Studiu de fezabilitate - metoda DCF

Laborator
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 1085
Mărime: 47.53KB (arhivat)
Publicat de: Amalia Cazacu
Puncte necesare: 0

Extras din laborator

STUDII DE FEZABILITATE – NOTIUNI GENERALE

Studiul de fezabilitate are ca scop demonstrarea cat mai devreme posibil daca un proiect este viabil din punct de vedere economic, astfel evitandu-se risipa de timp, bani si munca in realizarea unui proiect nefiabil.

Notiunea de fiabilitate economica se refera la capacitatea unui proiect de a fi profitabil pe o asa numita durata economica de functionare cat mai mare. Aceasta durata incepe in momentul in care proiectul devine operational, adica este dat in exploatare. Aceste studii de fezabilitate se raporteaza la perioada de utilizare a proiectului.

Studiul de fezabilitate trebuie sa ia in considerare toate riscurile unui proiect. In general, unui proiect ii sunt asociate sapte riscuri si anume:

1. Riscul politic rezulta din dependenta oricarui proiect de situatia economica din tara respectiva in care este implementat.

2. Riscul de creditare se refera la posibilitatea de ramburasare a creditelor si plata dobanzii.

3. Riscul de finantare se refera la posibilitatea de obtinere de credite pentru finantarea proiectului.

4. Riscul de operare se refera la problemele ce pot sa apara dupa operationalizarea proiectului si care influenteaza veniturile inregistrate de proiect.

5. Riscul de piata se refera la durata economica de functionare si la concurenta care poate sa apara pentru produsele si/sau serviciile obtinute pe baza proiectului.

6. Riscul legislativ rezulta din dependenta oricarui proiect de anumite norme legislative.

7. Riscul de realizare (de constructie a proiectului) se refera la timpul si costurile de realizare a proiectului.

Toate aceste riscuri au tendinta de crestere in faza de implementare a proiectului; dupa ce proiectul a fost finalizat devine operational si astfel generaza venituri ce permit plata datoriilor.

Studiul de fezabilitate nu este un scop in sine, ci constituie un instrument de fundamentare a deciziei de a imbogati situatia economica a unei companii, luand in considerare implicatiile generate de aceasta actiune si cadrul general in care se desfasoara ea.

Pe baza studiilor de fezabilitate se discerne asupra posibilitatii acoperirii riscului si obtinerii profitului.

Orice studiu de fezabilitate trebuie sa se concretizeze intr-un proiect privind o capacitate de productie data pe un amplasament deja ales, folosind o anumita tehnologie cu costuri de investitie si productie determinate si cu venituri care sa asigure o rentabilitate a investitiei.

Un studiu de fezabilitate are la baza ipoteze si premise cu privire la evolutia viitoare. Acestea constituie impreuna cu realizarile perioadei precedente baza intocmirii variantelor de perspectiva.

Studiul de fezabilitate se bazeaza pe evaluari previzionale ale veniturilor si cheltuielilor, pe durata economica previzibila de viata a proiectului. Aceste evaluari previzionale se bazeaza pe studii de marketing, studii tehnice, studii financiare si studii juridice.

Studiu de fezabilitate se refera la investitie, iar aceasta reprezinta capital alocat sub forma de cheltuiala tangibila si care proeduce. Cheltuiala tangibila reprezinta orice cheltuiala afectata cu valoare reziduala.

ALGORITMUL METODEI DCF

(DISCOUNTED CASH FLOW)

Etapele metodei DCF

1. Se calculeaza venitul brut

V , unde Q reprezinta productia si P reprezinta pretul de vanzare al titeiului.

2. Se calculeaza redeventa

R=(1/6 1/8) V

Redeventa este o taxa care se da proprietarului zacamantului.

3. Taxa pe productie

T =4,5%

4. Taxa ad valorem – este o taxa ce se aplica la valoarea proprietatii

T =(1,5 2)%

Observatie: taxa pe productie si taxa ad valorem sunt numite taxe dure. Eel se aplica indiferent daca se obtine sau nu profit.

5. Venitul net inainte de taxare

VN =V -(R+T +T +C )

C =cheltuieli operationale

6. Depletarea

D=x%

7. Amortizarea – se calculeaza prin metoda SYD (Sum of the Years Digits). Metoda SYD consta in calculul fractiei SYD pentru fiecare an ,ce se aplica anual valorii totale a investitiei.

Preview document

Studiu de fezabilitate - metoda DCF - Pagina 1
Studiu de fezabilitate - metoda DCF - Pagina 2
Studiu de fezabilitate - metoda DCF - Pagina 3
Studiu de fezabilitate - metoda DCF - Pagina 4
Studiu de fezabilitate - metoda DCF - Pagina 5
Studiu de fezabilitate - metoda DCF - Pagina 6
Studiu de fezabilitate - metoda DCF - Pagina 7
Studiu de fezabilitate - metoda DCF - Pagina 8
Studiu de fezabilitate - metoda DCF - Pagina 9
Studiu de fezabilitate - metoda DCF - Pagina 10
Studiu de fezabilitate - metoda DCF - Pagina 11
Studiu de fezabilitate - metoda DCF - Pagina 12
Studiu de fezabilitate - metoda DCF - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Fezabilitate - Metoda DCF.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de afaceri - cașcavalul

PLAN DE AFACERI Noţiuni introductive: Se remarcă în ultima perioadă o evoluţie din ce în ce mai accelerată a economiei în ansamblul ei, evoluţie...

Studiu de fezabilitate fermă lipitori

1) Introducerea 1.1. Scopul si obiectivele studiului de fezabilitate. Redactarea prezentului studiu a fost necesara in vederea obtinerii de...

Studiu de fezabilitate a pieței agroalimentare din Comuna Corbeanca

CAPITOLUL I: PREZENTAREA INVESTITIEI In prezent in comuna Corbeanca nu exista o piata agroalimentara, de aceea primaria comunei s-a hotarat sa...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Simulări și jocuri de management

TEMA NR. 1. MODELAREA ŞI SIMULAREA ÎN MANAGEMENT Cuprins: 1.1. Noţiuni introductive 1.2. Conceptul de model 1.3. Tipuri de modele 1.4....

Finanțare IMM

Necesităţi Destinaţii Observaţii Pregătirea demarării unei afaceri - realizarea unei dezvoltări tehnice de produs sau tehnologie, ca bază a...

Noțiuni despre Studiul de Fezabilitate în Managementul Calității

Aceste studii sunt documente ce se realizeaza în scopul fundamentarii stiintifice a deciziilor agentilor economici. Au la baza cunoasterea: —...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?