care a lucrat diavolul (cf. Înţelepciunea lui Solomon 2, 24; Ioan 8, 44; 1 Ioan 3, 8; Apocalipsa 12, 9).

Ruperea armoniei dintre om şi Creatorul său, prin neascultare, se transmite ca tulburare a armoniei din interiorul omului, dintre bărbat şi femeie, dintre om şi celelalte creaturi vii; iar apoi, din cauza păcatului omului, şi „pământul va fi blestemat” (Facerea 3, 17). Moartea, ca urmare a păcatului, se manifestă ca descompunere a elementelor componente ale omului: „pământ eşti şi în pământ te vei întoarce” (Facerea 3, 19).

Din cartea Facerii (1, 27; 2, 7 25 şi 3, 1 24) se vede, aşadar, că fără comuniunea totală cu Dumnezeu, ceea ce este pământesc în om nu poate fi ridicat spre viaţa cerească şi veşnică. Păcatul primilor oameni nu a fost, de fapt, dorinţa „de a fi ca Dumnezeu”, cum greşit se afirmă uneori, deoarece dorinţa „de a fi ca Dumnezeu” este înscrisă în crearea omului „după chipul şi asemănarea” lui Dumnezeu (cf. Facerea 1, 27), însă metoda sau calea aleasă de Adam şi Eva a fost greşită: adică omul a dorit să fie ca Dumnezeu fără Dumnezeu şi neascultând de Dumnezeu (Sf. Maxim Mărturisitorul). Disocierea spirituală a omului de Dumnezeu atrage după sine descompunerea sau coruptibilitatea (stricăciunea) lui ca persoană vieţuind în trup. Aşadar, moartea fizică a omului manifestată ca separaţie între suflet şi trup, este urmarea separării sufletului de Dumnezeu.

Omului, fiind coroana şi conştiinţa creaţiei vizibile, i se dă pământul spre stăpânire, păzire şi cultivare, şi tot prin el se transmite binecuvântarea lui Dumnezeu pentru toată creaţia, când acesta împlineşte voia lui Dumnezeu pe pământ, dar şi blestemul, când omul rupe comuniunea sa de iubire şi ascultare faţă de Dumnezeu.

Formele concrete pe care le ia păcatul omului faţă de Dumnezeu, faţă de semeni şi faţă de creaţie se referă atât la aspecte concrete ale păcatului, cât şi la păcat ca boală a sufletului omului, cu consecinţe în toată existenţa creată.

Astfel, în Vechiul Testament, păcatul este o rupere a alianţei, o deviere sau abatere de la voia lui Dumnezeu sau de la Lege (cf. Facerea 20, 9; Ieşirea 20, 20), răzvrătire (cf. Isaia 1, 28), răstălmăcire sau falsificare voită (cf. Isaia 24, 1), nelegiuire (cf. Daniel 9, 5), rătăcire (cf. Iov 6, 24), nerespectarea celor sfinte (cf. Levitic 4, 2), răutate şi pagubă produsă altora (cf. Proverbe 24, 2). Sfânta Scriptură a Vechiului Testament ne arată, de asemenea, chipuri de pocăinţă şi îndemn la speranţă în proorocul David, în regele Manase, în locuitorii cetăţii Ninive şi în mulţi alţii care s au pocăit.

În Noul Testament, păcatul este un principiu al înstrăinării omului de Dumnezeu (cf. Romani 5, 12; 6, 12; 7, 17; 8, 2). El se arată mai ales ca lipsă de evlavie, necredinţă, incapacitate de simţire spirituală (cf. Romani 1, 18; 2 Timotei 2, 16), degradare morală şi spirituală (cf. Fapte 8, 22; Romani 1, 29; Luca 11, 39; Efeseni 6, 12), cooperare a omului cu diavolul (cf. Matei 13, 19; 1 Ioan 3, 8 şi 12), nedreptate (cf. Romani 9, 14), strâmbătate (cf. Ioan 7, 18), nelegiuire (cf. Romani 2, 8), fărădelege (2 Timotei 2, 19) etc.

După săvârşirea păcatului, Adam şi Eva se ascund dinaintea lui Dumnezeu (cf. Facerea 3, 8). Cu alte cuvinte, păcatul înstrăinează şi însingurează pe om de prezenţa lui Dumnezeu şi îl împiedică să guste din Pomul Vieţii, adică să trăiască din prezenţa lui Dumnezeu – Dătătorul de viaţă (cf. Facere 3, 22). În loc să şi recunoască greşeala, omul căzut în păcat inventează scuze şi transferă responsabilitatea spre altul: Adam o acuză pe Eva (cf. Facerea 3, 12), iar Eva pe şarpe (cf. Facerea 3, 13). Păcatul lui Adam, ca neascultare faţă de Creator şi nepostire sau neînfrânare faţă de lumea materială, este agravat de ne pocăinţa omului ca recunoaştere a greşelii sale. Mai târziu, când între descendenţii primei familii umane păcatul ia forma fratricidului, Cain ucide pe Abel (cf. Facerea 4, 8). La violenţa sa, izvorâtă din invidie, Cain adaugă insolenţa izvorâtă din iresponsabilitate faţă de greşeală.

În Sfânta Scriptură, „plata (sau consecinţa) păcatului este moartea” (Romani 6, 23), iar singurul remediu pentru păcat este pocăinţa urmată de iertarea păcătosului.

Astfel, dacă păcatul este implicit cădere şi moarte, pocăinţa este ridicare şi viaţă. De aceea, mântuirea pe care Dumnezeu o propune oamenilor înseamnă, de fapt, eliberarea şi vindecarea de păcat şi de moarte. Acest adevăr este rezumat în cuvintele: Dumnezeu nu voieşte moartea păcătosului, ci să se întoarcă şi să fie viu (cf. Iezechiel 18, 23; 33, 11) sau „Dumnezeu voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină” (1 Timotei 2, 4).

În Noul Testament, atât Sfântul Ioan Botezătorul, cât şi Mântuitorul Iisus Hristos încep propovăduirea lor cu îndemnul: „Pocăiţi-vă, că s a apropiat Împărăţia cerurilor” (Matei 3, 2; 4, 17). Evanghelia lui Hristos este Evanghelia pocăinţei şi a iertării păcatelor, fără de care nu putem împlini cu adevărat legea iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele.

Sfântul Ioan Botezătorul predică pocăinţa şi cheamă la botezul pocăinţei, pentru a arăta că este nevoie să ne recunoaştem păcatele şi să ne curăţim de ele. Atât de mare este această nevoie, încât Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, El, Care deşi este fără de păcat, a mers, totuşi, să primească în Iordan de la Ioan botezul pocăinţei pentru păcate. De ce? Pentru a ne arăta nouă că toată natura omenească are nevoie să fie ridicată din păcat prin puterea lui Hristos, „Mielul lui Dumnezeu, Cel Ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29). Hristos intră în apele Iordanului pentru a arăta că vrea să aducă lumii vindecarea de păcat, pornind din interiorul ei. Dar Iisus Se botează cu Botezul pocăinţei şi pentru a ne arăta nouă că prin pocăinţă se deschid omului cerurile şi, astfel, se realizează legătura omului cu Sfânta Treime, Care a zis atunci când l a creat pe om: „Să facem om după chipul şi asemănarea Noastră” (Facerea 1, 26). Iar Duhul lui Dumnezeu, Care „Se purta pe deasupra apelor” la începutul lumii (cf. Facerea 1, 2), Se arată deasupra apelor Iordanului acum, la înnoirea lumii prin botezul pocăinţei (cf. Matei 3, 16). Prin Botezul pocăinţei şi prin harul curăţitor al Sfântului Duh, fiecare om redevine fiu iubit al lui Dumnezeu, tocmai pentru că Fiul Cel veşnic iubit al Tatălui Ceresc a luat asupra Sa natura noastră omenească, pentru a ne învăţa pocăinţa spre iertarea păcatelor şi a ne dărui viaţa veşnică. De aceea, Biserica spune în Simbolul de credinţă: „mărturisesc un Botez spre iertarea păcatelor, aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie”.

Naşterea spirituală sau cerească, din apă şi din Duh, spre iertarea păcatelor, deschide omului Împărăţia cerurilor. Fără această naştere din nou, omul nu poate intra în Împărăţia cerurilor (cf. Ioan 3, 5). Dar nu numai prin Botezul Domnului Iisus Hristos se lucrează taina mântuirii ca taină a pocăinţei şi a iertării păcatelor, ci şi prin moartea Sa pe Cruce şi Învierea Sa din morţi. Răstignirea Mântuitorului este, de fapt, urmarea păcatului oamenilor, sau lucrarea oamenilor păcătoşi, a necredinţei şi împietririi lor, a trădării din lăcomie, a urii din invidie şi a violenţei din răutate, toate manifestări ale păcatului. Dar la toate acestea, Hristos – Domnul n a răspuns cu forme ale păcatului, ci cu rugăciunea pentru iertare: „Părinte, iartă-le lor că nu ştiu ce fac” (Luca 23, 34). Iar pentru a arăta cât de mare este puterea pocăinţei, pe când era pe Cruce, a spus tâlharului care s a pocăit: „Astăzi vei fi cum mine în rai” (Luca 23, 43). Prin pocăinţă sinceră, chiar şi în ultima clipă a vieţii se recâştigă, aşadar, raiul pierdut şi se reface legătura omului cu Dumnezeu.

Taina Crucii, ca iubire mai tare decât moartea, a fost anticipată de Mântuitorul Hristos când a instituit Cina cea de Taină sau Sfânta Euharistie. Prin cuvintele Sale: „Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu, care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor” şi „Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor” (Matei 26, 27 28), Mântuitorul arată că scopul ultim al jertfei Sale este iertarea păcatelor. Însă, prin Sfânta Euharistie nu se realizează doar pomenirea iubirii jertfelnice a lui Hristos, ci se şi oferă celor ce cred în Hristos şi Îl iubesc pe El puterea de a birui păcatul şi moartea. De aceea, Sfântul Evanghelist Ioan arată înţelesul cel mai adânc al Euharistiei şi anume că ea conţine tainic puterea învierii şi a vieţii veşnice: „Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi” (Ioan 6, 54). Iată de ce, în Biserica Ortodoxă, Sfânta Împărtăşanie se dăruieşte „spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci”. Sfinţii Părinţi au arătat că în Sfânta Euharistie omul are acum acces la Pomul Vieţii (cf. Sfântul Isaac Sirul), fiindcă iubirea lui Dumnezeu arătată în Hristos este izvorul vieţii veşnice. De aceea, în timpul împărtăşirii credincioşilor, se cântă: „Cu Trupul lui Hristos vă împărtăşiţi (cuminecaţi) şi din izvorul cel fără de moarte gustaţi”.

Preview document

Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 1
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 2
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 3
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 4
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 5
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 6
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 7
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 8
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 9
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 10
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 11
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 12
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 13
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 14
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 15
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 16
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 17
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 18
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 19
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 20
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 21
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 22
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 23
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 24
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 25
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 26
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 27
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 28
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 29
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 30
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 31
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 32
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 33
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 34
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 35
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 36
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 37
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 38
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 39
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 40
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 41
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 42
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 43
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 44
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 45
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 46
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 47
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 48
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 49
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 50
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 51
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 52
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 53
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 54
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 55
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 56
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 57
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 58
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 59
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 60
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 61
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 62
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 63
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 64
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 65
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 66
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 67
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 68
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 69
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 70
Vindecarea de păcate - binefacerile tainei pocăinței și ale lucrării părintelui duhovnicesc - Pagina 71

Conținut arhivă zip

  • Vindecarea de pacate - binefacerile tainei pocaintei si ale lucrarii parintelui duhovnicesc.doc

Alții au mai descărcat și

Euharistia - Hrana nemuririi

Tainele sunt porţi ale harului şi ale Împărăţiei lui Dumnezeu. O Taină este totdeauna „un eveniment în Biserică, prin Biserică şi pentru Biserică....

Creația ca taină euharistică

Introducere În lucrarea de față intitulată Creația ca euharistie, am abordat-o din punct de vedere interdisciplinar. În primul rând, așa după cum...

Mesianismul creștin și cel iudaic - asemănări și deosebiri

INTRODUCERE De fiecare dată e interesant si util sa citeşti , sa te aprofundezi , să studiezi o tema teologica, un segment aparte pentru a...

Duhovnicia la Sfântul Antonie cel Mare

Introducere Sfântul Antonie s-a născut în satul Coma din Egiptul de Mijloc, în jurul anului 251, dintr-o familie de creştini bogaţi. În secolul al...

Faptele bune în lumina predici de pe munte

INTRODUCERE Conceptul de desăvârşire este reliefat cel mai bine în Sfintele Evanghelii în cadrul Predicii de pe Munte: prima sorbitură a esenţei...

Vrăjitoria ca Pseudoreligie

Introducere « Robul ( roaba ) lui Dumnezeu X se roagă la bunul Dumnezeu pentru alungarea demonilor de la casa sa , desfacerea farmecelor şi a...

Dimensiunea Catehumenală a Filocaliei

INTRODUCERE Scrierile filocalice vor rămâne, indiferent de timpul care va trece, un nesecat izvor de apă vie. Toți cei care gustă din el vor...

Mândria și vindecarea ei - o perspectivă psihologică și duhovnicească

INTRODUCERE : În ziua de astăzi ştiinţa cunoaşte o largă dezvoltare, mai ales în domeniul „inteligenţei artificiale” şi a atras după sine şi...

Ai nevoie de altceva?