Introducere în administrația publică

Notiță
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 3138
Mărime: 11.68KB (arhivat)
Publicat de: Simona N.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Simona Mina
ovidius constanta, anul 1, introd. in adm.publica

Extras din notiță

1)Descrieti functia de administrare a managementului public si propuneti masuri de extindere a dimensiunii financiare a institutiilor/autoritatilor administratiei publice.

Functia de administrare a managementului public consta în ansamblul proceselor de management prin care se gestioneaza resursele umane, materiale, financiare si informationale existente si atrase în institutia publica în procesul de realizare a obiectivelor.

Particularitatile domeniului în care functioneaza institutiile publice ne determina sa consideram functia de administrare a managementului public ca una din cele mai importante si complexe.

Potrivit dimensiunii financiare, functia de administrare consta în ansamblul proceselor de management desfasurate în institutia publica prin care se realizeaza gestionarea riguroasa a resurselor financiare.

In contextul actual, functia de administrare, necesita un plus de atentie. Unul dintre motive este determinat de necesitatea crearii si perfectionarii unui sistem economico-financiar si managerial foarte bine structurat si reglat pentru: stabilirea surselor de finantare pentru realizarea obiectivelor; nominalizarea cheltuielilor atrase pentru fiecare obiectiv si modalitate de actiune; atragerea resurselor financiare din diferite surse: impozite si taxe, proiecte finantate din surse rambursabile sau nerambursabile interne sau internationale; transferul resurselor financiare de la bugetele centrale catre cele locale si apoi catre institutiile publice.

Functia capata un plus de importanta în tarile în care sistemul legislativ permite înfiintarea unor banci specializate în gestionarea resurselor financiare ale institutiilor publice. Bancile astfel pot contribui semnificativ la îmbunatatirea modului de gestionare a resurselor financiare ale institutiilor publice sau pot oferi alte oportunitati pentru investitii necesare realizarii obiectivelor.

2) Care sunt indicatorii ce trebuie redefiniti in vederea accesarii de catre institutiile/autoritatile administratiei publice a fondurilor europene nerambursabile?

Indicatorii care trebuie urmariti în vederea eficientizarii procesului de accesare a fondurilor europene nerambursabile de catre autoritatile administratiei publice în special si institutiile publice în general sunt:numarul si ponderea serviciilor publice descentralizate;gradul de descentralizare al resurselor financiare;ponderea veniturilor proprii în totalul veniturilor bugetelor locale.Un aspect deosebit de important în vederea optimizarii accesarii fondurilor europene de catre institutiile publice este si acela al racordarii între îndeplinirea conditiilor de si nevoile cu caracter specific ale colectivitatilor locale.

3)Enuntati principiile si legitatile specifice managementului public si precizati dificultatile de implementare a acestora in institutiile publice, comparativ cu managementul privat.

-Principiul legalitatii este cadrul legal in care se desfasoara activitatea. Influenta factorului

legislativ este semnificativ mai mare in managementul public decât în sectorul privat. Managementul public nu exista pentru a pune în aplicare legi, hotarâri, regulamente etc., ci pentru a satisface interesul public general si nevoile sociale specifice. Pentru realizarea acestui scopmanagerii publici desfasoara procese si relatii de management, în conditii de legalitate.

-Principiul restructurarii are ca scop crearea unui aparat administrativ eficient astfel încât sa se obtina maximizarea gradului de satisfacere a nevoilor sociale prin serviciile publice oferite în conditiile minimizarii costului atras, ca urmare a unei gestionari corespunzatoare a tuturor categoriilor de resurse antrenate.

-Principiul perfectionarii, impus de schimbarile continue în functie de schimbarile aparute în mediul intern si international dar si în sistemul de interese publice generale si specifice. Problemele intampinate in impunerea acestui principiu sunt de cele mai multe ori cauzate fie de structurile destul de rigide ale sistemelor administrative, fie de cultura organizationala si manageriala deficitara din cadrul lor, ambele fiind o consecinta directa a lipsei de profesionalism a managerilor publici.

-Principiul flexibilitatii impus de adaptarea rapida la schimbari

-Principiul conducerii autonome consta în acordarea unui grad corespunzator de autonomie manageriala si financiara institutiilor publice, pentru satisfacerea intereselor publice generale si specifice. Se îmbina cu conducerea unitara pentru a nu cadea în birocratism.

-Principiul conducerii unitare presupune subordonarea institutiilor administratiei unele fata de altele, avand o ierarhie bine definita.

4)Ce stiti despre caracteristicile managementului public?

- Caracterul integrator are ca scop fundamentarea solutiilor de perfectionare si rationalizare a sistemului administrative.

- Caracterul politic este trasatura dominanta a managementului public fiind puternic influentata de factorul politic. Cu toate acestea, managementul public nu exista pt a pune in aplicare legi, hotarari, regulamente etc, ci pt a satisface interesul public general si nevoile sociale specifice.

- Caracterul de diversitate al managementului public este o consecinta directa a numarului mare de domenii din sectorul public, pentru care se definesc aceleasi legitati generale si principii a caror aplicare este puternic influentata de specificul lor.

- Caracterul complex se datoreaza sferei foarte largi de delimitare a sectorului public. Managementul public este practicat în toate institutiile din sectorul public, care reuneste în structura sa domenii distincte.

- Caracterul de sinteza care reiese din preluarea din alte domenii concepute, metode, teorii ce sunt folosite cu success de functionarii publici.

Preview document

Introducere în administrația publică - Pagina 1
Introducere în administrația publică - Pagina 2
Introducere în administrația publică - Pagina 3
Introducere în administrația publică - Pagina 4
Introducere în administrația publică - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Introducere in Administratia Publica.doc

Te-ar putea interesa și

Bugetele Locale - Instrumente de Realizare și Consolidare a Autonomiei Administrației Publice Locale

CAPITOLUL I ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA SI DESCENTRALIZAREA ADMINISTRATIVA PE BAZA PRINCIPIULUI AUTONOMIEI LOCALE 1.1. CONCEPTUL DE...

Administrația Publică

Consideratii generale asupra fenomenului administrativ Cunoasterea stiintifica a unei anumite materii presupune identificarea notiunilor cu care...

Instrumente Manageriale Specifice Sistemelor Decizionale Locale

INTRODUCERE Democratia nu inseamna numai instituirea alegerilor libere, a dreptului de vot si a libertatii expresiei. Acesti pasi sunt absolut...

Descentralizarea Administrativă în România

Aspecte introductive Organizarea sistemului de administraţie publică Termenul de administraţie provine din limba latină administer traducându-se...

Leadership în administrația publică locală

Plenitudinea existentei umane, în mare parte, este determinata de confortul individual si social al individului. Acesta, la rândul lui poate fi...

Descentralizarea Administrativă

Capitolul I. Concepte teoretice privind descentralizarea administrativa §1 Centralizarea si descentralizarea în administratia publica  notiuni...

Consiliul Local

Legislatie recomandata 20 I Introducere privind dreptul administrativ şi administraţia publică I.1.Noţiunea de administraţie publică Normele...

Controlul Actelor de Comandament cu Caracter Militar

Tulburata de activitate, alterata uneori de pasiuni sau deformata uneori de unele convingeri intuitive, gândirea umana nu s-a dovedit capabila sa...

Ai nevoie de altceva?