Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 13551
Mărime: 173.46KB (arhivat)
Publicat de: Toma Turcu
Puncte necesare: 10

Extras din licență

ARGUMENT

Am ales aceasta tema deoarece am dorit sa aflu cat mai multe lucruri despre caracterul liderilor si managerilor, despre felul in care acestia actioneaza in dezvoltarea si valorizarea lucrului in echipa cat si separate, dar mai ales de felul in care pot fi perfectionate acestea.

Un interes deosebit l-am avut de asemenea pentru felul in care inteligenta emotionala si comunicarea pot influenta in mod pozitiv evolutia organizatiilor.

Pot spune ca in ceea ce priveste cultura organizationala poate sa reprezinte unul dintre factorul deosebit de important pentru obtinerea avantajului competitiv al firmei, atunci cand elementele lor sunt cunoscute, analizate si focalizate catre realizarea obiectivelor stabilite. Mi se pare o tema foarte interesanta si foarte vasta, in care poti sa iti dezvolti, sa iti cultivi aptitudinea de lider. Aptitudinile, dotatia nativa (harul) si deprinderile care intr-o societate trec drept „calitati de conducere” sunt intr-o stransa dependenta de expectatiile colective fata de rolul unui conducator. Aceste expectatii reprezinta produsul trebuintelor constiente si inconstiente ale fiecariu membru care compune comunitatea respectiva. Pe langa factorii aptitudinali care recomanda o persoana pentru exercitarea unei functii de conducere, mai trebuie sa existe si disponibilitatea de a prelua uneori rolul paternal si de identificare cu expectatiile referitoare la autoputernicia si importanta detinuta proiectate asupra sa.

Asa cum se va vedea in paginile urmatoare, voi aborda o serie de probleme precum: definirea, clasificarea si structura organizatiilor, identificarea conceptului de conducere, functiile acestuia, relatia care exista intre managementul organizational si conducere, definirea liderului, caracterizarea acestuia, diferentele care exista intre lideri si manageri, etc. Exercitarea rolului de conducator reuneste toate dorintele, nostalgiile, idealurile, unei comunitati.

Lucrarea elaborata, isi propune sa evidentieze aspectele importante ale organizatiilor si liderilor, a impactului pe care ele il au asupra performantelor si evolutiei unei organizatii.

1. ORGANIZATIA

1.1. Definirea organizatiilor

Organizatia reprezinta o forma de realitate sociala, un “sistem de activitate organizat in jurul unei finalitati explicit formulate, suficient de diferentiata functional, continand un subsistem diferentiat cu functii de organizare, conducere si coordonare, antrenand un numar suficient de mare de indivizi” (C. Zamfir, 1974). Nu orice activitate social-umana si colectivitate reprezinta o organizatie, ci numai acelea in care participantii au responsabilitati specifice, sistematic corelate si sarcini prealabil ordonate.

In acceptia sa initiala, de structura sociala, prin excelenta formala, organizatia reprezinta ceea ce Cooley (1909) numea “grup secundar”, adica un “ansamblu de persoane care urmaresc un scop determinat, identic sau complementar, constituite din structuri, functionand dupa reguli ce-si propun sa ajusteze raporturile elementelor apartenente”.

Zlate (1990), abordeaza mai multe tipuri de definitii ale organizatiilor:

- Definirea organizatiilor in termeni de scopuri, structuri formale si in termeni integrativi:

- Definirea organizatiilor in termeni de activitati umane:

- Definirea organizatiilor in termenii de performante controlate

1.2. Caracteristcile organizatiilor

Organizatiile constituie o realitate atotcuprinzatoare. Ele sunt entitati sociale destinate realizarii unor scopuri comune prin actiunea convergenta a grupurilor de oameni. Convergenta in actiune (efortul comun) este asigurata de scopul comun sau organizational.

Organizatiile cuprind:

- oameni;

- structuri (relatii ca rezultat si expresie al interactiunilor umane);

- scopuri (misiunea organizatiei). Misiunea cuprinde scopuri asumate explicit de catre membrii organizatiei si validate social. Definitorii pentru organizatii sunt, simultan, relatiile oamenilor (interactiunea umana) si relatiile fiecarui om si ale tuturor impusa cu structura de ansamblu a organizatiei.

Dupa gradul lor de structurare, formele de organizare se impart in doua mari tipuri: informale si formale. Practic sunt greu de depistat forme pure, informale sau formale, ale organizatiilor, fiecare organizatie cuprinzand, in proportii variabile, ambele forme de organizare:

- planul formal care vizeaza structura oficiala a acesteia (norme de construire si comportament, roluri si relatii intre membrii etc.);

- planul informal vizand relatiile spontane nedefinite sau slab definite intre membrii acesteia, este subsumat si poate fi utilizat pentru consolidarea si evolutia planului formal.

Organizatiile care se apropie cel mai mult de tipul formal sunt cele birocratice. Formalizarea indica gradul conform caruia o organizatie este preponderent formala sau informala. Un nivel ridicat de formalizare este dat prin reglementarea interna, prin norme, prin regulamente, a comportamentului organizational. In mod obisnuit, cu cat organizatia este mai mare, cu atat este mai puternic formalizata pentru a i se garanta mentinerea si coerenta in activitate. Nu numai marimea, dar si scopurile si natura adeseori contribuie la cresterea formalizarii.

O structura optima, universal valabila a organizatiei nu exista. Optimul structural este determinat de scopurile organizatiei, de influentele mediului, de specificul activitatii, de conditiile concrete ale realizarii proceselor esentiale ale organizatiei: productia (realizarea produselor sau serviciilor specifice); sustinerea (asigurarea „intrarilor“ si a „iesirilor“); mentinerea (asigurarea functionalitatii interne); adaptarea (feed-back-ul dintre „iesiri“ si „intrari“) si conducerea. Prin natura lor, organizatiile prefera uniformitatea, predictibilitatea si eficienta, si tind pe cat posibil sa reduca incertitudinea. Presiunea de diversitate vine, de regula, din exterior si are o mare proportie de incertitudine, iar organizatiile raspund acestei provocari printr-o serie de metode: pastrarea de stocuri de materie prima sau produse finite pentru a se proteja de efectele fluctuatiilor de pret; rationalizarea resurselor in anumite sectoare ale organizatiei; anticiparea schimbarilor pentru a diminua efectele; cooptarea de reprezentanti al unui public import 545j97f ant (bancheri, furnizori, clienti) in consiliul de conducere; unificarea prin fuziuni sau intelegeri de fixare a preturilor etc.

Bibliografie

1) ARADAVOAICE, Ghe., (1998), „Managementul organizatiei si actiunii militare”, Editura Militara, Bucuresti.

2) ARADAVOAICE, Ghe. (1985), „Stil de conducere”, Ed. Militara, Bucuresti.

3) ARADAVOAICE, Ghe. (1986), 'Coeziunea colectivelor ostasesti”, Ed. Militara, Bucuresti

4) CANA, A., TARANU, I., (2005), „Stilul de conducere - expresie a personalitatii liderului militar”, lucrare prezentata la Simpozionul National de Psihologie Militara Aplicata „Psihomil II'.

5) CEAUSU, V., (1978), 2Psihologia organizarii. Relatiile dintre sefi si subordonati”. Ed. Militara Bucuresti.

6) CHIRICA, S., (1996), „Psihologie organizationala. Modele de diagnoza si interventie”. Casa de editura si consultanta “Studiul organizarii”, Bucuresti.

7) CONSTANTIN, T., (2004), „Evaluarea psihologica a personalului”, Editura Polirom, Bucuresti.

8) CZITROM, I. (1974), „Climatul psihosocial in colectivul de munca industrial” in “Revista de psihologie”, 2.

9) GOLEMAN, D., BOYATZIS, R., MCKEE, A., (2005), „Inteligenta emotionala in leadership”, Editura Curtea Veche, Bucuresti

10) GOLEMAN, D. - Inteligenta emotionala, Editura Curtea Veche 2001, Bucuresti

11) GOLEMAN, D. - Inteligenta emotionala - cheia succesului in viata, Editura Allfa, Bucuresti, 2004

12) GOLU, M., 'Fundamentele Psihologiei”, Ed. Fundatiei de Maine, Bucuresti, 2000

13) HAVAREANU, C. (2000), ,,Cunoasterea psihologica a persoanei”, Polirom, Iasi.

14) HORGHIDAN, Valentina (1998), ,,Metode de psihodiagnostic”, EDP, Bucuresti.

15) LUNGU, O., (1999)'Ghid introductiv pentru SPSS 10.0”, Seria Psihologie experimentala si aplicata, Iasi

16) MASCUS, S. - Empatie si personalitate, Editura Atos, Bucuresti, 1997

17) MIHAI, A., (2001), „Relatia dintre leadership si personalitate din perspectiva psihologiei organizationala”, in Revista de psihologie organizationala, volumul I, nr. 2.

18) NECULAU, A., (1994), „Liderii in dinamica grupurilor”, Ed. Stiintifica si Enciclopedica Bucuresti.

19) NECULAIE, Adrian (1998), ,,29 de teste pentru a te cunoaste”, Polirom, Iasi.

20) PAUL, D. - Inteligenta verbala, in Psinet, nr2/1998, Editura S.C. Psinet S.R.L., Cluj - Napoca

21) PITARIU, H., IERNUTAN, L., (1984), - Utilizarea chestionarului de personalitate Freiburg, in investigarea capacitatilor de adaptare la viata militara, Revista Sanitara militara nr. 1. Bucuresti.

22) RADU, I., ILUT P., MATEI, L., (1994), „Psihologie sociala”, Cluj Napoca Ed. Exe.

23) RADU, I. (coord.), (1993), ,,Metodologie psihologica si audiza datelor”, Sincron, Cluj-Napoca.

24) RASCANU, R. (2000), ,,Introducere in psihologie aplicata”, Ed. Ars Docendi, Bucuresti.

25) ROCO, Mihaela - Creativitate si inteligenta emotionala, Editura Polirom, Iasi, 2001

26) SEGAL, Jeanne - Dezvoltarea inteligenta emotionale, Editura Teora, 2000

27) SCHIOPU, U. (1997), “Dictionar de Psihologie”, Ed. Babel.

28) SCHIOPU, U. (2002), ,,Introducere in psihodiagnostic”, Ed. Fundatiei ,,Humanitas”, Bucuresti.

29) ZAMFIR, C.; VLASCEANU, L., (1998), 'Dictionar de sociologie”, Ed. Babel, Bucuresti.

30) ZAPAN, Gh. (1992), ,,Cunoasterea personalitatii semenilor”, Ed. Militara, Bucuresti.

31) ZLATE, M. (1999), ,,Psihologia mecanismelor cognitive”, Polirom, Iasi.

32) ZLATE, M. (2002), ,,Eul si personalitatea”, Ed. a III-a, Ed. Trei, Bucuresti.

33) ZLATE, M. (2007), “Tratat de psihologie organizational-manageriala” (vol.I, II), Ed. Polirom, Bucuresti.

Preview document

Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 1
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 2
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 3
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 4
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 5
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 6
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 7
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 8
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 9
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 10
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 11
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 12
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 13
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 14
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 15
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 16
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 17
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 18
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 19
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 20
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 21
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 22
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 23
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 24
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 25
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 26
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 27
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 28
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 29
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 30
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 31
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 32
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 33
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 34
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 35
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 36
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 37
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 38
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 39
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 40
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 41
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 42
Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Management organizational si al resurselor umane - inteligenta emotionala si rolul acesteia in comunicarea manageriala.docx

Alții au mai descărcat și

Comportamente contraproductive la locul de munca

Lucrarea de față își propune abordarea legăturii dintre dimensiunile conceptului de leadership și dimensiunile comportamentelor contraproductive la...

Management

Actualul conținut al științei managementului este rezultatul acumulării și sintetizării unor cunoștințe științifice care s-au dezvoltat rând pe...

Managementul muncii în echipă

INTRODUCERE Lucrarea de faţă a fost concepută plecând de la importanţa deosebită pe care cred că munca în echipă o are pentru succesul unei...

Raționalizarea Procesului Decizional prin Utilizarea unor Metode Moderne de Conducere

INTRODUCERE Managementul ca stiinţă si artă se exprimă valoric prin aplicarea în viaţa de zi cu zi, în instituţii, firme, companii s.a., a...

Analiza Diagnostic a Managementului Resurselor Umane la SC Clipart Advertising SRL

I. Sursele folosite pentru culegerea informaţiilor Principala sursă de informaţii provine din aplicarea interviului semi-structurat Doamnei...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Analiza sistemului de management și a componentelor sale la SC Roccafranca SRL

Intoducere Mediul de afaceri este în continuă schimbare. Pentru a lua avans, de fapt doar pentru a ține pasul, organizațiile de toate tipurile...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Te-ar putea interesa și

Managementul Schimbării și Innoirii

CAPITOLUL I. MANAGEMENTUL MODERN 1.1. INTRODUCERE Managerul iniţiază acţiuni, fundamentează decizii, dă dispozitiuni/ordine , influenţănd în...

Resăparea anvelopelor

1. Sumar Managementul anvelopelor uzate a devenit o problema tot mai mare in ultimii ani prin urmare, am decis sa infiintam o afacere care sa...

Impactul Industriei Alimentare asupra Mediului Înconjurător în Județul Sibiu

1. Noţiuni generale de management Conceptul de management cunoaşte 3 accepţiuni: activitate, grup de oameni care conduc o întreprindere şi...

Management de la teorie la practică

Introducere Lucrarea noastra îsi propune sa prezinte concepte, teorii si modele manageriale într-o viziune prin care, cititorul sa poata...

Ai nevoie de altceva?