Extras din curs
Reperele teoriei analizei economice,ecolutia conceptual.
Prin traducere din limba greaca termenul “analyzis” se interpreteaza ca descompunere,dezmembrare.Deci,in sens larg analiza reprezinta o metoda de cercetare care consta in descompunerea sau dezmembrarea unui intreg in elementele sale component,in vederea identificarii conditiilor,factorilor,cauzelor care le-au generat si influentat. In sens restrin analiza este descompunerea,dezmembrarea proceselor, fenomenelor p-u a le studia esenta acestora.Sinteza reprezinta reunirea untr-un tot intreg a proceselor si fenomenelor. Analiza economica este procesul de cercetare a fenomenelor economice si apreciere a sensibilitatii acestora la factorii mediului extern si intern si actiunile managerial. Aparitia si dezvoltarea analizei economice s-au produs odata cu aparitia si dezvoltarea evidentei contabile si a stiintei mediului.Se considera ca capitolul “Tratatul despre conturi si inscrieri” din manualul de aritmetica comerciala ale numitului mathematician si calugar transciscan de origine italiana Luca Botolomeo Pacciole reprezinta reperul aparitiei nu doar a evidentei contabile,dar si a analizei financiare.De la momentul aparitiei,analiza economica a evoluat imbogatindu-si esential arsenalul teoretic metodologic.Fondatorul analizei economice la nivel de # este considerat Jeacus Savary.O dezvoltare mai ampla a analizei microeconomice s-a produs la sfirsitul sec.19-inceputul sec.20.Totodata la inceputul sec.20 analiza economica devine ramura separate a stiintelor economice.
In spatiul sovietic in anii’30 ai sec.20 se creeaza la # departamente special de analiza economica,iar in programele institutiilor superioare de invatamint se introduce analiza economica ca obiect de studiu.
2.Obiectul si continutul analizei economice.
Obiectivul analizei economice ca disciplina stiintifica este metodologia cunoasterii rezultatelor activitatiieconomiei financiare a unitatilor economice,a factorilor,cauzelor si conditiilor care le-au determinat si a rezervelor interne ale imbunatatirii lor.
In activitatea practica obiectul analizei economice il constituie motivele schimbarii rezultatelor economice si ale abaterilor acestora de la parametrii prestabilitatii.
Obiectivele analizei economice rezida din rolul important al ei in activitatea managerial si sunt urmatoarele:1)Pregatirea informatiei p-u adoptarea deciziilor managerial. 2) Argumentarea planurilor curente si de perspective in vederea realizarii obiectivelor strategice ale #.
3.Principiile analizei economice.
1)Caracterul stiintific al analizei-este aplicarea metodelor moderne de analiza;
2)Complexitatea-cuprinderea tuturor aspectelor activiitati in analiza.
3)Abordarea sistematica-a tine cont ca intre componentele # exista anumite relatii.
4)Obiectivitatea-se bazeaza pe folosirea informatiei veridice in analiza.
5)Exactitatea-efectuarea unor calculi cit mai exacte.
6)Utilitatea practica-rezultatele analizei trebuie,fiind aplicate in practica sa aduca folos #.
7)Caracter previzional-activitatea de analiza se planifica.
8)Operativitate- analiza trebuie facuta cit mai operativ; 9)Oportunitate-analiza trebuie facuta la momentul aparitiei problemei. 10)Racordarea la politica statului in domeniul economic,social,ecologic relatiilor externe,precum si la legislatia in vigoare-se obtine prin solutionarea oportuna a problemelor ce tin de acest aspect;
11)Caracter participative-democratie,implicarea mai multor oameni;
12)Eficienta-efectele obtinute in urma aplicarii practice a rezultatelor analizei trebuie sa depaseasca cheltuielile facute pentru analiza.
4.Caracteristica functiilor analizei economice.
Functiile analizei economice:
1)Functia informational a cetelor de decizie.
2)Functia de fundamentare a deciziilor pe criteria de eficienta-din mai multe variante de decizii prin analiza se allege variant cea mai buna. 3)Functia de control-permanent se face analiza indeplinirii planurilor si astfel se contribuie la imbunatatirea activitatii #. 4)Functia de gestionare eficienta a resurselor # prin analiza permanenta a calitatii folosirii resurselor # si luarea la timp a masurilor necesare. 5)Functia identificarii si mobilizarii rezervelor de imbunatatire a activitatii #. 6)Functia de realizare a conexiunii cu mediul extern(bancile,furnizorii,clientii,organelle fiscal,investitorii,etc).
5.Rolul analizei economice in managementul activitatii de productie si in sporirea eficientei ei.
Analiza economica se manifesta in 3 aspecte:1)Ca disciplina stiintifica;2)Activitatea de cercetare;3)Activitatea practica; Ca activitate practica,analiza economica are un rol foarte important in exercitarea atributiilor managerial.Analiza este considerata filosofia fundamentarii deciziilor managerial. In ultimii ani rolul managerial al analizei economice a crescut foarte mult din urmatoarele motive:1)Cresterea deficitului de materie prima si material si cresterea continua a preturilor implica necesitatea unor analize mai detaliate inainte de a lua decizii de aprovizionare sau desfacere;2)Crestere concurentei pe piata;3)Aparitia unor noi forme de gospodarie odata cu privatizarea.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Banci si Finante.docx