Extras din proiect
1.1. Ce este analiza fundamentala?
Analiza fundamentală reprezintă un studiu al raportărilor financiare, al managementului şi poziţiei pe piaţă a unei companii. Este o metodă de evaluare care are ca scop determinareavalorii intrinseci a unui titlu, prin examinarea datelor economice, financiare și a altor factori calitativi și cantitativi.
Analiza fundamentala este o metoda de investitie care urmareste previzionarea dinamicii viitoare a pretului unui instrument financiar pe baza determinarii si evaluarii factorilor economici care afecteaza instrumentul financiar in cauza.
In cazul actiunilor, analiza fundamentala poate lua in considerare atat premise micro-economice, legate intrinsec de situatia financiara si de natura activitatii companiei respective (ca de exemplu, evaluari financiare, acte contabile, planuri de afaceri), cat si conditii macro-economice care afecteaza sectorul din care face parte compania sau mediul national / multi-national in care compania isi desfasoara activitatea.
In cazul marfurilor, analiza fundamentala poate lua in considerare premise legate de raportul dintre cerere si oferta, precum si conditii macro-economice.
In cazul valutelor, analiza fundamentala poate lua in considerare premise macro-economice legate de tara care emite moneda respectiva, sau de un mediu multi-national in cazul in care moneda in cauza face obiectul tranzactiilor globale sau al rezervelor valutare ale mai multor state. Asemenea premise macro-economice se pot referi la masa monetara, rata inflatiei, ratele dobanzii, politica fiscala.
Analiza fundamentala poate fi cantitativa sau calitativa.
Analiza fundamentala cantitativa determina si evalueaza factori economici care sunt cuantificabili in termeni numerici.
1.2. Clasificarea analizei fundamentale
Analiza fundamentala poate fi clasificata astfel:
calitativa;
cantitativa.
O forma de analiza fundamentala nu este in mod neconditionat superioara celeilalte. Multi analisti considera ca este preferabil ca analiza fundamentala cantitativa sa fie utilizata in paralel cu analiza fundamentala calitativa. The Coca-Cola Company este oferit ca un exemplu relevant in acest sens.
1.3. Criteriile avute în vedere în analiza fundamentală.
Principalele criterii avute in vedere in analiza fundamentala sunt:
- performanța financiară;
- politica de dividend;
- planul de investiții;
- poziția pe piață și concurența;
- portofoliul de clienți;
- dependența de furnizori;
- statutul juridic al activelor;
- cine sunt acționarii;
- experiența echipei de management.
Scopul este acela de a determina prețul corect al acțiunii pe perioada de viață a societății.Este utilă analiza companiei pe o perioadă de cel puțin 3 ani comparativ, astfel încât să poatăfi determinată evoluția indicatorilor.Analiza sectorială este o componentă a analizei fundamentale şi studiază sectorul de activitate din care face parte compania (bancar, medicamente, petrol, construcţii demaşini, comerţ alimentar, chimie etc.).
Preview document
Conținut arhivă zip
- Analiza Fundamentala in Evaluarea Intreprinderii.doc