Economie

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 21883
Mărime: 144.53KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
cursurile 1-11

Extras din curs

ECONOMIE – etimologia cuvântului: OIKOS (gospodărie) şi NOMOS (lege, rânduială).

Din punct de vedere semantic, ECONOMIA are un triplu înţeles, reprezentând:

- Totalitatea relaţiilor economice dintr-o anumită societate, relaţii stabilite în cerere-ofertă, cumpărări – vânzări, în cadrul pieţei.

- Totalitatea ramurilor (sectoarelor economice), care se prezintă sub formă de entităţi fizice, existente într-o ţară: industrie, construcţii, transporturi, comerţ, agricultură.

- Economie de ramură.

ECONOMIA DE RAMURĂ este una din ştiinţele economice, e o disciplină universitară, care se ocupă de relaţiile economice dintr-un anumit sector sau dintr-o anumită ramură economică, în interacţiune cu factorii de producţie proprii acestor ramuri. Ea studiază (prin teorie şi practică) legile economice prin formele concrete de manifestare a acestora, în unul sau mai multe sectoare economice.

LEGILE ECONOMICE:

1. Legea separării (diversificării) industriei, sau construcţiilor, sau transporturilor, în elemente componente separate. De exemplu: în ramura industriei, elementele componente sunt industriile; în ramura construcţiilor, elementele componente sunt sectoarele; în ramura transporturilor, elementele componente sunt sistemele (tehnice) de transport.

2. Legea privind creşterea mai accentuată – în condiţiile evoluţiei elementelor de progres tehnic şi a tehnologiilor informaţionale, a cifrei de afaceri în raport cu valoarea dotării tehnice (mijloace fixe).

3. Legea privind reînnoirea sistematică a structurii de fabricaţie – în cazul industriilor: produse şi sorto –tipo–dimensiuni de produse; în cazul construcţiilor, diversele obiecte de construcţii; în cazul transporturilor, prestările de servicii.

4. Legea privind tendinţa logică de modificare a structurii mijloacelor fixe din diferite ramuri: industrii, construcţii, transporturi…

5. Legea privind tendinţa logică de modificare a structurii costurilor de fabricaţie.

INDUSTRIA reprezintă un ansamblu de unităţi productive, indiferent de denumirea şi de dimensiunea acestora (de exemplu: fabrici, uzine, combinate, exploatări, societăţi comerciale, firme, micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii, mari şi foarte mari…), al căror obiect de activitate îl constituie fie extracţia şi prelucrarea resurselor materiale din propriul areal, fie prelucrarea unor resurse materiale de provenienţă internă (agricultură/silvicultură), fie importul – cu scopul declarat de a obţine o producţie fizică bine precizată, activitate ce e necesar a se desfăşura sub formă de activitate economică rentabilă, aceasta din urmă fiind necesară, eficientă şi competitivă.

Pentru a preciza cât mai real dimensiunea arealului industrial, dar şi pentru a necesitatea de a putea ţine o evidenţă contabilă şi una statistică, e necesar să delimităm industria de celelalte activităţi economice curente.

Industria se delimitează de agricultură prin faptul că în agricultură predomină elemente natural-biologice, care în industrie apar doar ca excepţii. În legătură cu influenţa elementului natural-biologic, se pot afirma următoarele:

1. În pomicultură, viticultură, horticultură… obţinerea producţiei depinde – în mod esenţial – de factori naturali precum: lumina, căldura, umiditatea, substanţele nutritive ale solului, factori care în activitatea industrială pot lipsi sau chiar lipsesc.

2. Structura timpului de producţie e dată de suma dintre timpul de muncă şi timpul datorat unor procese naturale. Prin urmare, . În industrie este mai mare timpul de muncă, iar timpul datorat unor procese naturale apare în unele activităţi ale industriei alimentare sau ale industriei de medicamente. În cazul agriculturii însă, este mai mare timpul datorat unor procese naturale.

3. Menţinerea sau distrugerea elementului natural-biologic al rezultatelor în cele 2 activităţi: recoltarea sau creşterea animalelor constituie activitate agricolă, în vreme ce sacrificarea animalelor sau prelucrarea produselor agricole constituie activitate industrială.

Particularităţile agriculturii sunt date de: durata ciclului de fabricaţie, succesiunea fazelor de fabricaţie, durata zilei de muncă, spaţiul afectat proceselor economice, influenţa factorilor meteo asupra procesului de producţie şi a rezultatelor finale, modul de organizare a activităţii economice productive, complexitatea (calificarea) resursei umane utilizate, sistemul de salarizare, influenţa factorului timp, tipologia produselor finite.

1) În agricultură, durata ciclului de fabricaţie este mai mare decât în industrie – în ţările cu climă temperată, durata unui ciclu de fabricaţie în agricultură este de 6-12 luni. În industrie, durata ciclurilor de fabricaţie este extrem de variată, în funcţie de tehnologia utilizată, dar şi de tipologia produselor.

2) În agricultură, succesiunea fazelor de fabricaţie este impusă de succesiunea anotimpurilor, care poate fi accelerată în cazul culturilor intensive (sere). În industrie, întâlnim succesiune în sistem paralel, mixt şi succesiv.

3) Durata zilei de muncă este strict reglementată în industrie – e vorba de 6-10 ore. În agricultură însă, această durată se stabileşte în funcţie de cultură, în funcţie de stadiul acesteia şi în funcţie de tehnologia utilizată.

4) În ceea ce priveşte spaţiul afectat proceselor economice, în industrie se lucrează în spaţii închise – hale cu mai multe nivele, excepţiile fiind în industria forestieră, în exploatările în carieră şi parţial în industria energetică. În agricultură însă, se lucrează în câmp deschis. Excepţiile sunt legate de sere şi de creşterea animalelor.

5) În industrie, factorii de mediu au o influenţă mai redusă, excepţie făcând aceleaşi industrii forestieră, exploatări în carieră şi energetică. În agricultură, factorul mediu are un rol hotărâtor asupra derulării procesului de producţie şi asupra rezultatelor finale.

6) În industrie, modul de organizare a activităţii economice este de tip stabil – de regulă, pe aceeaşi suprafaţă. Excepţie fac exploatările forestiere, în cariere şi în subteran. Agricultura prezintă un tip mobil de organizare a activităţii economice, în funcţie de suprafaţă, de sol, de cultura aplicată.

7) În legătură cu complexitatea resursei umane angajate, în industrie – faţă de agricultură – există o diversitate de meserii şi profesii, pentru că în industrie se apelează la mai multe tipuri de tehnologii.

8) În orice industrie din orice ţară, salarizarea se realizează la intervale bine precizate de timp, în sistemul valoric (15 zile / săptămânal / decadal) – în toate cazurile salariul reprezintă contravaloarea muncii depuse. În agricultură însă, se practică un sistem mixt (valoric şi de natură) – datorită ciclului lung de fabricaţie se face plata în anticipaţie, cu reglări la sfârşitul perioadei.

9) În majoritatea activităţilor industriale, procesul de producţie poate fi întrerupt: putem desfăşura o activitate cu 1, 2 sau chiar 3 schimburi, cu sâmbătă şi duminică libere şi se poate lucra cu producţie neterminată. În agricultură nu se poate lucra cu producţie neterminată, datorită influenţei factorului natural-biologic.

10) În ceea ce priveşte tipologia produselor finite, în agricultură toată producţia finită este de tip perisabil, adică se strică, se deteriorează în absenţa unor condiţii speciale. În industrie, cu unele excepţii (industria alimentară, industria medicamentelor), produsele au o anumită robusteţe şi se manifestă în schimb, în cazul industriilor mobilei, sticlei, porţelanului, faianţei şi electronicii au o anumită fragilitate.

Toate aceste deosebiri dintre industrie şi agricultură au un caracter istoric: ele au existat, există şi vor exista şi în viitor.

Preview document

Economie - Pagina 1
Economie - Pagina 2
Economie - Pagina 3
Economie - Pagina 4
Economie - Pagina 5
Economie - Pagina 6
Economie - Pagina 7
Economie - Pagina 8
Economie - Pagina 9
Economie - Pagina 10
Economie - Pagina 11
Economie - Pagina 12
Economie - Pagina 13
Economie - Pagina 14
Economie - Pagina 15
Economie - Pagina 16
Economie - Pagina 17
Economie - Pagina 18
Economie - Pagina 19
Economie - Pagina 20
Economie - Pagina 21
Economie - Pagina 22
Economie - Pagina 23
Economie - Pagina 24
Economie - Pagina 25
Economie - Pagina 26
Economie - Pagina 27
Economie - Pagina 28
Economie - Pagina 29
Economie - Pagina 30
Economie - Pagina 31
Economie - Pagina 32
Economie - Pagina 33
Economie - Pagina 34
Economie - Pagina 35
Economie - Pagina 36
Economie - Pagina 37
Economie - Pagina 38
Economie - Pagina 39
Economie - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Economie.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Resurselor Umane - Studiu de Caz la SC Versilia Company SRL

INTRODUCERE Ştiinţă şi practică deopotrivă, Managementul Resurselor Umane constituie astăzi unul dintre domeniile cele mai fascinante şi cu o...

Analiza Economică

Capitolul 1. OBIECTUL SI METODA ANALIZEI ECONOMICE Ca orice stiinta umana sau sociala, economia politica abstrage din lumea reala un fenomen...

Costuri de producție

Producerea si desfacerea marfurilor pe piata precum si prestarea serviciilor necesita intotdeauna un anumit consum de munca si de mijloace de...

Economia Transporturilor

Piata Mondiala In transportul maritim exista 4 piete pe care majoritatea companiilor de navigatii actioneaza in calitate de vanzator-cumparator....

Proiecte Economice de Dezvoltare Rurală și Regională

CAPITOLUL 1 CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND MANAGEMENTUL PROIECTELOR DE DEZVOLTARE RURALĂ ŞI REGIONALĂ 1.1.Definirea conceptelor Programul...

Economia Serviciilor

ACQUIS-UL COMUNITAR ÎN DOMENIUL SERVICIILOR Avantajul competitiv al întreprinderilor depinde tot mai mult de concepţia, gestiunea şi integrarea cu...

Economia Ramurilor

Capitolul I ECONOMIA, REFORMA SI PRIVATIZAREA România este a doua tara ca dimensiune din Europa Centrala. Este situata la intersectia...

Economia Serviciilor

NOTÃ INTRODUCTIVÃ: Studii recente au demonstrat cã din pretul perceput consumatorilor sau din totalul costurilor induse de utilizarea unor...

Te-ar putea interesa și

Criza economică - cauze, efecte și răspunsuri

INTRODUCERE Criza economică ce a lovit economia mondială începând cu vara anului 2007, este fără precedent în istoria economică de după război....

Racordarea economiei românești la circuitul comercial internațional

Introducere În condițiile unei lupte continue și asidue pentru supremație și recunoaștere internațională, economiile contemporane se află în...

Administrația publică - promotor și catalizator al dezvoltării economice durabile

INTRODUCERE Dezvoltarea durabila a devenit un obiectiv politic al Uniunii Europene incepand cu anul 1997, prin includerea sa in Tratatul de la...

Strategii ale Managementului Bancar în Economia Contemporană

CAP. I - Structura managementului bancar Managementul bancar are funcţiile, mecanismele şi tehnicile sale specifice, obiective proprii pentru care...

Efecte ale Noii Economii Asupra Comerțului Internațional

CAP. I - Derularea tranzacţiilor internaţionale de tip comercial 1.1. Tranzacţiile comerciale - element al economiei deschise Categoria...

Comerțul internațional, vehicul esențial al economiei internaționale

Introducere Lucrarea aleasă presupune o analiză a comerţului internaţional, a încasărilor provenite din operaţiunile pe care le cuprinde....

Politica Economică a Franței

Franța Capitolul 1. 1.1 Prezentare generală Franţa este o ţară situată în Europa de Vest, dar care cuprinde şi diverse insule şi teritorii...

Globalizarea și mediul economic concurențial

Introducere Multe dintre problemele globale ale omenirii le-au atras cercetătorilor atenția, în special economiștilor, constituinu-se în obiecte...

Ai nevoie de altceva?