Cuprins
- CUPRINS 3
- ARGUMENT 4
- INTRODUCERE 6
- I.CLARIFICAREA TERMENILOR MISIUNE şi MISIUNE CREŞTINĂ 11
- II.1. ALEGEREA şi TRIMITEREA APOSTOLILOR 26
- III. MISIUNEA CREŞTINĂ în SCRIERILE NOULUI TESTAMENT 27
- III.1. ORGANIZAREA BISERICII şi VIAŢA PRIMILOR CREŞTINI 27
- III.2. MISIUNEA PRINTRE IUDEI 54
- III. 3. MISIUNEA în LUMEA PĂGÂNĂ 57
- III. 4. ALEGEREA, PREGĂTIREA şi HIROTONIA PREOŢILOR în BISERICILE NOU ÎNTEMEIATE 64
- IV. CONCEPTUL DE MISIUNE CREŞTINĂ în SCRIERILE PĂRINŢILOR APOSTOLICI şi ALE APOLOGEŢILOR 67
- V. METODE DE MISIUNE CREŞTINĂ DIN PRIMELE SECOLE VALABILE şi ASTĂZI 72
- CONCLUZII 85
- ABREVIERI ŞI PRESCURTĂRI 86
- BIBLIOGRAFIA 87
- Curriculum Vitae 91
- Declaraţia 93
Extras din licență
INTRODUCERE
Biserica este alcătuită din oameni, adică din membri ai cetăţii pământeşti, care sunt chemaţi să formeze, încă din cursul istoriei umane, familia fiilor lui Dumnezeu, ce trebuie să crească necontenit până la venirea Domnului, ea având: “o misiune teocratică spirituală şi nu poate renunţa la acesta fără să-şi trădeze propria-i natură.”
Misiunea Bisericii în lume se realizează prin efortul misonar atât al clerului cât şi al laicilior, căci datoria de a-L marturisi pe Hristos lumii are Biserica în întregul ei, căci: “este o trimitere a întregii comunităţi în lume, să mărturisească prin ceea ce sunt ei, că Împărăţia lui Dumnezeu este aproape.”
Prin natura sa misionară, Biserica este o instituţie misionară, fiindcă ea însăşi îşi are originea în misiunea Fiului şi în misiunea Duhului Sfânt, după planul lui Dumnezeu Tatăl.
Iar, acest plan îşi are originea în "izvorul iubirii", adică din iubirea lui Dumnezeu Tatăl care, fiind Începutul fără de început, din care Se naşte Fiul şi de la care Duhul Sfânt purcede prin Fiul, creându-ne în mod liber în nemărginita şi îndurătoarea Sa bunătate, şi chemându-ne în mod gratuit la împărtăşirea cu El în viaţa şi în slava Sa, Şi-a revărsat cu dărnicie bunătatea divină şi nu încetează să o reverse, aşa încât El, care este Creatorul a toate, să fie în cele din urmă "totul în toate" (I Cor 15, 28), realizând în acelaşi timp gloria Sa şi fericirea noastră.
Motivul activităţii misionare a Bisericii decurge din voinţa lui Dumnezeu care "vrea ca toţi oamenii să se mântuiască şi să ajungă la cunoaşterea adevărului” ( II Tim. 3,16).
Pentru că Unul este Dumnezeu şi Unul este şi Mijlocitorul între Dumnezeu şi oameni, Hristos Iisus, care S-a dat pe Sine ca răscumpărare pentru toţi" (I Tim 2, 4-6); "şi în nimeni altul nu este mântuire" (Fapte 4, 12). Trebuie ca Biserica sa-i ajute pe toţi care nu-L cunosc pe Hristos să vină la El, cunoscându-L prin propovăduirea Bisericii, şi să fie încorporaţi prin Botez Lui şi Bisericii, care este Trupul Lui. Căci Hristos, afirmând în mod explicit necesitatea credinţei şi a Botezului, a confirmat în acelaşi timp necesitatea Bisericii, în care oamenii intră, ca pe o poartă, prin Botez.
Chiar dacă Dumnezeu, pe căi de El cunoscute, îi poate aduce pe oamenii care nu cunosc, fără vina lor, Evanghelia la credinţă este totuşi datoria imprescriptibilă a Bisericii şi, în acelaşi timp, dreptul ei sfânt de a vesti Evanghelia şi de aceea activitatea misionară îşi păstrează neatinsă puterea şi necesitatea acum ca şi întotdeauna.
În misiunea ei, Biserica: „vrea să fie icoană a Împărăţiei viitoare ea nu se uita inapoi, ci priveşte totdeauna inainte ea este prezentă în alergarea ce stă înainte.”
Prin ea Biserica îşi adună şi îşi organizează neâncetat forţele în vederea propriei sale creşteri. Pentru a desfăşura această activitate, membrii Bisericii sunt îndemnaţi de iubirea cu care Îl iubesc pe Dumnezeu şi datorită căreia doresc să împartă cu toţi oamenii bunurile spirituale de acum şi din viaţa viitoare.
Prin activitatea misionară Dumnezeu este slujit, în sensul că oamenii primesc în mod conştient lucrarea mântuitoare pe care El a săvârşit-o în Hristos. Astfel, prin ea se realizează planul lui Dumnezeu căruia Hristos i S-a dedicat, în duh de ascultare şi de iubire, spre slava Tatălui care L-a trimis: constituirea întregului neam omenesc într-un unic popor al lui Dumnezeu, adunarea lui în unicul Trup al lui Hristos, zidirea lui în unicul Templu al Duhului Sfânt; favorizând unirea frăţească, toate acestea corespund dorinţei intime a tuturor oamenilor.
Activitatea misionară este de asemenea legată intim de natura umană şi de aspiraţile ei. Căci, vestindu-L pe Hristos, Biserica le dezvăluie oamenilor prin însuşi acest fapt adevărul autentic despre condiţia şi chemarea lor integrală, deoarece Hristos este principiul şi modelul acestei umanităţi reînnoite, pătrunse de iubire frăţească, de sinceritate şi de spirit de pace la care aspiră toţi.
Bibliografie
Biblia sau Sfânta Scriptură, Ediţie a Sf. Sinod al B. O. R., EIBMBOR, Bucureşti, 1998
Apologeţi de Limba greacă, trad. de Pr. Prof. Dr. T. Bodogae, O. Caciulă, D. Fecioru, EIBMBOR, Bucureşti, 1997
Berea, Pr.Prof.Dr. Constantin, Hristos în centrul misiunii Bisericii, în Dialog Teologic nr.4/1999, Ed. Presa Bună, Iaşi, 1999
Bişoc, Pr.Prof.Dr. Alois Introducere în teologia pastorală, Ed. Sapienţia, Iaşi, 2002
Blaslez, Marie-Francoise, Sfântul Pavel, traducere Anca-Maria, Christodorescu, Editura Compania, Bucureşti, 2001,
Bobrinskoy, Boris, Împărtăşirea Duhului Sfânt, EIBMBOR, Bucureşti, 198I,
Idem, Taina Bisericii, Editura Patmos, Cluj Napoca, 2002,
Bria, Pr.Prof. Ioan, Iisus Hristos, Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 1992,
Idem, Dicţionar de Teologie Ortodoxă, EIBMBOR, Bucureşti, 1994
idem, Mergeţi în pace,EIMBOR, Bucureşti, 1991,
idem, Ortodoxia şi Europa, Ed. Trinitas, Iaşi, 1995,
Caprioli, Mario, Preotia. Teologie şi Spiritualitate, Ed. Sapienţia, Iaşi , 2003,
Clement, Olivier, Viaţa din inima morţii, Ed.Pandora, Târgovişte, 2001
Coman, Pr. Prof. Dr. Constantin, Ortodoxia sub presiunea istoriei, Ed. Bizantină, Bucureşti , 1995,
Drummond, Lewis A., Mesajul Crucii, Broadman Press, New York, 1992,
Dufour, Leon X., Vocabular de Teologie Biblică, EARCB, Bucureşti, 2001,
Evdochimov, Paul, Iubirea nebună a lui Dumnezeu, Ed. Anastasia, Bucureşti , 1993,
Idem, Ortodoxia, EIBMBOR, Bucureşti, 1996,
Gilson, Ettiene, Filozofia în Evul Mediu, de la inceputurile patristice pana la sfarsitul secolului al XIV-lea, Ed. Humanitas, Bucureşti , 1995,
Preview document
Conținut arhivă zip
- Misiunea Crestina in Primele Trei Secole Crestine.doc