Extras din curs
1.Activitatea de evaluare
Obiective specifice: masteranzii vor dobândi cunoștințe privind activitatea de evaluare, beneficiarii și utilizatorii evaluărilor, standardele de evaluare.
1.1 INTRODUCERE
Materialul este destinat studenților la forma de învățământ la distanță de la universitățile cu profil economic și conține o sinteză a principiilor și metodelor de diagnostic și evaluare a întreprinderilor.
Activitatea de evaluare
Evaluarea reprezintă o activitate prin care se estimează valoarea unor bunuri corporale sau necorporale, mobile sau imobilizate, a unor afaceri, participații în afaceri etc. Subiectele acestui proces sau activitate pot fi deci extrem de variate. Din acest punct de vedere, adică după obiectul evaluării, distingem următoarele domenii principale:
1) Evaluări de obiecte, bunuri mobile
2) Evaluări de elemente necorporale sau intangibile
3) Evaluări de proprietăți imobiliare
4) Evaluări de active financiare
5) Evaluări de întreprinderi
Evaluarea unei întreprinderi reprezintă actul sau procesul prin care se estimează valoarea întreprinderii sau a unei participații la aceasta, fiind o operație complexă, derulată cu un scop și într-un context care trebuie precizate de tandemul evaluator-client.
Utilitatea și clasificarea evaluărilor de întreprinderi
Aplicarea metodelor și tehnicilor de evaluare pe domeniile precizate mai sus, are loc în următoarele situații distincte:
1) în vederea tranzacționării titlurilor de proprietate (acțiuni și părți sociale) emise de întreprinderi, prin transfer parțial sau total de capital social
2) ca suport în procesul investițional pe piața de capital;
3) în diverse situații care presupun fuziuni, divizări, asocieri, aporturi în natură etc.;
4) în situațiile dispuse de o autoritate publică, în scop contabil, fiscal, de succesiune, partaj etc.
O clasificare alternativă, făcută după scopul evaluărilor, este următoarea:
1) evaluări administrative, în general executate pentru determinarea masei impozabile;
2) evaluări contabile ce urmăresc să redea în contabilitate mișcările și evoluția patrimoniului întreprinderilor;
3) evaluări economice - sunt cele tratate în această carte și sunt efectuate în scopul identificării valorii unei întreprinderi sau a unui activ al acesteia.
Vom defini evaluarea economică a unei afaceri, în contextul investițional al pieței de capital, ca fiind un complex de abordări, proceduri și metode de evaluare prin care se estimează un anumit tip de valoare al afacerii analizate, în funcție de scopul și contextul evaluării.
Bibliografie
A. Cursuri și Cărți de specialitate
[1]
Manațe Daniel - Evaluarea întreprinderii, Editura UAV, Arad, 2008, ISBN 978-973-752-281-8
[2]
Stan Sorin coordonator - Ghid practic de evaluare, Editura IROVAL, București, 2003, ISBN 973-85825-3-9
B. Standarde
[3]
Standardele Internaționale de Evaluare - editate de ANEVAR cu permisiunea International Valuation Standards Committee, ediția a opta, 2007, ISBN 978-973-0-05263-3
Preview document
Conținut arhivă zip
- Tehnici moderne de evaluare a intreprinderii.PDF