RIMF

Curs
6/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 7034
Mărime: 35.80KB (arhivat)
Publicat de: Liliana Tudose
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lupasc M.

Extras din curs

Notiuni principale privind modificarea

Raporturilor valorice dintre monede

1. Paritatea monetara si val paritara

2. Cursul valutar

1. Schimburile dintre entitati ec. distincte au ridicat cu vigoare problema compensatiei cu o val. anume, atunci cand trocul nu mai era suficient.

Def. Orice bun suspus schimbului poate avea un pret cu ajutorul monedei, ca etalon de val, pt ca moneda este masuratoarea comuna in aflarea preturilor tuturor lucrurilor. Val paritara reprezinta continutul val al unitatii monetare asa cum este acesta fixat prin legea monetara a tarii respective.

Fct soc-ec a monedei, adica aceea de exprimare a val tuturor celorlalte marfuri se explica prin faptul ca nu se poate lua ca masura comuna o valoare, decat ceva ce are deja o valoare. De ex, etalonul aur, devizele sau costul valutar ca etalon multivalutar.

Modificarea valutei paritare poate avea loc in una din urmatoarele imprejurari:

- devalorizarea- cand valuta paritara a unei monede scade brusc si consistent dupa un ct proces de depreciere

- revalorizarea- cand val paritara creste brusc dupa un ct proces de repreciere monetara.

Din necesitatea fireasca de adaptare si actualizare fata de conditiile realitatii, valuta paritara a fost supusa unor variate forme de modificare in functie de etalonul de referinta. Astfel a functionat o valuta paritara glisanta, ca ajustare sensibila dupa scurte intervale de timp si valuta paritara mobila cand ajustarea era anuala in functie de tendintele inregistrate in acel an de catre etalonul de referinta de pe piata in confruntarea cererii si a ofertei.

Cele mai frecvente situatii de diferentiere a paritatii monetare poate fi:

- paritatea metalica in aur si/sau argint cand cele 2 monede raportate sunt la paritate daca si cursul lor corespunde acelei paritati.

- Paritatea valutara atunci cand 2 monede au val paritara exprimata intr-o valuta, de regula din categoria monedelor liber-convertibile

- Paritatea conventionala atunci cand raportul valutar ec intre monede are ca referinta un etalon artificial, cum ar fi cazul paritatii DST

Evolutiile spectaculoase de ult dec au dat eliminarea succesiva a paritatii fixe si apoi a paritatii mobile, introducand-se in cele din urma cursul de schimb.

Concepte:

A) DEVALORIZAREA

Intitulata si explicita, inseamna reducerea legala a val paritare, a mon nat si este de fapt oficializarea procesului de depreciere monetara(consta si devalorizarea implicita). Cu alte cuvinte, dupa o continua depreciere, la intervale mari de timp are loc devalorizarea ca act eminamente juridic.

Deprecierea monedei, ca diminuare a val insasi a unei monede poate fi:

- interna si se masoara cu ajutorul indicelui costului vietii

- externa at cand se reflecta in evolutia ascendenta a cursului la principalele burse.

Deprecirea interna, la randul sau poate fi:

- generala cand preturile si tarifele cresc insesizabil , dar per ansamblu, fapt care face sa se achizitioneze mai putine bunuri ca inainte, dar cu o suma identica de moneda

- partiala in sensul ca moneda se depreciaza doar la unele marfuri si numai intr-o anumita perioada

Deprecierea externa este cauza pt o varietate de fenomene dramatice din ec, inclusiv a deprecierii int. Semnificatia sa tehnica este pt o suma data de moneda straina, se va cheltui o suma mai mare de mon nat(depreciata)

Dintre formele frecvente de devalorizare o importanta aparte in contextul actualei ec romanesti, ca ec deschisa si de proportii mijlocii, devalorizarea mai poate fi:

- defensiva cand se omologheaza oficial pierderea puterii de cumparare ext a mon nat, ca urmare a unei inflatii prelungite

- ofensiva cand printr-o operatiune se urmareste stimularea exportului daca intre mon implicate exista raporturi paritare efective.

Ar mai trebui mentionata devalorizarea partiala, la care a fost supusa mon romaneasca in toamna anului 1990, cand vechea val paritara a mon a fost redusa brusc pe cale administrativa fata de val dolar(de la 22 lei pt 1 dolar, prin devalorizarea leului s-a hotarat cursul de 35 lei pe 1 dolar)

Efectele negative ale devalorizarii se rasfrang deopotriva in int, chiar daca aparent ea poate avantaja debitorii, si ar putea induce iluzia unei stabilitati mon, atunci cand se produce dupa o inflatie indelungata.

Efectele negative de devalorizare se rafrang si in exterior pentru ca genereaza importul de inflatie, in cazul in care acea tara este dependenta ec de importuri

B) REVALORIZAREA

Reprezinta rezulatul unui act normativ, o reforma mon prin care se majoreaza val paritara a mon exprimata intr-un etalon.

Preview document

RIMF - Pagina 1
RIMF - Pagina 2
RIMF - Pagina 3
RIMF - Pagina 4
RIMF - Pagina 5
RIMF - Pagina 6
RIMF - Pagina 7
RIMF - Pagina 8
RIMF - Pagina 9
RIMF - Pagina 10
RIMF - Pagina 11
RIMF - Pagina 12
RIMF - Pagina 13
RIMF - Pagina 14
RIMF - Pagina 15
RIMF - Pagina 16
RIMF - Pagina 17
RIMF - Pagina 18
RIMF - Pagina 19
RIMF - Pagina 20
RIMF - Pagina 21
RIMF - Pagina 22

Conținut arhivă zip

Te-ar putea interesa și

Identificarea Armelor de Foc după Urmele Principale ale Tragerii

Capitolul I: Balistica judiciară 1.1 Apariţia si dezvoltarea balisticii judiciare Istoria balisticii judiciare este, aşa cum e şi normal,...

Gestiunea financiară a întreprinderilor

Capitolul I ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR AL ÎNTREPRINDERII Analiza bilanţului financiar îşi propune identificarea stării de echilibru la...

Ai nevoie de altceva?