Telefonul Mmobil

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3957
Mărime: 14.26KB (arhivat)
Publicat de: Eliza Soare
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Telefonul mobil

Milioane de persoane din intreaga lume folosesc telefoane celulare. Acestea sunt niste instrumente minunate - cu un telefon mobil poti vorbi cu oricine de pe Glob, de aproape oriunde.

Actualmente, telefoanele mobile pun la dispozitie o arie vasta de functii, fiind adaugate permanent functii noi. In functie de modelul celularului, se pot:

- Stoca informatii despre persoanele cu care aveti contact;

- Intocmi liste cu sarcini sau cu ceea ce aveti de facut ;

- Inregistra intalnirile si seta reminder-ul;

- Folosi calculatorul incorporat pentru calcule matematice simple;

- Trimite sau primi e-mail-uri;

- Obtine informatii (stiri, divertisment, cotatiile bursei) de pe Internet;

- Juca jocuri simple;

- Integra alte aparate, cum ar fi PDA-uri, MP3 playere si receptori GPS.

Apropierea celulara

Unul dintre cele mai interesante lucruri despre telefoanele mobile il reprezinta faptul ca acesta este de fapt un radio - un radio extrem de sofisticat, insa totusi un radio. Telefonul a fost inventat de Alexander Graham Bell in 1876, iar comunicatiile fara fir isi au sursa in inventarea radioului de catre Nikolai Tesla in anii 1880 (dar prezentat in mod oficial in 1894 de un tanar italian numit Guglielmo Marconi). Era normal ca aceste importante tehnologii sa fie combinate la un moment dat.

In perioada care a precedat aparitia telefoanelor mobile, cei care aveau nevoie sa comunice la distanta, isi instalau radio-telefoane in masina. In sistemul radio-telefoniei, exista o antena centrala in fiecare oras si 25 de canale disponibile pentru acea antena. Aceasta antena centrala presupunea existenta in automobil a unui transmitator puternic - suficient de mare pentru a putea transmite la distanta de 40 sau 50 de mile (aproximativ 70 de km). De asemenea presupunea faptul ca nu multe persoane puteau folosi radio-telefoane, din cauza ca nu existau canale suficiente.

Genialitatea sistemului de telefonie mobila consta in impartirea unui oras in mici celule. Acest fapt permite o reutilizare extinsa a frecventelor, astfel ca milioane de oameni pot utiliza telefoanele celulare in acelasi timp.

Structura celulelor

Intr-un sistem analogic tipic de telefonie mobila din Statele Unite, operatorul de telefonie mobila primeste aproximativ 800 de frecvente pentru a fi folosite intr-un anumit oras. Operatorul imparte orasul in celule. Fiecare celula are in mod obisnuit o marime de circa 10 mile patrate (26 de kilometri patrati). In mod normal, celulele sunt gandite a fi hexagoane pe o retea hexagonala imensa.

Frecventele

O singura celula dintr-un sistem analogic foloseste o septime din canalele vocale duble disponibile. Mai exact, fiecare celula (din cele sapte care se gasesc intr-o retea hexagonala) foloseste o septime din canalele disponibile astfel incat aceasta detine un set unic de frecvente si nu au loc coliziuni.

Un operator de telefonie mobila obtine in mod normal 832 de frecvente radio spre a fi utilizate intr-un oras.

Fiecare telefon mobil foloseste doua frecvente la fiecare apel - un canal dublu - astfel ca de obicei fiecare operator detine 395 de canale vocale. (Celelalte 42 de frecvente sunt utilizate drept canale de control.

De aceea, fiecare celula are circa 56 de canale vocale disponibile.

Cu alte cuvinte, in orice celula, pana la 56 de persoane pot vorbi pe telefonul mobil la un moment dat. Datorita metodelor de transmisie digitala, numarul de canale disponibile se mareste. De exemplu, in cadrul unui sistem digital bazat pe TDMA pot fi efectuate de trei ori mai multe apeluri decat intr-un sistem analogic, astfel ca in fiecare celula se gasesc aproximativ 168 de canale disponibile.

Transmisia

Telefoanele mobile au incorporate transmitatoare de putere joasa. Multe celule au doua nivele de putere a semnalului: 0.6 w si 3 w (pentru a face o comparatie, precizam ca majoritatea statiilor radio transmit la 4 w). Statia de transmisie transmite si ea cu putere mica. Transmitatoarele de mica putere au doua avantaje:

Transmisiile unei statii de transmitere si ale telefoanelor dintr-o celula nu ajung foarte departe in afara acelei celule. De aceea, in schema de mai sus, ambele celule violet pot reutiliza aceleasi 56 de frecvente. Aceleasi frecvente pot fi reutilizate de multe ori de-a lungul orasului.

Consumul de energie al celularului, care functioneaza de obicei pe baza de baterie, este relativ redus. Energie redusa inseamna baterii mici, acest lucru facand posibila existenta unor telefoane mobile care pot fi tinute in mana.

Preview document

Telefonul Mmobil - Pagina 1
Telefonul Mmobil - Pagina 2
Telefonul Mmobil - Pagina 3
Telefonul Mmobil - Pagina 4
Telefonul Mmobil - Pagina 5
Telefonul Mmobil - Pagina 6
Telefonul Mmobil - Pagina 7
Telefonul Mmobil - Pagina 8
Telefonul Mmobil - Pagina 9
Telefonul Mmobil - Pagina 10
Telefonul Mmobil - Pagina 11
Telefonul Mmobil - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Telefonul Mmobil.doc

Ai nevoie de altceva?