Extras din licență
Capitolul I
NOTIUNEA CONTRACTULUI DE VANZARE – CUMPARARE COMERCIALA
1. Importanta contractului de vanzarea-cumpararea comerciala
Contractul de vânzare-cumpărare constituie principalul instrument juridic al comerţului si este strâns legat de producţia de mărfuri - el constituie instrumentul juridic prin care se realizează circulaţia mărfurilor.
Contractul de vanzare - cumparare comerciala, datorita faptului ca activitatea comerciala se realizeaza nu numai direct ci si prin intermediari, reprezinta actul juridic cel mai intalnit ca obiect al contractelor de intermediere: contractul de mandat, contractul de comision si contractul de consignatie. Datorita importantei pe care o are privind activitatea comerciala, acest contract face obiectul unei reglementari legale speciale.
In codul Comercial roman se reglementeaza aspectele specifice vanzarii-cumpararii comerciale in art. 60-73. Aceste aspecte privesc pretul vanzarii, consecintele nerespectarii obligatiilor, transferul dreptului de proprietate si al riscurilor. In ce priveste regulile generale ale vanzarii-cumpararii comerciale, se aplica cele valabile in cazul vanzarii – cumpararii civile, reglementate in codul civil, art 1294-1404 .
2. Comercialitatea contractului de vanzare-cumparare comerciala
Vanzarea-cumpararea comerciala se distinge prin elementele de comercialitate din care decurg prticularitatiile ce ii sunt proprii si care o individualizeaza ca institutie juridica distincta fata de vanzarea-cumpararea din dreptul civil.
2.1. Conditiile legale ale vanzarii-cumpararii comerciale
Articolul 3 din Codul Comercial precizeaza actele juridice, faptele juridice si oeratiunile pe care legea le declara fapte de comert .
Sunt considerate fapte de comert cumpararile de producte sau de marfuri spre a se revinde, fie in natura, fie dupa ce se vor fi lucrat sau pus in lucru, ori numai spre a se inchiria. Tot astfel este considerata si vanzarea spre a se revinde, de obligatiuni ale statului sau alte titluri de credit care circula in comert (art. 3 pct.1 Cod Comercial). De asemenea se considera ca si fapte de comert vanzarile de producte, vanzarile si inchirierile de marfuri in natura sau prelucrate si vanzarile de obligatiuni ale statului sau alte titluri de credit care circula in comert, cand au fost cumparate in scop de revanzare sau inchiriere (pct.2)
Asadar, potrivit Codului Comercial, cumpararea si vanzarea comerciala pot avea ca obiect numai bunurile mobile: productele, marfurile, obligatiunile statului si alte titluri de credit.
PRODUCTELE sunt produsele naturale ale pământului, care se obţin prin cultura sau exploatare directa (de exemplu, cerealele, legumele etc.) sau produsele animalelor (de exemplu, laptele, lână etc.) .
MĂRFURILE sunt produse ale muncii destinate schimbului, prin vânzare-cumpărare.
TITLURILE DE CREDIT sunt înscrisuri în baza cărora titularii au calitatea sa exercite drepturile specificate în cuprinsul lor. Întrucât aceste documente încorporează anumite drepturi, titlurile de credit pot fi obiect al titlului de proprietate, precum şi al unor operaţii juridice, între care şi vânzarea-cumpărarea.
Conform art. 5 din Codul Comercial, vanzarea produselor pe care proprietarul sau cultivatorul le realizeaza de pe pamantul sau, ori de pe pamantul cultivat de acesta, este un act juridic civil si nu comercial .
Preview document
Conținut arhivă zip
- Aspecte Teoretice si Practice privind Contractul de Vanzare - Cumparare Comerciala.doc