Extras din proiect
Componenta de mediu
SOL
Solul este sistem foarte dinamic care îndeplineşte multe funcţii şi este vital pentru activităţile umane şi pentru supravieţuirea ecosistemelor.
Solul este definit ca stratul de la suprafata scoarţei terestre, este format din particule minerale, materii organice, apă, aer şi organisme vii.
Poluarea reprezintă o modificare daunatoare pentru om, pentru speciile din ecosistemele naturale sau artificiale a factorilor de mediu, ca rezultat al introducerii în mediu a poluanţilor, care reprezintă deşeurile activităţii umane.
Poluanţi ai solului :
• pesticide
• îngrasaminte
• irigaţii
• eroziunea solurilor
• depuneri atmosferice
• defrişarea padurilor
• supraexploatarea solului
• depozitarea deşeurilor solide
Pesticidele: sunt substanţe chimice utilizate pentru combaterea speciilor considerate daunatoare economiei şi/sau sanatăţii omului.
Pesticidele cu toxicitate mare sunt :
- Hidrocarburi clorurate - DDT (diclor diferit – tricloretan)
- aldrinul
- dieldrinul
- lindanul
- toxafenul
- Ierbicide - nabam
- fenoprop
Îngrasaminte: dezvoltarea agriculturii intensive a fost legată de utilizarea îngrasamintelor, în special a celor cu potasiu , azot , fosfor.
Depozitarea deşeurilor solide: duce la imposibilitatea de a utiliza solul în alte scopuri deoarece gropile de gunoi menajer sunt foarte mari; polueaza solul cu metale grele acestea se infiltrează în sol şi ulterior în panza freatică.
INSTITUTELE ABILITATE ÎN PROTECŢIA SOLULUI
1. Ministerul Mediului (MM)
Are urmatoarea structură organizatorică.
Fig.1 Structura organizatorică a Ministerului Mediului
Conform legislatiei în vigoare, Ministerul Mediului este organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, în subordinea Guvernului. Ministerul Mediului este desemnat ca autoritate de management pentru Programul operational sectorial pentru infrastructura de mediu.
Mandatul Ministerului Mediului este de a elabora strategia Guvernului în domeniul protectiei mediului si gospodaririi apelor si de a coordona aplicarea acesteia la nivel national pentru asigurarea unei dezvoltari durabile.
Actele normative care reglementeaza statutul institutiei sunt HG nr. 368/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si HG nr. 497/2004 privind stabilirea cadrului institutional pentru coordonarea, implementarea si gestionarea instrumentelor structurale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ministerul Mediului si actioneaza pentru a proteja mediul si resursele naturale, pentru a garanta generatiei actuale si celor viitoare un mediu curat, în armonie cu dezvoltarea economica si progresul social.
2. Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului ( ANPM)
Fig.2. Structura organizatorică a ANPM
Atribuţii generale a Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului:
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este organizată şi funcţionează potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 459/2005 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, cu competenţe în implementarea legislaţiei în domeniul protecţiei mediului.
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului exercită, în condiţiile legii, atribuţii privind planificarea strategică, monitorizarea factorilor de mediu, autorizarea activităţilor cu impact asupra mediului, implementarea legislaţiei şi politicilor de mediu la nivel naţional, regional şi local, stabilite de către Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor prin regulamentele de organizare şi funcţionare.
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului are rolul de a asigura funcţionarea laboratoarelor naţionale de referinţă pentru aer, deşeuri, zgomot şi vibraţii, precum şi pentru radioactivitate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Legislatie Sol.doc
- prima pagina legislatie.doc