Subiecte managementul calității

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 5147
Mărime: 24.29KB (arhivat)
Publicat de: Ianis Oltean
Puncte necesare: 3

Extras din notiță

1. prin ce se exprimă caliatatea prod tangibile?

-se exprima printr-un ansamblu de caracteristici instinseci ce satisfac niste cerinte; se expr: -caracterul tehnico functional(creeaza val de intreb a prod): dim; greutate, volum, prop fizico chimice, bio; caracteristic se pot masura; caracterul economic(date de costul de realiz a unui prod si de costul de exploatare a unui prod de fol indelungata); caracterul de disponibilitate(fiabilitate si mentenabilitate pt prod de fol indelungata); caracterul psihosensorial(sunt identificate fie prin degustare, ochiul liber: caracter organoleptic pt prod alim; caracter estetice: designul prod si caracter ergonomice).

2. care sunt componetele calităţii prod tangibile?

-sunt date de activ si proc care se deruleaza intr-o org si acre au ca scop final realiz unor prod care sa satisfaca cerintele de calit: marketing, proiectarea constructiva si tehnologica a prod(calit conceptiei prod); aprovizionare, prod p-z, CTC(mas ale caract tehnico-funct, verificarea aspectului, analiza de lab, caract organoleptice)(calit de conformitate); ambalare, transport livrare(calit livrate data de ac activ); asistenta tehnica si service(calit in exploatare); scoterea din uz.

3. ce sunt si prin ce se exprima cerintele de calit?

cerintele de calit sunt de mai multe tipuri: cerite de calit ale clientilor unui prod- sunt explicate in contracte, comenzi; cerinte de calit ale utiliz finali- form piata unui prod, sunt implicate si sunt date de exist unui anum niv al calit prod la un mom dat; cerinte de calit ale societatii- se refera la includerea intr-un anumit prod sau serv ale aceluiasi caracteristici ecologice care sa asigure prot viata si a mediului, ac sunt explicate prin standarde, norme si reglementari.

4. ce reprez si cum se det niv tehnic al prod si al intrep in ansamblul sau?

niv tehnic al calit este o marime relativa prin care se compara niv calit unui prod cu al unui prod ales ca referinta sau ca etalon.

NTj=∑i aprtine S1(kij/kil)*Pij-∑i aprtine S2(kil/kij)*Pij unde NTj este niv tehnic al prod j raportat la calit prod l(etalon); Kij este val caract de calit i a prod j; Kil este val ac caract de calit care apartine prod etalon l; Pij este ponderea pe care o are caract de calit i in aprecierea globala a calit prod j;S1 este submultimea caract de calit care tre sa aiba val cat mai mari pt a precia poz prod respectiv; S2 este submult caract de calit care tre sa aiba val cat mai mici pt a aprecia poz prod respectiv. NTj are val intre 0 si 1. Prod care poate fi ales ca prod de referinta il reprez proiectul prod(conceptia); prod de cea mai buna calit de pe piata(lider)- mas niv tehnic de vf al prod cu scopul de a stab strategia de dezv a prod; prod considerat de niv mediu- media caract de calit ale prod similare aflate pe piata la un mom dat rezulta niv tehnic mediu al prod si se calc cu scopul de a evidentia poz prod pe piata comparativ cu prod concurente.

5. ce reprez deficientele prod, ce impact au asupra firmei si cum se evalueaza cantitativ?

Noncalitatea reprez deficiente ale prod care pot fi de tipul prod defecte, prod cu abateri de la stand de calit, prod livrate cu intarziere catre clienti, prod care nu indeplinesc coresp fct care au fost create.Ac deficiente se impart in:- deficiente interne- sunt identificate de catre furnizorul de prod; ac poarta den de neconformitati(prod nu este conform cu specificatia lui de calit); specificatia de calit poate fi o norma interna sau un stand de calit aplicabil pt prod respectiv; ac neconformitati pot fi identificate pe fluxul de fabricatie al prod si pe prod final.In ac sit exista posibiltatea de reconditionare a prod prin modif fluxului tehnologic si prin dif reprelucrarii ale prod.In ac sit un prim indicator este costul reprelucrarii prod neconforme.In ce-a de-a II sit exista posibilit de cost sau val prod rebutate.Ponderea prod rebutate in tot prod realizata rezulta val prod rebutate la val prod realizata. – deficiente externe sunt sesizate de catre clientul serviciilor; ac def vor genera reclamatii, loturi de prod returnate si pierderea credibilitatii firmei pe piata.Pt ac def vom avea indicator, nr reclamatii, costul rezolvarii reclamatiilor; val prod returnate firmei, ponderea prod returnate in total prod realiz; scaderea in timp a vandalitatii prod care exprima pierderea credibilitatii clientilor si utiliz. Cand noncalitatea tind spre 0 este deziderat al cresterii calit prod unei firme.

6. care sunt etapele planificarii calit in trilogia Juran?

Planificarea calit este aceea comp a manag care se axeaza pe stabilizrea obiectivelor de calit la niv unei organizatii si a modului de realiz a ac obiective.Ac proc de planificare cuprinde urmat etape: -identifiacrea clientilor si utiliz serv/prod furnizate de organizatie. Ac etapa tre sa se finalizeze cu un docum specific care poate fi bagat in baza de date si anume lista cleintilor; ac pot fi segmentate in fct de anumite criterii; -identificarea nevoilor si asteptarilor clientilor pe fiecare segment care a fost evidentiat; -stabilirea caract de calit ale prod ai sa fie satisfacute nevoile si asteptarile identificate la etapa anterioara; -stabilirea caract de calit ale proc prin care pot fi realiz prod; -stabilirea metodelor de control a proceselor si prod.

7. care este continutul conceptului „0 efecte”?

- a fost initiat de Crosby in 80.Ac concept se refera la obt dezideratului noncalit 0 inlaturand cele 2 cauze ale aparitiei deficientelor si anume: neatentia personalului si lipsa de instruire a personalului.Ac concept stabileste relatia intre calit si resursele umane care sunt raspunzatoare de realiz unor prod de calit.

8. def conceptul de imbunatatire al calit in conceptiile Juran,Demint si ISO 9001

Proc de imbunatatire initiat de Juran se refera la identificarea unor actiuni corective prin care sa se inlature cauzele ce au det abateri de la niv optim al calit, abateri ce au fost identifiacte in cadrul proc de control.

Conceptul PEVA a fost initiat de Deming tot in jurul anilor 80, este un conept de prevede o imbunatatire continua a calit prin parcurgerea sistematica a celor 4 etape: planifica: obiective, mijloace de realiz a obiectivelor; executa:pp punerea in aplicare de realiz a obiectiv si instruirea personal; verifica: ansamblul act de control al calit; actioneaza: extrapolarea activ.

Imbunatatirile sist de manag conform ISO 9001 include 3 directii: o directie care sn imbunatatirea continuua; o directie care sn actiuni corective si o directie care sn actiuni preventive.

9. care sunt principiile manag calit totale?

-internalizarea rel client-furnizor pp extrapolarea rel client-furnizor extern la toate niv ierarhice ale org si la niv tuturor legat functionale si operationale ale ac.Ac genereaza clent furnizor intern.Datorita faptului ca activ dintr-o org sunt interdependente, fiecare activ poate fi privita intr-o dubla ipostaza: client intern pt celelalte activ care ii furnizeaza res mat umane si info si furnizori interni pt ac activ aflate in avarii

-cultura organizationala este un ansablu de norme, val traditionale care stau la baza comportam angajatilor dintr-o org; un ansamblu de val care promoveaza not de calit(acceptarea unei noi filozafii in care clientul este considerat elem cel mai valoros al org); cresterea motivatiei membrilor unei org; promovarea conceptului 0 defecte; promovarea lucrului in echipa

-dez res umane se axeaza pe 3 directii de actiuni: instruirea personalului prin care se inlatura decalajele existente intre niv de cunoastere al unei pers si cerintele realiz unor anumite sarcini si responsabilitati; dezv organizationala reprez o stategie de crestere a eficientei organizatorice prin modif in comportam oamenilor.Ac modif se bazeaza pe stiinta comportamentala si pp o mai mare implicare a pers in sarcinile pe care le au de realizat, o mai buna colaborare cu superiorii, subordonatii cat si dorinta de a-si perfectiona propria activ.Ac modif sunt det de o serie de actiuni manageriale ca: responsabilitatea personaj, cresterea motivatiei si aplicarea unui stil de manag participativ; manag carierei reprez o serie de etape constand din sarcini si probl de rez pe acre tre sa le parcurga o anum pers pt a succede la anumite fct din cadrul org.

-motivare si lidersheep teoria econ a dem ca exista o rel directa intre motivarea unei pers si performante. Modele de motivare: stimulare baneasca, cond de munca, recun meritelor, promovare. Lidersheep ac componenta a manag care pp lucrul cu oamenii;liderul tre sa stab anumite met prin care ii poate det pe subordonati sa adopte o anum atitudine la sarcinile de munca; ac met sunt personalitatea manag, comunicarea, stilul de lucru (autoritar si participativ).

Preview document

Subiecte managementul calității - Pagina 1
Subiecte managementul calității - Pagina 2
Subiecte managementul calității - Pagina 3
Subiecte managementul calității - Pagina 4
Subiecte managementul calității - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Subiecte Managementul Calitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Promovarea imaginii Primăriei Cluj-Napoca

Înmbuatatirea relatiilor intra si inter institutionale, cât si îmbunatatirea imaginii organizatiei sunt unele dintre rolurile atribuite unui...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Politici Financiare

CURS 1 POLITICI SI STRATEGII FINANCIARE Continutul finantelor private Finantele private sunt privite ca practica, politica si teorie. 1...

Managementul Resurselor Umane

FUNDAMENTE TEORETICE PRIVIN MRU Evolutia ec.nationale a avut ca rezultat perfectioanrea tehnologiilor, precum si a modalitatilor de actiune ale...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul Comparat al Resurselor Umane

Capitolul 1. Managementul comparat 1.1. Concepte O caracteristica des întâlnita dupa perioada 1960 este, în aproape toate domeniile cercetarii...

Implementarea sistemului de management al calități la societatea Ulvas SA

Calitatea a fost luata în considerare din cele mai vechi timpuri si a înregistrat un progres continuu, fiind o necesitate permanenta a omului....

Sistemul calității în organizația școlară - calitatea evaluării demersurilor și rezultatelor educaționale

INTRODUCERE In literatura de specialitate se gaseste tot mai des intrebarea : “De ce este nevoie totusi de introducerea unui sistem national al...

Auditul sistemului de management al calității - Principii, etape, documentație

Intoducere Actualitatea temei investigate. Într-o economie de piață ce este caracterizată printr-o concurență aspră pentru menținerea pe piață,...

Managementul calității la SC Autopart SRL

INTRODUCERE Lucrarea “Analiza managementului calităţii la S.C. EURO PARTENER INSTAL S.R.L ” este structurată în 4 capitole. Ea are drept obiectiv...

Analiza sistemului de management al calității aplicat în SC Automobile Dacia SA

Capitolul 1 – Probleme de baza ale calitatii produselor 1.1 Calitatea - Notiune concreta, complexa, dinamica Pentru multă lume, şi mai ales...

Implementarea sistemului de management al calității la SC Saninstal General SRL

1. IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT AL CALITĂŢII LA S.C. SANINSTAL GENERAL S.R.L. 1.1.Generalităţi 1.1.1. Notă asupra reviziei standardului...

Implementarea Standardului de Calitate ISO 9001

1. Introducere Pentru multa lume, si mai ales pentru cei care lucreaza in industrie sau constructii, calitatea reprezinta conformitatea cu...

Ai nevoie de altceva?